En Sıcak Konular

'Türkiye sermayesi el değiştirecek'

15 Şubat 2012 09:31 tsi
'Türkiye sermayesi el değiştirecek' "Zenginliğin yeni kaynağı, ne petrol ne şişirilmiş finans ne de savaş sanayine dayalı demir-çelik endüstrisi. Zenginliğin yeni kaynağı..."

TÜSİAD’ın önde gelen isimleri, 2012 için Türkiye’nin büyümesini, neredeyse IMF’ye paralel, yüzde 2-4 arasında olabileceğini söylüyorlar. Öte yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) en çok ihracat yapan ilk 1000 firma bazında yaptırttığı ankette, ihracatçı, Türkiye’nin 2012 büyümesini yüzde 7.2 olarak tahmin ediyor.

...

Peki, ihracatçı, nasıl oluyor da, büyümede IMF, TÜSİAD, S&P falan takmadan ‘şaşırtıcı’ bir büyüme tahmini yapıyor. Neye güveniyor, nereye dayanıyor?

İkinci savaş sonrası tekelci devlet kapitalizmi, hem yıkılan Avrupa’yı yeniden inşa etti; hem de Amerika’nın ekonomik ve siyasi egemenliğini anlatan ve bizi bugünkü krize götüren sistemi ortaya çıkardı. Bu sistem, aslında Naziler’in zenginlik anlayışının kaynağı olan devlete, demir-çelik sanayilerine ve savaşa dayanıyordu. Şimdi bu ekonomi krizle birlikte geriye çekiliyor.

Zenginliğin yeni kaynağı, ne petrol ne şişirilmiş finans ne de savaş sanayine dayalı demir-çelik endüstrisi. Zenginliğin yeni kaynağı bilgi ağları, iletişim, nano teknoloji ve ötesi. Ama bu zenginlik, eskisi gibi, devletlere ve onların koruyup kolladığı tekellere dayanmayacak. Serbest piyasanın daha fazla ‘egemen’ olduğu bir kapitalizm olacak bu kriz sonrası karşımızda.

Bu gelişme, özellikle Türkiye için çok önemli; çünkü Türkiye’deki hâkim sermaye yapısının ilk önce kabuk değiştirmesi sonra da tümüyle yenilenmesi bize bütün bu değişimin temelini anlatıyor.

‘Bizden fazla kimse büyüyemez’

Çok yakında, başta Türkiye olmak üzere, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya doğrudan yatırımlar önemli ölçüde artacak. Hatta bütün bu coğrafyaya Türkiye üzerinden sermaye akışı sağlanacak.

Türkiye sermayesi el değiştirecek; küreselleşecek. Bu,  siyasi-sosyal bir değişimi arkasından sürüklüyor. Yani bu süreç geriye dönmeyecek. Çünkü bu değişimi omuzlayacak olan yeni sanayi sınıfı artık ortaya çıktı. Bu sınıf, Türkiye büyüyecek diyor.  Diğerleri ise hayır; Türkiye -daha önce olduğu gibi- bizden daha az büyüyecek önemli olan bizim büyümemiz diyor; bütün kavga da bundan kopuyor.

Cemil Ertem / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,978 µs