En Sıcak Konular

MİT Kanunu üzerindeki görüşmeler tamamlandı

14 Şubat 2012 20:50 tsi
TBMM Adalet Komisyonunda, MİT Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.



Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, ''Hukuk herkese lazım, özel yetkili mahkemelerin hukuk sisteminden çıkarılması gerekir. Özel yetkili mahkemelerin hukuksuzluğuna daha ihtiyaç duyduğunuz için kaldırılmasını istemiyorsunuz. Çeteciliği güvence altına alacak bir hukuk zemini ile karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Tezcan'ın, ''Bu konuyla ilgili olarak sizlerin konuştuğunuzu görmedim'' demesine AK Parti'li milletvekilleri, ''Sizden fırsat kalmıyor ki konuşmaya'' karşılığını verdi. Tezcan, ''İçinizde siz de bu konudan rahatsızsınız'' dedi.

Teklifi, ''devlet darbesi yaratma kanunu'' olarak nitelendiren Tezcan, ''Devlet eliyle darbeciliği meşrulaştıracaksınız. Başbakanın özel görevlendirdiği işler bu kapsama giriyor, o zaman yarın Cumhurbaşkanına suikast bu kapsama girebilir. Başbakanın, özel olarak görevlendirdiği kişi anayasal düzeni bozmaktan yargılanırsa onu kurtaracaksınız bu düzenlemeyle'' ifadelerini kullandı.

-''İdari işlemin önü kapanmıyor''-

Teklif sahibi AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, teklife ilişkin yapılan ''çete kanunu'' gibi yakıştırmalara karşı ne diyeceğini bilemediğini belirterek, ''Soruşturma makamının yasayı yanlış yorumlamasından kaynaklanan bir durumun doğru uygulanması için bunu getirdik'' dedi. Özel, savcının konuyla ilgili yetkisini yanlış yorumladığını söyledi.

Başbakanın soruşturma izni vermemesi durumunda buna itiraz edilebileceğini ifade eden Özel, idari işlemin önünün kapanmadığını belirtti.

''Teklifle getirilen soruşturmayı etkilemek değildir, yapılan usul hatasını düzeltmektir'' diyen Özel, teklifte Anayasa'ya aykırılık olmadığını kaydetti.

-''MİT'in görüşü var mı?''-

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, teklifle yargının işleyişine müdahil olunduğunu iddia etti.

Teklifte eksiklikler olduğunu söyleyen Başesgioğlu, ''Teklifin Başbakanlık'a bildirilmesi gerekir. Acaba bildirilmiş mi, ilgili kurumların görüşü var mı bilmiyorum? MİT'in ve güvenlik bürokrasisinin görüşlerinin komisyona yansımasının faydalı olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Başesgioğlu, MİT'le ilgili iddiaların açıklığa kavuşturulması gerektiğine işaret ederek, ''Paralel devlet kurulması gibi iddialar var. Bizim bu konuda siyaset kurumu olarak MİT'e yardımcı olmamız lazım ama bu aşamada bunu çözemezsiniz. Recep bey bunu geri çekmeli ve özel yetkili mahkemeleri yargı paketinde tartışabiliriz. Başbakana bu kadar ağır bir sorumluluk yüklenmez, bu şekilde ona iyilik edilmiyor. Dışarıdan bakınca 'Başbakan herkesi görevlendirebilir' anlamı çıkıyor. Her türlü karanlık olay, 10-20 sene sonra bu maddeye bağlanır, faili meçhuller de bu maddeye bağlanır'' dedi.

AK Parti'li Özel'in ''savcılar yanlış yorumluyor'' dediğini belirten Başesgiolu, yorum farkı varsa bunun genelgelerle giderilebileceğini, yasa ile müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

-Önerge tartışmaya neden oldu-

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü'nün, ''Geneli üzerindeki konuşmalarla teklif açıklığa kavuştuğundan maddelerine geçilmesine'' ilişkin verdiği önerge tartışmaya neden oldu. Başta CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk olmak üzere muhalefet milletvekilleri önergeye karşı çıktı.

Ayağa kalkan Köktürk, ''Bunu kabul edemeyiz, yapamazsınız bunu. Bu, AKP'nin faşizminin komisyonu esir almasıdır'' diyerek tepkisini ortaya koydu.

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü de söz isteyen milletvekillerine teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelerde söz vereceğini söyledi.

Tartışmanın ardından, önerge kabul edildi ve teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. 

Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs