En Sıcak Konular

Elektrik üreticilerinden şok iddia

13 Şubat 2012 12:20 tsi
Elektrik üreticilerine göre büyük bir doğalgaz krizi, dolayısıyla elektrik krizi kapıda...

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Genel Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketiminin 180 milyon metreküpe dayandığını, oysa tüm kontratlar ve yeraltı depoları tam kapasite çalışsa bile sisteme ancak 170 milyon metreküp gaz girişi olabildiğini belirterek, ''Bir başka deyişle, tüm kontratlar tam kapasite çalışsa bile şu anda arz ile talep dengelenememektedir. Kısacası, Türkiye çok ciddi bir gaz kriziyle karşı karşıyadır. Acilen önlem alınmadığı takdirde, gaz krizi elektrik krizine dönüşecektir'' dedi.

Karaduman, son günlerde doğalgaz arzından yaşanan düşüşlerin kaygı verecek boyutlara ulaştığını ve doğalgaz arzında yaşanan sıkıntıların, kaçınılmaz olarak elektrik arzını da ciddi ölçüde etkilediğini bildirdi.

İthal edilen doğalgazın yaklaşık yüzde 53'ünün elektrik üretiminde kullanıldığına dikkati çeken Karaduman, ''Karşı karşıya bulunduğumuz tablo bu şekilde sürdüğü takdirde, elektrik üretiminde ciddi düşüşler meydana gelebilecek, bu da elektrik kesintilerini kaçınılmaz hale getirecektir'' dedi.

Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketiminin 180 milyon metreküpe dayandığını kaydeden Karaduman, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Tüm kontratlar maksimum kapasitede çalışsa, EGEGAZ tam kapasiteye geçse, yeraltı deposu tam kapasitede çalışsa bile sisteme ancak günlük 170 milyon metreküplük gaz girişi olabilmektedir. Bir başka deyişle, tüm kontratlar tam kapasitede çalışsa bile şu anda arz ile talep dengelenememektedir. Kısacası, Türkiye çok ciddi bir gaz kriziyle karşı karşıyadır. Acilen önlem alınmadığı takdirde, gaz krizi elektrik krizine dönüşecektir.

BOTAŞ, konutlarda özellikle ısınma açısından bir sıkıntı yaşanmaması için sanayiye ve elektrik üretim tesislerine, üretimlerini düşürmeleri yönünde talimatlar göndermektedir. Bazı elektrik üretim tesisleri, ikincil yakıta geçmek durumunda kalmıştır. Ancak, burada BOTAŞ'ın atladığı bir husus vardır ki, o da şirketlerin elektrik piyasasında üstlendikleri yükümlülüklerdir. Doğalgaz santralleri, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezine (PMUM) verdikleri üretim programlarına uymadıkları takdirde dengesizliğe düşerek zarar etmektedir. Diğer yandan, santraller müşterilerine taahhüt ettikleri elektriği bir şekilde tedarik etmek durumundadır. BOTAŞ, santrallere üretimlerini düşürmeleri yönünde talimat gönderirken, konunun bu boyutu gözden kaçmamalıdır. Santraller, kendilerinden kaynaklanmayan bir nedenle taahhütlerini yerine getiremiyor ve zarara uğruyorlarsa, bunun bir şekilde telafi edilmesi gerekmektedir.''

SORUN YAPISAL

Her kış döneminde yaşanan doğalgaz krizinin altında yatan nedenin ''yapısal'' sorunlar olduğunu kaydeden Karaduman, ''Hiçbir ülke elektrik üretiminde bu kadar çok doğalgaz kullanmazken, elektrik üretimimizin neredeyse yarısını doğalgazdan karşılıyor olmamız, sürdürülemez bir durumdur'' dedi.

Karaduman, elektrik üretiminde doğalgazın sahip olduğu payın acilen yüzde 30'lar, hatta mümkünse yüzde 20'ler seviyesine düşürülmesi için tüm yapısal tedbirlerin alınması ve uzun dönemli bir planlama yapılması gerektiğini belirtirken, bu planlamanın, elektrik üretiminde nükleer enerjiden, yenilenebilir ve yerli kömür kaynaklarından mümkün olduğunca faydalanmayı sağlayacak adımları içermesi gerektiğini bildirdi.

Bu noktada, özellikle yenilenebilir enerji yatırımları açısından, iletim yatırımlarının santral yatırımlarıyla paralel ilerlemesini sağlamak gerektiğini kaydeden Önder Karaduman, ''Bunun için, gerekirse TEİAŞ'ın iletim ihalelerini daha rahat yapabilmesi adına ilgili yasada değişiklik yapılmalıdır. Özel sektörün yatırım fizibilitelerinin bozulmasına yol açan bir uygulama olan iletim yatırımlarının özel sektörün sırtına yüklenmesinden vazgeçilmelidir'' diye konuştu.

Sorunun yapısal çözümü için öncelikle ele alınması gereken tedbirlerden birisinin de, verimsiz çalışan doğalgaz santrallerine süre tanınarak, o sürenin sonunda kapatılmalarının sağlanması olduğunu ifade eden Karaduman, verimsiz santrallerin yerine, tükettiği doğalgazı en verimli şekilde kullanarak optimum elektrik üretimini sağlayan santrallerin ön planda olması gerektiğini söyledi.

Karaduman, ''Ayrıca, lisans almış ancak inşasına başlanmamış doğalgaz santrallerinin lisansları iptal edilmeli ve yapımlarına izin verilmemelidir. Elektrik üretiminde doğalgazın payı ancak bu tedbirlerle düşürülebilir'' dedi.

aa

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs