En Sıcak Konular

CHP'nin görüşme önerisi kabul edildi

16 Şubat 2012 16:02 tsi
TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, işkence ve kötü muamele olayları ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Öneri üzerine CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de işkence ve kötü muamele olaylarının azalmadığını, yalnızca gizlendiğini ileri sürdü. İşkence olaylarına ilişkin istatistiklerin yer aldığı bir tabloyu gösteren Tanrıkulu, ''2003- 2010 yılları arasında işkence ve kötü muamele nedeniyle 5 bin 643 kişi dava açmış. Aynı dönem içinde güvenlik güçlerine direndiği ya da hakaret ettiği gerekçesiyle 104 bin yurttaşa dava açılmış ve 64 bin yurttaş mahkum olmuş. Ne oldu da sizin döneminizde yurttaşlara bir cesaret geldi ve güvenlik güçlerine hakaret etmeye, direnmeye başladılar?'' diye konuştu.

Yargının güvenlik güçlerine direnme ve hakarete ilişkin olaylara daha fazla alaka gösterdiğini savunan Tanrıkulu, işkence ve kötü muamele suçlarında cezasızlığın devam ettiğini, işkencecilerin korunduğunu iddia etti.

Tanrıkulu, ''Vatandaşı hem severim hem döverim'' diyerek demokrasinin tesis edilemeyeceğini, işkenceciyi koruyan hiçbir hükümetin ayakta kalamayacağını söyledi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, ''İşkenceye yasak koyabilirsiniz ama işkenceye giden yolları kapatmazsanız bunu önleyemezsiniz'' dedi. İşkencenin aynı zamanda sosyolojik bir sorun olduğunu anlatan Yeniçeri, bu nedenle işkenceyi tamamen ortadan kaldırmak için toplumun bu konuda ''sıfır tolerans'' göstermesi gerektiğini vurguladı.

İşkencenin gelenekselleştiği yerde sosyolojik, siyasal, kültürel, dini inceleme ve irdelemelerin yapılmasının şart olduğunu dile getiren Yeniçeri, ''Yalnızca işkenceye karşı olmakla sorun çözülmüyor. Yasalar da sorunu tam olarak çözmez. Bunu doğuran sosyal, kültürel, ekonomik ve geleneksel damarların incelenmesi gerekiyor'' diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ise AK Parti iktidarı döneminde işkence kötü muamelenin önlenmesi için önemli düzenlemeler yapıldığını, mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda işkence ve kötü muameleye ilişkin bir alt komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şerbetçioğlu, bu nedenle bir araştırma komisyonu kurulmasına gerek olmadığını kaydetti.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti iktidarının işkencecilere ''sıfır tolerans'' göstererek, işkenceye karşı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Şahin, işkencenin önüne geçilmesinin bir araştırma önergesi ile değil, yasal düzenlemeyle yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edildi.

Önerenin kabul edilmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı itiraz etti. Bunun üzerine CHP Grup Başkavnekili Muharrem İnce yerinden kalkarak AK Parti sıralarındaki milletvekillerini saydı ve ''44 kişi var'' dedi. Bazı muhalefet milletvekilleri önerinin kabul edilmesini alkışladı.


AA

Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs