En Sıcak Konular

Merkel ve Sarkozy, AB ile oynuyor

16 Şubat 2012 17:40 tsi
Klaus: Merkel ve Sarkozy, AB'ye giriş şartlarını yukarıya çekiyor

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, giriş şartlarının kolaylaştırılması ve entegrasyonun düşürülmesi halinde çok ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) girebileceğini söyledi.

Klaus, Türk-Çek İş Forumu'na katılmak üzere geldiği Adana'da Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfisi'nde düzenlenen konferansta AB'ne ilişkin görüşlerini İngilizce sundu.

Vaclav Klaus, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun "Türkiye AB'ne girmek için çok istekliydi. Fakat yeni yapılan anketlerde bu isteğin azaldığı görülüyor. Türkiye AB'ne alınmak istenmiyor, oyalanıyor. Bu da toplumda bir kırgınlık meydana getirdi. Uluslararası entegrasyonda Türkiye'ye neden bu kadar sorun çıkartılıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Almanya Başbakanı Merkel ile ilgili bir sorun olup olmadığı" şeklindeki sorusunu cevaplandırdı.

Klaus, "Eğer AB'ye girişi derinleştirir, her konudaki entegrasyonda çok ayrıntılara girilirse o zaman çok az üye alınır. Ama şartları kolaylaştırır, entegrasyonu düşürürseniz çok ülke AB'ne girebilir. Türkiye'nin üyeliği bu şartların indirilmesine bağlıdır. Merkel ve Sarkozy genellikle koşulları yukarıya çekiyorlar. AB'ne tek bir tanımla girilmiyor. Çünkü şartlar gittikçe derinleştiriliyor. Türkiye'de böyle bir problem yaşıyor. Sorun kişilerle ilgili değildir." cevabını verdi.

Aynı zamanda ekonomist olan Klaus, düşüncelerini tahta da yaptığı şekil ve grafiklerle anlatıp, kimi zaman esprileriyle katılımcıları güldürdü. Organizasyonda Erasmus değişim programı kapsamında ÇÜ'de eğitim gören Çek öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Klaus, daha sonra eşi ve beraberindeki heyetle Adana valiliğine geçti.

ADANA'NIN EKONOMİK GÜCÜNÜN BİLİNCİNDEYİZ

Ziyarette, Adana'nın ekonomik gücünün ve nüfusunun bilincinde olduklarını belirten Klaus, Türkiye'deki üç günlük temaslarını Adana'da noktalamaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Ankara'nın ardından Adana'ya seçmekle çok iyi bir tercih yaptıklarını açıklayan Klaus, "Adana ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ve diğer ilişkilerin geliştirilmesi bizim de dileğimizdir. Üniversitede öğrencilere hitap etmekten büyük bir mutluluk duydum, buranın çok kaliteli bir kurum olduğunu gördüm. Kentte yapılan Türk-Çek İş Formu beni ayrıcı sevindirdi." şeklinde konuştu.

Vali Hüseyin Avni Coş ise Adana'nın bölgenin ekonomik, tarihi ve kültürel merkezi konumunda olduğunu söyledi. 2 milyonu aşkın nüfusu, 15 ilçesi olan kentte 37 belediyenin bulunduğunu hatırlatan Coş, ilk ve orta öğretim çağındaki yaklaşık 500 bin öğrencinin varlığına işaret etti.

Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı 400 bin civarında çalışanın olduğunu anlatan Coş, Türkiye'nin en büyük 5 Organize Sanayi Bölgesinden biri olan Hacı Sabancı OSB'de 322 firmada 30 bin kişinin istihdam edildiğini ifade etti.

Coş, Yumurtalık Serbest Bölgesinin yanı sıra kuruluş çalışmaları tamamlanan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinden bahsetti. Konuşmaların ardından Klaus ve Coş, birbirine hediyeler takdim etti. Valilikteki ziyaret sonrası Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'a Adana kebabı ikram edildi. Vali Coş'un ev sahipliğindeki yemek öncesi Klaus, mangal yaktı. Klaus, beraberindeki konuklarla birlikte tarihi Taşköprü ve Sabancı Merkez Camiini gezip, yetkililerden bilgi aldı.

(CİHAN)

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,386 µs