En Sıcak Konular

Hamas'la savaşması için 1 milyar dolar alacak!

23 Haziran 2007 16:38 tsi
Hamas'la savaşması için 1 milyar dolar alacak! İsrail'in, Filistin halkının meşru yöntemlerle seçtiği Hamas ile savaşması için Abbas'a 1 milyar dolar kaynak aktaracağı bildirilidi. İşte o ilginç haberin detayları...

İsrail yönetiminin, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, Hamas ile savaşımında 400 milyon dolardan 1 milyar dolara kadar kaynak aktarma niyetinde olduğu bildirildi.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu, İsrail yönetiminin birkaç hafta içinde bu parayı Abbas'a transfer edeceğini duyururken, Ehud Olmert'in de Abbas'ın Hamas'a karşı savaşması koşuluyla, gelecek aylarda nihai durum görüşmelerini başlatma niyetinde olduğunu belirtti.

İsrailli yorumcular, ABD Başkanı George Bush ile Olmert'in de üzerinde uzlaştığı şekilde, Hamas'a karşı siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili bir karma planın da içinde bulunduğu birçok adımın hazırlık aşamasında olduğunu belirtti.

Bu doğrultuda Ürdün'den, Batı Şeria'ya daha fazla ilgili göstermesi ve bu bölgenin sorunlarına eğilmesinin, Mısır'dan da Gazze Şeridi ile sınırındaki geçişler başta olmak üzere, Gazze'ye karşı daha açık bir tavır takınmasının isteneceği belirtiliyor.

400 MİLYON DOLARLIK FİLİSTİN FONLARI SERBEST

İsrail Başbakanı Olmert'in, Batı Şeria'da ani bir karanameyle kurulan ve Filistin halkının iradesinden uzak bir şekilde kurulan Filistin'in yeni hükümetine destek olmak amacıyla, yeni hükümetin tanınması ve yüzlerce milyon dolarlık fonların serbest bırakılmasını içeren bir tasarı hazırladığı belirtildi.

Tasarının yarın yapılacak bakanlar kurulunda tartışılması, ardından pazartesi günü mecliste görüşülmesi bekleniyor.

İsrail'in fonları serbest bırakmasının, pazartesi günü Mısır'ın Şarm El Şeyh'te başlayacak Orta Doğu zirvesine denk getireceğine de dikkat çekiliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Savunma Bakanı Ehud Barak tasarıya destek verirken, hükümetin bir başka kanadı, stratejik tehditlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ise şiddetle karşı çıkıyor.

Lieberman, Filistin Yönetimine para ve silah kanallarının açılmasına karşı olduğunu söylerken, ''El Fetih'e silah ve para desteğinin, terör unsurlarını kuvvetlendirdiği kanıtlandı. Abbas'a F-16 bile versek, onun gücü ve başarma şansı yok'' diye konuştu.

ABBAS'IN 4 AŞAMALI PLANI

Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü'nden (FKÖ) destek bulan Abbas'ın 4 aşamalı bir planı devreye sokmaya hazırlandığı öne sürülüyor.

Buna göre ilk aşamada tüm silahlı gruplar kaldırılacak ve sadece Filistin güvenlik güçleri silah taşıyabilecek. Bu plan doğrultusunda, El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayı ile Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları lağvedilecek.

İkinci aşamada, Batı Şeria'da tüm yasadışı silahlar toplanarak, güvenlik personelinin başkanlığına yeni bir isim atanacak.

Abbas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin güvenliğinden sorumlu Raşid Ebu Şbak'ı dün görevinden almıştı. Şbak'ın yerine, daha önce de aynı görevde bulunan Cibril Racub'un ismi geçiyor.

Abbas'ın planının 3. aşamasının, Filistin İçişleri Bakanlığının tüm dünya ve Arap ülkelerine Hamas üyelerinin girmesinin yasaklanması yolunda çağrıda bulunması olduğu ileri sürülüyor.

Plan aşamalarının ilk üçünün tamamlanmasıyla Abbas, Filistin'de yeniden seçim çağrısı yapacak.

EL AKSA ŞEHİTLERİ KABUL EDİYOR

El Aksa Şehitlerinin lağvedileceği yolundaki haberlere ilk tepki, Cenin'deki El Aksa Şehitleri liderlerinden Zekeriye Zübeydi'den geldi. Zübeydi, Filistin'in Ma'an haber ajansına, El Aksa Şehitlerinin Abbas'ın kararlarına karşı çıkmayacağını belirtti, ancak Filistin'in sorunlarının adil bir şekilde çözümlenmesi için garanti istediklerini söyledi. Zekeriye Zübeydi, silahların toplanmasını da kabul ettiklerini söyledi.

Batı Şeria'daki bir diğer El Aksa Şehitleri lideri Ebu Fuad ise Filistin Yönetimi güvenlik personeli içine alınmalarını beklediklerini ifade etti.
Hamas'ın Batı Şeria'daki liderlerinden ise şimdiye kadar tepki gelmedi.

KADDUMİ'DEN ABBAS'A ELEŞTİRİ

Öte yandan Batı Şeria'da ayrı bir hükümet atayarak Batılı ülkelerin desteğini toplayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, FKÖ'nün Siyasi Büro Şefi Faruk Kaddumi'nin sert eleştirilerine uğradı.

Kaddumi Abbas'ı, Filistin Yönetiminin müesseselerini ve yetkilerini kötüye kullanmakla suçladı.

Kaddumi, Arap Birliği ülkelerinden, El Fetih ve Hamas'a görüşmeler için bir araya gelmeleri ve ulusal anlaşmaya varmaları konusunda baskı yapmalarını istedi.

Kaddumi, Abbas ile Hamas'ın Suriye'deki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal arasında arabuluculuk tekliflerini ise ''bir şeylerin daha kötüye gitmesine yol açmamak için'' kabul etmedi.

Kaddumi, özellikle Muhammed Dahlan'ın ulusal güvenlik müsteşarı olarak atanmasından sonra, Filistin özel kuvvetlerinin kullanılma biçiminden de memnun kalmadıklarını söyledi.

Kaddumi, El Fetih ve Hamas'a, Batı Şeria'ya da yansıyabilecek, birbirlerine yönelik suçlamalardan kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

HANİYE'NİN KOŞULSUZ MÜZAKER TEKLİFİ

Gazze'de yapılan açıklamaya göre,  Ulusal Hükümetin Başbakanı İsmail Haniye, Yemen lideri Ali Abdullah Salih'le telefon görüşmesinde, ''bugünkü krizden çıkış yolunun, ulusal birlik hükümeti için Filistinliler arasında 'yenen, yenilen' olmaksızın ve hiçbir şart öne sürmeden yapılacak müzakerelerden geçtiğini'' söyledi.

Haniye'yi safdışı bırakmaya çalışan Filistin lideri Mahmut Abbas ise, Hamas'la tekrar hükümet kurma fikrini daha önce peşinen reddetmişti.

Hamas, Gazze Şeridi'ni 15 Haziranda tamamen ele geçirince El Fetih'in de lideri olan Abbas, Haniye'yi görevden alarak Selam Feyyaz'ı başbakan atamıştı. Feyyaz hükümetini uluslararası topluluk da hemen tanımıştı.

Abbas, Haması ''katil'' ve ''terörist'' olarak nitelendirip Hamas'la diyalog içine girmeyeceğini söylemişti.

İSRAİL'İN SALDIRILARI SÜRÜYOR

İsrail askerleri, Hamas örgütünün askeri kanadı İzzeddin El Kassam'ın Batı Şeria bölgesi örgüt lideri Salih Aruri'yi yakaladı.

Hamas'ın internet sitesinde bildirildiğine göre, Batı Şeria'da Kudüs'ün 60 km kuzeyinde Ramallah kentinin kuzeyinde Arura köyünde İsrail ordusunca yakalanan Salih Aruri'nin, Kassam'ın Batı Şeria teşkilatı kurucusu olduğu hatırlatıldı.

Salih Aruri, İsrail cezaevinde 15 yıl geçirdikten sonra mart ayında salıverilmişti.

İsrail askerleri, Hamas örgütünün askeri kanadı İzzeddin El Kassam'ın Batı Şeria bölgesi örgüt lideri Salih Aruri'yi yakaladı.

Kaynak: Ajanslar



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,000 µs