En Sıcak Konular

Türkiye-AB anlaşmasında, Rumlar devre dışı

13 Şubat 2012 15:30 tsi
AB üyeleri, 25 Mart 2010 tarihinde parafe edilen Türkiye-AB yatay havacılık anlaşmasının imzalanması için AB Komisyonu'na yetki verdi.

Bu yıl içinde imzalanması beklenen anlaşmayla Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi dışındaki 26 AB üyesinin daha önce imzaladıkları ikili havacılık anlaşmaları yasal zemine kavuşacak.

Türkiye, sivil havacılık anlaşması bulunmamasını gerekçe göstererek Kıbrıs Rum kesimi uçaklarına havalimanlarını ve hava sahasını kapatmaya devam edebilecek.

Anlaşmayla Türkiye'nin hava sahasını Kıbrıs Rum kesimi uçaklarına açmaması, Rumlardan çok Fransa'yı rahatsız etti.

Fransa, anlaşmanın imzalanması için AB Komisyonu'na yetki verirken tek yanlı bir deklarasyon yayımlayarak AB Konseyi'nin 2007, 2008, 2009 ve 2010 aralık zirveleri kararlarında, limanların ve hava sahasının Rum kesimine açılması konusunda Türkiye'ye yaptığı çağrıları hatırlattı.

AB Komisyonu ve 27 üye ülkenin ortak deklarasyonunda ise yatay havacılık anlaşmasının Türkiye ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki havacılık ilişkileri üzerine yeni bir hüküm getirmediği belirtilerek Türkiye'ye Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirme ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkileri normalleştirme yolunda adım atma çağrısı yapıldı.

Yatay havacılık anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girmesiyle Türkiye, limanların açılmaması nedeniyle 2006 yılında AB tarafından dondurulan 8 fasıl arasında bulunan taşımacılık politikasının açılış kriterlerinden birisini yerine getirmiş olacak.

Anlaşmayla Türkiye merkezli havayollarının AB pazarına daha etkin şekilde girmesinin yolu açılacak. Türk şirketleri, AB kentleri arasında tarifeli seferlere başlayabilecek.

AB mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, 2002 yılında verdiği bir kararda, AB üyelerinin üçüncü ülkelerle imzaladıkları havacılık anlaşmalarının AB mevzuatına uygun olmadığına hükmederek anlaşmaların yenilenmesini istemişti.

A.A.



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs