En Sıcak Konular

Suriyeli sığınmacılarla ilgili rapor

15 Şubat 2012 15:54 tsi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, Türkiye'deki mülteciler, sığınmacılar ve yasa dışı göçmenlerin sorunlarının incelenmesi amacıyla kurulan alt komisyonun raporu kabul edildi.

Raporda, tecavüz de dahil olmak üzere sığınmacılarla ilgili hiçbir iddianın doğru olmadığının tespit edildiği belirtildi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanan komisyon, alt komisyon raporunu görüştü.

Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, alt komisyon üyeleri olarak Hatay'a gittiklerini ve Suriyeli sığınmacıların yaşadığı çadır kentlerde, sığınmacılara yönelik kötü muamele ve tecavüz iddialarına ilişkin incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Kamplarda, olabilecek en iyi koşulların oluşturulduğunu gördüklerini ifade eden Demir, kamp sakinlerinin, barınma koşullarına ilişkin herhangi bir yakınmada bulunmadıklarını kaydetti.

Demir, özellikle sığınmacıların bulundukları çadır kentlerde tecavüz ve kötü muamele iddialarına ilişkin bir emareye rastlanmadığını, bu tür iddiaların, Suriye'den Türkiye'ye geçişlerin önlenmesi için maksatlı olarak ortaya atılmış olabileceğini dile getirdi. Demir, söz konusu çadır kentlerde yaşam şartlarına dair herhangi olumsuz bir izlenimin edinilmediğini belirtti.

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Suriyeli vatandaşların Türkiye'ye yönlendirilmesinde uluslararası bazı güçlerinin parmağı olabileceğini, bu konunun iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin önemli bir bölümünün kısa bir süre içinde yeniden ülkelerine döndüğünü anlatan Eryılmaz, ''Bunların neden geri döndüğü de araştırılmalı. Küresel güçlerin yönlendirmesi konusu önemli'' dedi.

Dünyanın hiçbir ülkesinde, Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan kamplardaki gibi bir düzenin olamayacağını savunan Eryılmaz, buradaki çadır kentlerin Van'daki depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerle karşılaştırılması gerektiğini söyledi. Eryılmaz, Van'daki depremzedelerin, Suriye'deki sığınmacılar kadar imkana sahip olmadığını ileri sürdü.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Suriye'den Türkiye'ye sığınmak için gelenlerin önemli bölümünün çok kısa bir süre içinde geri dönmesinin normal olmadığını, bunun netliğe kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da Suriyeli sığınmacılar ile Van'daki depremzedelerin yaşam alanlarının kıyaslanmasının doğru bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, sığınma kamplarında imkanların iyi bir şekilde sağlanmasının doğru olduğunu, ancak bir devletin öncelikle kendi vatandaşına yönelik hizmeti yerine getirmesi gerektiğini anlattı. Van'da depremzedelerin hala altından su alan çadırlarda, zor koşullarda yaşadığını savunan Özdemir, ''Suriyeli sığınmacılara sağlanan imkanların en azından yarısı Van'daki depremzedelere sağlanmalıydı'' dedi. Özdemir, Van ve Hatay'daki çadır kentlerin birbiriyle kıyaslanmasından kimsenin rahatsızlık duymaması gerektiğini bildirdi.

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, Van Valisi ile görüştüğünü ve oradaki depremzedelerin, iddia edilen çadırlarda yaşamadığını, bir kısmının dayanıklı çadırlarda kaldığını ve konteynerlere taşınma işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ''Van Valisi'ne itibar edemeyiz. İlk depremin ardından 'Evlerinize girebilirsiniz' demişti ve ikinci deprem can kaybıyla sonuçlanmıştı'' diye konuştu.

Türkiye ile Suriye arasındaki politikaya değinen Gök, Suriye ile sınır olan illerin bu durumdan ekonomik olarak etkilendiğini ifade etti.

Bu arada Komisyon Başkanı Üstün, ''Van kıyaslamasının'' yapılmasını doğru bulmadığını belirterek gündemdeki konunun tartışılmasını istedi.

Yeniden söz alan Alt Komisyon Başkanı Demir, kamplarda konuştukları Suriyeli bazı sığınmacıların, tecavüz haberlerini Suriyeli yetkililerin belge gibi kullanıp, Türkiye'ye gelişleri önlemeye çalıştıklarını söylediklerini belirtti.

Demir ayrıca, Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen Suriyeli güvenlik güçlerinin ayrı bir kampta bulunduklarını ifade etti.

Kamptaki Suriyeli vatandaşlardan ekonomik durumu iyi olanlarla da karşılaştıklarını anlatan Demir, ''Suriye'de ekonomik durumlarının iyi olduğunu anlattılar ancak 'Suriye'de köşkte yaşamaktansa Türkiye'de çadırda yaşamayı tercih ederiz' dediler'' diye konuştu.

Görüşmelerde, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, sığınmacı kampındaki Suriyeli bir subayın illegal yollarla teslim edildiği iddiasına değindi. Pakdil, alt komisyon raporuna, bu tür olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması ve sorumluların bulunması yönünde ifadenin eklenmesi için önerge verdi. Rapor, söz konusu önergeyle birlikte kabul edildi.

Bu arada Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Suriyeli sığınmacıların kanundaki tanımına ilişkin eleştiriler üzerine, İçişleri Bakanlığının bir tasarı taslağı hazırladığını, söz konusu taslakta Türkiye'ye gelen sığınmacıların iade edilmemesine yönelik, insan haklarını ön planda tutan düzenlemelerin yer aldığını ifade etti.

Toplantının sonunda muhalefet milletvekilleri, Van'daki depremzedelerin durumunun incelenmesi için bir alt komisyon oluşturulmasını teklif etti.


AA

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs