En Sıcak Konular

Çiçek: Herkes içtüzüğe uygun konuşmalı

16 Şubat 2012 12:05 tsi
AA Editör Masasına konuk olan Çiçek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik öngören teklife ilişkin tartışmaları değerlendirirken, ''Bir orta yol bulmak için çaba sarfettik. Maalesef, 'ya olur, ya olur' tarzındaki bir yaklaşım sonucu bir orta yol bulunamadı'' dedi.

AA Editör Masasına konuk olan Çiçek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

''İçtüzük değişiklik teklifine muhalefetin sert tepkileri oldu. Sizi istifaya davet edenler dahi oldu. Bundan sonraki süreçte bu değişiklik teklifinin görüşülmesi mümkün mü? Sorun nasıl aşılacak'' sorusuna Çiçek, ''O gün yaşanan olayları asla tasvip etmem mümkün değil'' karşılığını verdi.

''Herkesin sorumlu davranması lazım'' diyen Çiçek, ''İktidar kanadı 18 maddelik bir İçtüzük değişiklik teklifi getirdi. Buna muhalefet partilerinin itirazları oldu. Bunun üzerine Başkanlık olarak bir çalışma yaparak, itirazları da dikkate alarak, 8-9 madde üzerinde öneriler getirdim. Grup başkanvekillerini davet ettim'' açıklamasında bulundu.

Önerileri siyasi partilerin grup başkanvekillerine verdiğini anlatan Çiçek, bu öneriler üzerinde grup başkanvekillerinin toplantı yaptığını anımsattı.

İktidar partisinin, ''önerilerine büyük ölçüde olumlu baktığını ve değerlendirebileceğini'' ifade ettiğini belirten Çiçek, muhalefet partilerinin ise ''grup önerisi üzerinde konuşmaların düzenlendiği madde dışındaki önerilere olumlu baktıklarını'' açıkladıklarını hatırlattı.

TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik öngören teklif geldiğinde klasik usule itibar etmediklerine dikkati çeken Çiçek, şöyle devam etti:

''Bir orta yol bulmak için çaba sarfettik. Grup başkanvekillerini tekrar topladık. 'Bu bir madde için de ara formül bulabilir miyiz' diye uğraştık. Maalesef, 'ya olur, ya olur' tarzındaki bir yaklaşım sonucu bir orta yol bulunamadı. Yani son ana gelinceye kadar -Genel Kurulda ara verdik, görüştük- 'bir orta yol bulabilir miyiz' diye uğraştık ama olmadı. Sonra bulunan yol, belli bir yere kadar teklifin görüşülmesi sonra o maddeyle ilgili de yeni bir işbirliği arayışını yapılması konusunda mutabık kaldılar. O mutabakat bir gün evvel de olabilirdi. Yani herkes sorunu idrak edip bir gün evvel bu mutabakata varabilirlerdi veya bir orta yol bulunabilirdi, fatura da lüzumsuz yere bana çıkmazdı. Ben fatura almaktan imtina ettiğimden değil, Mecliste o görüntülerin vatandaşta bıraktığı intiba beni rahatsız eder. Buna üzülürüm. Çünkü, Meclis bir konuyu çözememiş, bir konuda kavgaya tevessül etmiş, kürsü işgalini sorun çözme yöntemi haline getirmiş gibi bir algılama olur. Beni bu rahatsız eder.''

Çiçek, uzlaşı arayışının sonuna kadar içerisinde bulunduğuna herkesin şahit olduğunu da vurguladı.

-''Soyut değerlendirme de yapsam...''-

''MİT ile ilgili kanun teklifi geldi. Komisyondan da geçti. Muhalefetten de eleştiriler var. Kişiye özel düzenlemeler içeriyor diye. Son günlerde İçtüzük ile ilgili bir gerilim Genel Kurul'da yaşanıyor. Burada ne tavsiye ediyorsunuz?'' sorusuna Çiçek, ''Benim tavsiyem olur. Özel olayla ilgili bir şey demem. Ben o zaman taraf olurum'' yanıtını verdi.

Herkesin sükunet içerisinde İçtüzüğe uygun olarak konuşması gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Buna hiçbir engel yok. Ne söyleyecekse o söyleyecek olanların hakkıdır, lehinde söyleyecek olanların hakkıdır, aleyhte konuşacak olanların hakkıdır. Sükunet içerisinde Meclisin itibarına, vakarına, sorun çözeceğine inanca zarar vermeden herkes her şeyi söylemeli ve tartışmalı. Onun dışındaki yol ve yöntem bence demokratik de olmaz ama bu kanun ne getiriyor ne götürüyor onunla ilgili... Ben ne kadar soyut değerlendirme de yapsam somut olayla bağlantı kurulacağı için ben o türlü bir şeyin dışında olmak gibi bir sorumluluğum var.''



AA

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,539 µs