En Sıcak Konular

Kosova'daki Sırp yine ortamı geriyor

14 Şubat 2012 12:06 tsi
Sırbistan’dan ayrılarak 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırp azınlık, referanduma gidiyor.

İki gün sürecek halk oylamasında Kosova’nın kuzeyindeki 4 Sırp belediyesinde yaşayan yaklaşık 35 bin seçmen, Kosova devletinin kurumlarını tanıyıp tanımayacaklarına karar verecek.

1990’lardan bu yana Sırplar ve Arnavutlar arasında bölünmüş mahallelerden oluşan Mitroviça’nın Sırp tarafının belediye başkanı Krstimir Pantic, bölgede yaşayan Sırplara referanduma katılmaları çağrısında bulundu: “Vatandaşlarımızdan büyük bir katılım bekliyoruz. Çünkü referandum konusu çok önemli ve vatandaşlarımızdan sorumluluklarını yerine getirmelerini ve Kosovalı Arnavutlara, onlara destek veren uluslararası toplumun bir kesimine ve Belgrad’daki politikacılara, Arnavutların kurumlarını istemediklerini, bu kurumları kabul etmeyeceklerini ve sözde bağımsız Kosova’da yaşamayı asla kabul etmeyecekleri mesajını vermelerini bekliyoruz.”

Nüfusunun yüzde 90’ını Arnavutların oluşturduğu Kosova’da yaşayan azınlık Sırplar ve Sırbistan, Priştina yönetimini tanımıyor.

Bölgedeki Arnavutlar, referandumun hiçbirşeyi değiştirmeyeceğini düşünüyor: “Sırplar geçmişte de birçok referandum yaptılar. Ancak hiçbirinden sonuç alamadılar. Kimse topraklarımızı bizden alamaz. Yönetimimiz, Kosova’nın bölünmeyeceğini belirtti. Bölünme olmayacak, Sırplar halklarına sadece yalan söyleyebilirler ve sadece kaçınılmaz olanı erteleyebilirler. Yani bu bölge, her zaman Kosova’nın bir parçası oldu ve öyle kalmaya devam edecek.”

Refaranduma karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise, bu yöntemin yanlış olduğunu savunuyor.

Avrupa Birliği, Aralık ayında Sırbistan’ın üyeliğe adaylık statüsünü kabul etmeyerek Kosova ile ilişkilerini düzeltmesini şart koşmuştu. Sırbistan da bu baskı üzerine Kosova ile tekrar görüşmelere başladı.

Euronews



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,580 µs