En Sıcak Konular

Mısır'da neler oluyor?

14 Şubat 2012 15:41 tsi
Mısır'da neler oluyor? Mısırlı Aktivist Ahmed Yusuf, Mısır'daki olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ahmed Yusuf*

Onlarca yıllık birikimin ardından ayaklanan Arap Halkları bütün dünyayı şaşırttı. Tunus’ta başlayıp diğer Arap halklara yeni bir umut oldu. Her ne kadar olumsuz olaylar görünse de bu doğal bir şeydir çünkü hürriyet ucuz ve kolay elde edilecek bir şey değildir.

Birkaç gün önce Mısır'da üzücü bir olay meydana geldi, medyanın ana gündemi oldu, olay basit bir futbol maçı meselesi mi, hayır. Bu güne kadar Mısır'da herhangi bir maçta benzer bir olay yaşanmadı. Olayın arka planına bakıldığında, siyasi hesaplar kesinlikle vardır. Devrim bittiği günden sonar ortaya çıkan oyunların devamıdır.

Acaba neler oluyor Mısır'da, Mısır devrimi başarılı oldu mu, günden güne neden yeni bir olay ortaya çıkıyor.

Dışarıda olayları izleyen herkes kendi kendine diyor ki ''Ya bu insanlar neden kendi kendilerini öldürüyorlar. Ne oluyor orada?”

Mısır halkı yıllardır baskı, zulüm, fakirlik, ayrımcılık, adaletsizlik, yolsuzluk altında yaşadı. Yıllardır devam eden bu sorunlar ülkede kökleşti, Hüsnü Mübarek devrildi ama bu rejimin kökten çözülmesi gerekir. Çünkü devrim, diktatörlerin gitmesiyle bitmiyor.

Ayrıca Mısır'da yaşanan gelişmeler gerçek bir değişimin olduğunu göstergesi. Eğer izafi bir devrim yaşanmış olsaydı bunların hiç biri gerçekleşmezdi.

Dünya tarihine bakarsak bir devrim geçekleştirildiği zaman ülkenin tekrar normalleşmesi uzun bir sure alır. Gerçek devrim, değişim yapabilen devrimdir.
Yönetimi devralan askeri konsey görevini hiç yapamadı. Özellikle güvenlik sorunuyla ilgili hiç bir şey yapmadı. Askeri yönetimi, Mısır'daki hareketlilik ve gençlik heyecanı seviyesinde hareket etmiyor. Bu asker ve gençler arasında da bir delik açtı ve iki cephe haline geldiler, artık meydanlarda ''Halk Asker Yönetimini istemiyor'' sloganları atılmaya başlandı.

Tabii asker, iktidarı kolay kolay bırakmaz, asker şura meclisindeki eski rejimin adamlarını yargıya götürmekten büyük endişe duyuyor. Biliniyor ki asker, ABD ve İsrail’in dostluğunu kaybetmek istemiyor.


Eski rejimin kalıntıları hala Asker, Medya, Dışişleri Bakanlığı’nda, belediyelerde bulunuyor. Bütün bu unsurlar devrimi sekteye uğratmak için her ne kadar komplo varsa yapıyorlar.

Mısır’ın şuan yaşadığı bu geçiş dönemini her ne kadar uzatabiliyorlarsa uzatmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Sokaklara dökülen milyonların en önemli isteği Mısır yönetiminin halkın seçtiği sivil bir otoritenin elinde olması. Dediğim gibi bunun gerçekleştirilmemesi için çok oyun oynandı, bu oyunlar bir kaç şekilde yapılmaya çalışıldı.Bir anayasa taslağı çıkarmak, gelecek Milli Meclisi yetkileri azaltacak kanunlar vs..

Mısır devriminin bittiği günden bu yana dikkatle takip etsek şunu göreceğiz ''bir başarının ardından hemen ya bir kışkırtma ya da kan dökülüyor'' mesela seçimlerin 1. turunun sorunsuz bitmesinin ardından hemen Kahire “Muhammud Mahmuud Cadde”sinde acı bir çatışma oldu.

İhvan-ı Müslimin ''Müslüman Kardeşleri'' ve İslami kesimin seçimleri kazanacakları belliydi, ondan dolayı her şeyi geciktirmek istiyorlardı, İhvan’ın ortaya koyduğu tavrı mutedil olmasına rağmen medyaya her zaman olduğu gibi kötü yansıtıldı.

Asker, yönetimi bırakmak zorunda aksi takdirde askerin sonu, Hüsnü Mübarek’in sonu gibi olabilir, çünkü bir dava için kan döken halk, kolay kolay vazgeçmez.

Dün İsrail radyosu Mısır’daki olayları değerlendirirken şunları söyledi '' Mısır'da istikrarsızlığın devam etmesi, Amerika ve İsrail'in menfaatinedir''

Bütün yaşananlar Hak- Batıl, Zalim Mazlum, mücadelesinden ibarettir. Bir yandan hürriyeti isteyen halk var öte yandan zalim baskıcı güçler var.

Arap Devrimlerinin Amerikan’ın bir oyunu olduğunu iddia edenler oldukça fazla. Kanaatimce bunun nedeni; Türkiye’deki çarpık medya, Türk halkının Arap Müslüman halklara olan güven eksikliği,olayların batılı medya organları üzerinden takip edilmesi ve en önemlisi iletişimsizlik.

Devrimlere Amerikan tezgahı demek meydanlara dökülen milyonlara ihanet etmek, şehidlerin ruhunu incitmek demek.

Olaylar sadece maddi olarak değerlendirilemez çünkü biz müslümanız, kesinlikle Müslümanlar imtihan edilecek Allah c.c diyor ki” Eğer size bir yara değmişse, o topluma da benzeri bir yara dokunmuştu. O günler ki, biz onları insanlar arasında döndürür dururuz..'' Alimran Suresi ..

Düsturumuz zalimin yanında durmamak, Allah c.c buyuruyor ki ''Zâlimlere meyletmeyin. Aksi halde ateş size de dokunur.'' Hûd Sûresi

*Mısırlı Aktivist

Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,298 µs