En Sıcak Konular

İngiltere: Batılı askerler Suriye'ye girmesin

13 Şubat 2012 17:40 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Arap Birliği'nin Suriye'ye gönderilmesini önerdiği uluslararası barış gücünün içinde Batılı devletlerden askerlerin bulunmaması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) ise Arap Birliği'nin teklifini destekledi

Hague, Güney Afrika ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'ye uluslararası barış gücü gönderilmesi önerisine sıcak baktıklarını söyledi ancak ekledi: "Bu durumun gerçekleşmesi halinde, Batılı devletlerden ziyade diğer ülkelerden asker gelmesi gerektiğini düşünüyorum."

Arap Birliği’nin dün Kahire’de yaptığı toplantıda Birleşmiş Milletler’le ortak bir barış gücü kurulması teklifi getirilmişti. BM-Arap Birliği barış gücünün, Aralık’tan beri Suriye’de bulunan 170 kişilik gözlemci heyetinin yerini alması planlanıyordu.

Ancak Suriye, bu teklife jet bir “hayır” yanıtı verdi. Suriye’nin Arap Birliği temsilcisi Ahmed Yusuf, Suudi Arabistan ve Katar’ın, BM Güvenlik Konseyi’ndeki hüsranından sonra Suriye’nin iç işlerine karışmak adına bir histeriye kapıldığını söyledi.

AB'DEN OLUMLU YAKLAŞIM

Hague, "Suriye'ye Batılı askerler girmesin" ifadesini kullanırken, AB Arap Birliği'nin "ortak barış gücü" talebini olumlu karşıladığını açıkladı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann yaptığı açıklamada, "Akan kanın durdurulması için bütün girişimleri destekliyoruz" dedi. Mann, "Bu girişimlere, Arapların BM ile işbirliği yaparak bölgede daha güçlü bir biçimde bulunmaları da dahil" diye konuştu.

RUSYA: ATEŞKES ŞART

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye'de barış gücünün devreye girebilmesi için bir ateşkesin şart olduğunu söyledi.

Lavrov, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid el Nahyan ile Suriye’deki son durumu görüşmek üzere Moskova'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Lavrov, BM ile Arap ülkelerinin Suriye tasarısını incelediklerini ve daha fazla detay istediklerini, BAE’li mevkidaşıyla da Arap Birliği’nin son kararları doğrultusunda bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Lavrov, Suriye halkını tatmin edecek bir çözüm bulunması için kapsamlı bir siyasi diyalog gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye’de silahlı muhalifler dahil bütün tarafların şiddet olaylarına bir son vermesi gerektiğini sözlerine ekleyen Rus Bakan, Moskova’nın Suriye’de herhangi bir barış gücü misyonunun devreye girmesi için bir ateşkesin şart olduğuna inandığını ifade etti.

BAE Dışişleri Bakanı Nahyan ise Suriye rejiminin kendi halkını korumaktan aciz bir durumda olduğunu söyledi.

Kaynak: H.Planet

Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,506 µs