En Sıcak Konular

Sessiz göğüs ağrısına dikkat!

17 Şubat 2012 12:35 tsi
Uzmanlar, halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü gibi belirtilerin görüldüğü göğüs ağrısı konusunda uyardı.

Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü gibi belirtilerin, sessiz göğüs ağrısı ile gelen bir iskemi atağına, yani kalp kası beslenme bozukluğuna işaret edebileceğini belirtti.

Ulusoy, yaptığı yazılı açıklamada, kalbin oksijen gereksinimini, gelen koroner akım miktarının karşılayamaması durumunda kalp kası beslenme bozukluğu olan iskeminin ortaya çıktığını belirterek, iskeminin en sık belirtilerinden birinin sessiz göğüs ağrısı olduğunu ve çoğunlukla erken tanı konulamadığı için tedavisinin de geciktiğini kaydetti.

Yapılan çalışmalarda erişkin orta yaşlı hastalarda belirti vermeyen koroner arter hastalığı görülme sıklığının yüzde 3-4 olarak saptandığını ifade eden Ulusoy, kalbin koroner kan dolaşımının belli bir bölgede yetersiz kalması sonucu, o bölgedeki kalp kası dokusunun ölmesi sonrasında hastalarda yüzde 20-40 oranında sessiz iskemi saptandığını anlattı.

Özellikle kalp nakillerinde tüm sinirsel yollar kesildiği için daha sonraki dönemde gelişen koroner bozukluklarında sessiz iskemi geliştiğine işaret eden Ulusoy, sessiz iskemili hastalarda da diğer koroner problemi olan vakalardaki gibi benzer teşhis ve tedavi prensipleri kullanıldığını aktardı.

Ulusoy, ''Halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler, sessiz göğüs ağrısı ile gelen bir iskemi atağına yani kalp kası beslenme bozukluğuna işaret edebilir. Ani ölüm riskini de beraberinde getirebilen sessiz iskemi, diyabet hastaları ve yaşlılarda daha sık görülmektedir'' ifadelerini kullandı.

Sessiz göğüs ağrısı riski taşıyan grupları şeker hastaları, yaşlı hastalar, kalp nakli yapılan hastalar ve zeka geriliği problemi olan hastalar şeklinde sıralayan Ulusoy, tedavi yöntemini ise ''Sessiz iskemi saptanan hastalarda, hastalığın derecesine göre ilaç, girişimsel (balon, stent) veya cerrahi yaklaşımlar tedavi açısından değerlendirilmelidir'' şeklinde açıkladı.

aa


Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs