En Sıcak Konular

Ukrayna’dan Suriye halkına destek

13 Şubat 2012 11:26 tsi
Ukrayna’da Rusya büyükelçiliğinin sitesine girmeyi başaran Suriyeli muhalifler sayfa üzerinden bir mesaj yayınladı. Öte yandan ülkedeki çeşitli kurumlar da bildiri yayınlayarak Suriye halkına desteklerini dile getirdi




13 Şubat 2012 Pazartesi - 10:40

Ahmet Yılmaz / TIMETURK

Kendilerine ‘Suriye’nin Özgür Korsanları’ ismi veren Suriyeli muhalif eylemciler geçen Cuma sabahı Ukrayna’daki Rus Büyükelçiliği’nin sitesinin ana sayfasını vurmayı başardı.

Aktivistlerin Youtubu üzerinden yayınladıkları görüntülerde büyükelçiliğin ana sayfasına nasıl girdikleri ve Suriye rejiminin özgürlük isteyen göstericilere karşı yürüttüğü askeri operasyonlar sırasından öldürülen çocuklara ait iki resim gösteriliyor.
Eylemciler ayrıca sayfa üzerinden aralarında Rusça da yer almak üzere çeşitli dillerde bir mesaj yayınlayarak şöyle dedi: ‘Rus silahları Suriye’de çocuk ve kadınların bedenlerini parçalıyor. Rusya’nın Beşşar Esad rejimine Güvenlik Konseyi’nde sunduğu manevi destek, Suriyelileri despotun suçlarından koruyacak tüm çözüm seçeneklerini devre dışı bırakıyor.’

Aktivistler mesajlarında Rusya hükümetinin çocukların öldürülmesinde, ekonominin altüst edilmesinde, evlerin yakılmasında, servetlerin yağmalanmasında Suriye rejiminin ortağı ve teşvikçisi olduğunu ifade etti.

Geçen Cuma günü Ukrayna’nın camilerinin ve mescidlerinin birçoğunda Cuma hutbeleri Suriye’de aylardır süren kanlı olayların gerçeğini ve boyutunu anlatmaya tahsis edildi. Zayıf mazlumlar için Allah’tan rahmet, zalim katillere karşı yardım dilenerek kunut duaları edildi. Toplam nüfusları 2 milyonu bulan Ukrayna Müslümanlarından on binlercesi Suriye’deki şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ukrayna’da dört gün önce bir grup insan hakları, İslami, sosyal kurum ve merkez Ukrayna kamuoyuna yönelik ortak bir bildiri yayınlayarak bildiride Suriye rejiminin özgürlük isteyen halkına karşı gücü tüm Arap ve uluslararası çağrıları duymazdan gelerek ve bir takım baskı, vahşi korkutma yöntem ve araçlarını kullanarak elinde tuttuğunu vurguladı.

Ukrayna Müslümanları Dini İdare Müftüsü Şeyh Said İsmailov basına yaptığı açıklamalarda Ukrayna halkının Suriye’de olanlar hakkında bilgisiz olduğuna değinerek Ukrayna basınının halka Suriye’deki olayları acı gerçekten çok uzak, oldukça yüzeysel bir şekilde aktardığına işaret etti.

Ukrayna’da son dönemde Suriye halkı ve diğerlerine yardım alanında çabaların birleştirilmesi için ülkedeki örgütler ve Arap-İslami nesiller arasında oluşturulan koordine komitesi de bir bildiri yayınlayarak silahsız Suriye halkına karşı yürütülen öldürme eylemlerinin hemen durdurulmasının gerektiğini vurguladı.

Bildiride ayrıca tutukluların serbest bırakılması, ordu güçlerinin olması gereken mevkiine dönerek halk yerine 40 yıldır Suriye’nin Golan Tepeleri’ni işgal eden düşman İsrail’e karşı savaşması çağrısında bulunuldu. 

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs