En Sıcak Konular

Burkay ve Güçlü'ye PKK infazları için davet

17 Şubat 2012 11:22 tsi
Doğu ve Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerin 8 bininin PKK'nın iç infazları olduğunu belirleyen savcılık, Kürt siyasetçilerin bilgisine başvuracak.

Adliyeye davet edilen İbrahim Güçlü, savcıya infazlar ile devlet-PKK ilişkisini anlatacağını söyledi. Savcılar, Kemal Burkay'ın dinlenmesi için de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talepte bulundu.

Doğu ve Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet ve kayıp olaylarını araştıran özel yetkili savcı, ailelerin başvurusu üzerine soruşturmayı genişleterek terör örgütü PKK'nın iç infazlarını soruşturmaya dahil etti.

Diyarbakır'daki binlerce faili meçhul dosyayı inceleyen özel yetkili savcı, bu dosyalardan 8 bin tanesinin  PKK'nın infazları olduğunu belirledi. Bunun üzerine çocukları infaz edilen bazı ailelere ulaşan savcı, onların da bilgisine başvurdu. Özel yetkili savcılık, soruşturma kapsamında PKK'dan önceki Kürt örgütlerinin yöneticileri, PKK'dan ayrılan muhalifler ile PKK'nın silahlı mücadelesine karşı çıkarak ayrılan birçok kişinin bilgisine başvurmaya karar verdi. Özel yetkili savcılık, Kürt siyasetçilerden İbrahim Güçlü'yü bilgisine başvurmak için adliyeye davet etti. Güçlü, savcıya PKK'nın infazlarını somut delilleriyle anlatacağını dile getirdi.

Devlet-PKK ilişkisi konusunda da bilgi aktaracağını dile getiren Güçlü, ayrıca, savcıya infazlara ilişkin hazırladığı bir dosyayı da sunacağını ifade etti. Güçlü, bugün adliyeye giderek örgütün infaz listesi ile infaz olaylarını savcıya anlatacak. Özel yetkili savcı, Kemal Burkay'ın bilgisine de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla başvuracak. Savcılık bunun için İstanbul'a talepte bulundu. Burkay, isterse Diyarbakır'a da gelip savcıya bildiklerini anlatabilecek. PKK'nın bir dönem yöneticiliğini yapan, ancak şu an örgütle ilgisi olmayan sercavan.com sitesinin sahibi Şükrü Gülmüş de Öcalan'ın, kardeşi Alaattin Gülmüş ile muhaliflerden Mehmet Şener'i nasıl infaz ettiğini savcıya anlatacağını dile getirmişti.

İbrahim Güçlü, daha önce de Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ve terörden kaynaklanan ihlalleri araştıran alt komisyona bilgi vermişti. Güçlü, terör örgütünün beyin takımının önemli bir bölümünün Türk kökenli insanlardan oluştuğunu savunarak, örgüt-devlet ilişkisine dikkat çekmişti.

Devletin, infazlarının yanında,  PKK'nın da infazlarının bulunduğunu belirten Güçlü, bunların "kol kırılır yen içinde kalır" denilerek görmezden gelindiğini ifade etti. Güçlü, PKK'nın infaz değil, katliam yaptığını söylemişti. Son 30 yılda 40 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan terör örgütü PKK'nın, çok sayıda kurucu ve yöneticisini de infaz ettiği ortaya çıkmıştı.

Örgütü yakından tanıyan Güçlü'nün, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na sunduğu raporunda, PKK'nın infaz listesine yer verilmişti. Raporda, terör örgütünün çeşitli tarihlerde toplam 25 üst düzey mensubunu, sadece 1987 yılında ise 67 militanını çeşitli gerekçelerle öldürdüğü belirtiliyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs