En Sıcak Konular

Suriyeli Kürtler de Esad'a öfkeli

13 Şubat 2012 16:14 tsi
Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentine gelen Suriyeli Kürt Gençler heyetinin genel sekreteri İbrahim Murat, 'Şu anki hedefimiz Suriye'de Esad rejimini devirmektir. Çünkü bu rejim Suriyelilerin kanını emiyor. Son günlerde yüzlerce insanı katletmiş olan Beşşa

Suriye'de rejim yıkıldıktan sonra, bütün Kürt ve Arap halklarının haklarının güvence altına alınmasını istediklerini belirten Murat, kültürel ve sosyal bütün haklarının anayasal olarak garanti altına alınmasını ve yönetime katılmak istediklerini söyledi.

Suriyeli Kürt gençlerin, Suriye'de rejimin yıkılması halinde ne yapacağını ve beklentilerini AA muhabirine anlatan Murat, "Biz Suriyeli Kürtler olarak, milletimiz neyi istiyorsa onu karşılamaya çalışacağız. Ancak şu anki hedefimiz Suriye'de Esad rejimini devirmektir. Çünkü bu rejim Suriyelilerin kanını emiyor. Son günlerde yüzlerce insanı katletmiş olan Beşşar Esad rejimine karşı durmamız lazım" diye konuştu.

"Kürtler, Suriye'de Esad'ın yanında değil"

''Kürt bölgelerinde şu ana kadar neden rejime karşı güçlü bir direniş söz konusu değil'' sorusuna Murat, "Kürtler Suriye'de Esad'ın yanında değil, ama maalesef bölünmüş durumdalar. Esad Kürtlerden çok korkar. 2004'te Suriye Kürtleri mücadele başlattı, Kamışlı sokakları karıştı. Ama bence Esad şu an isyan eden Arapları tasfiye etmek istiyor. Daha sonra sıra elbette Kürtlere gelecek ve onlara karşı da bir katliam yapacak" yanıtını verdi.

Suriye'de rejimin devrilmesi halinde Kürtlerle Sünnilerin bir arada yaşayıp yaşamayacağı sorusu üzerine Murat, "Gerçeğe bakmak gerekirse Kürtler, Müslüman Kardeşler'den korkuyor. Bizler Suriye'de İslami bir devlet kurulmasını istemiyoruz. Biz modern ve laik bir devlet inşa etmek istiyoruz. Suriye'nin Müslüman Kardeşler'in eline geçmesinden ziyade, anayasal ve demokratik bir Suriye istiyoruz" ifadesini kullandı.

"Esad ailesi 40 yılı aşkın bir süredir Suriye'de hüküm sürüyor ve Kürtlere hiçbir hak tanımadı. Kürtlere vatandaşlık bile verilmedi. Kürtlerin arazileri gasbedilip Araplara veriliyordu. Yıllarca Kürtlerin kanı emiliyordu" diyen Murat, Erbil'de toplanmalarına ilişkin şunları kaydetti:

"Bizim Erbil'de toplanmamızın ana nedeni, kardeşlerimiz olan Irak Kürtleri ve Türkiye Kürtlerinin bize yardım etmesini sağlamak. Bu yardım, Baas rejimi devrildikten sonra Suriyeli Kürtlerin anayasal haklarına kavuşması şeklinde olacak."

Terör örgütü PKK ile ilgili bir soruya Murat, "Siz PKK'dan bahsediyorsunuz, PKK'ya Suriyeli Kürtler de katılmış durumda. Biz Suriyeli Kürtler olarak her devletin içindeki Kürtlerin sorunlarını kendilerinin çözmesinden yanayız" yanıtını verdi.

"Suriye'de insanlar silahlanmak zorunda kaldı"

Suriye'nin önemli Kürt muhaliflerinden Dr. Rıdvan Badini ise Suriye'de durumun çok hassas olduğunu, insanların önceleri gösteriler yaparak hak elde etmeye çalıştıklarını, rejimin gösterileri silahla bastırmaya çalışmasından dolayıda halkın korunmak amacıyla silahlandığını söyleyerek, "Rejim 49 yıldır halkın kanını emiyor. Halk haktan mahrum bırakılmıştır" dedi.

Suriye'de Kürtlerin bir çatı altında toplanamadığını, rejimin çeşitli yollarla Kürtleri böldüğünü ifade eden Dr. Badini, "Maalesef biz birkaç parçaya bölünmüşüz. Bazı partiler kurnazlık yapıyor. Bazıları da rejimle işbirliği
yaparak Kürtlerin harekete katılmalarını engellemek istiyor. Ama direnen bir kesim de var ve bu kesim rejimin yıkılması için çalışıyor" diye konuştu.

Suriye'de Kürtlerin ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü ve sürekli haklarının çiğnendiğini aktaran Badini, şöyle konuştu:

"Aslında herkes Kürtlerin nelere maruz kaldığını çok iyi biliyor. Ne kültürel, ne siyasi ne de ekonomik hakları vardı. Bırakın bu hakları vatandaş muamelesi bile görmüyorlardı. Şimdi durum farklı ama. Rejim bazı taraflar üzerinden oyun oynuyor ve Kürtlerin halk hareketine katılmasını engellemeye çalışıyor."

Kandil'de bulunan Suriyeli Kürtlerin neden Suriye'ye geri döndüğüne ilişkin bir soru üzerine Badini, "Bu soruyu bize herkes soruyor. Bazı güçler devletin güçsüz olduğunu düşünüyor ve bu güçsüz durumdan faydalanmak istediklerini tahmin ediyorum" dedi.

Türkiye'ye teşekkür

Suriye halkının yanında oldukları için başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na şükranlarını ifade eden Dr. Badini, "Bu liderler Suriye halkının yanındalar. Türkiye, Suriye halkının neler çektiğini dile getiriyor. Biz Suriye'deki durumun Türkiye'ye yansıdığını biliyoruz. Esad rejimi sadece bize değil, Sünni Araplara da haklarını vermiyor. Rejim Hama'da 1982'de toplu bir katliam yaptı. Biz sadece Suriye halklarının demokratik bir şekilde yaşamasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,535 µs