En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta liderler görüşmesi sona erdi

14 Şubat 2012 14:02 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yaptığı görüşmede, müzakere takvimi ele alındı.

Kıbrıs Türk tarafı görüşmede, müzakerelerde ''gizlilik'' ilkesini gündeme getirerek, Rum tarafının taslak çözüm belgesi teati edilmeden basına sızdırmasından duyduğu rahatsızlığı iletti.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından, makamına dönüşünde açıklama yaptı.

Görüşmede, müzakere prosedürünü ele aldıklarını; 21 ve 28 Şubat tarihlerinde liderlerin yeniden bir araya geleceğini, iki görüşmeye, hafta sonu adaya gelecek olan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in de katılacağını belirten Eroğlu, görüşmelere mülkiyet konusu ile devam edeceklerini söyledi.

Müzakerelerde '' gizlilik'' konusunu da gündeme getirdiklerini aktaran Eroğlu, mutabık kaldıkları, tarafların 15 Aralık'a kadar ''taslak çözüm belgesini'' Downer'e verme sözünü yerine getirerek 20 sayfalık belgeyi BM'ye verdiklerini, ancak Rum tarafının BM'ye belgeyi yeni verdiğini ve Türk tarafına henüz verilmediğini belirtti.

Rum lider Hristofas'ın, taslak belgeyi Rum Ulusal Konseyi'nde siyasi partilere verdiğini ve ''taslak belge''nin teati edilmeden Rum basınına sızdığını ve konunun Rum tarafında tartışıldığını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Bunun mahsuru, düşündükleri çözüm önerileri Rum basınına yansıdıktan sonra bu konuda esneklik göstermesi, hele bu kadar tartışmadan sonra mümkün değil. Ben bugün de söyledim; yalnız Türk tarafının göstereceği esneklikle çözüm olacağını düşünüyorsanız bunun mümkün olmadığını bilmeniz lazım. Ancak karşılıklı esneklikler göstererek bir anlaşmaya varabiliriz.''

Hristofyas'ın, New York'taki Grentree Zirvesi'ne Rum Ulusal Konseyi'nden ''hayır'' kararları alarak geldiğini ve görüşmeden bir şey çıkarma düşüncesi olmadığını gösterdiğini anlatan Eroğlu, ''taslak çözüm belgesisin'' basına sızması ile Rum liderin kendi elini bağlamaya çalıştığını ve esneyerek bir anlaşma gelme düşüncesinde olmadığını kaydetti. Eroğlu, sızmanın, çözüme darbe olduğunu, bu düşüncelerini bugün muhataplarına aktardıklarını söyledi.

Muhataplarının Rum Ulusal Konseyi değil Hristofyas olduğunu, bunu Rum lidere de söylediğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

''Biz basın kanalıyla müzakereleri çözecek değiliz. Kendi aramızda yapacağımız görüşmeler ve siyasi kararlarla anlaşmaya varabiliriz. Onun için Rum belgesinin basına çıkmasının bu mahsurları vardır. Artık bu belge basına sızmış, bir çok parti pozisyon almışken Hristofyas'ın esnemesi herhalde kolay olmayacak. Karşılıklı anlayış içerisinde hareket etmezsek, birbirimizin ortaya koyduğu görüşlerde karşılıklı olarak esneklikler göremezsek bir anlaşmaya varmak o denli zor olur. (Hristofyas) Kendi elini belki bu şekilde bağlamakla da zora girmiştir diye düşünüyorum.''

Türk tarafı olarak müzakerelerdeki gizlilik ilkesine bağlı kalmaya devam edeceklerini ifade eden Eroğlu, kalan kısa sürede bir anlaşmaya varabilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Eroğlu, gündeme getirdiği, belge sızması konusunda Hristofyas'ın tavrının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, Rum liderin sessiz kaldığını ve konunun orada kapandığını söyledi.

Buttenhaim de görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, liderlerin müzakere prosedürünü ele aldığını, 21, 28 Şubat'ta yeniden bir araya geleceğini ve mülkiyet konusunun ele alınacağını söyledi.

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,169 µs