En Sıcak Konular

Hızını alamayıp Davutoğlu'na sarılan isim...

13 Şubat 2012 11:16 tsi
Hızını alamayıp Davutoğlu'na sarılan isim... "Kırk yıldır Washington'a gelirim, ben böyle muhabbet görmedim."

Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugünkü yazısında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ABD ziyaretine dair gözlemlerini aktardı.

Yıllardır Türk-Amerikan ilişkilerini bire bir izleyen bir gazeteci için bile sürprizlerle dolu bir gezi bu.
Bakın Washington’da gördüğüm fotoğrafı olduğu gibi aktarayım.

Buraya gelmeden, füze kalkanı ve Arap Baharı nedeniyle Ankara’nın Washington’daki popülaritesinin yükseldiğinin farkındaydım. İkili ilişkilerin kimyası, biraz da Barack Obama ve Tayyip Erdoğan arasında, Obama’nın ‘dostluk’ diye tanımladığı yakınlık nedeniyle tam bir balayı döneminde. Ama açıkçası bu kadarını ben bile beklemiyordum!

Yıllardır Kıbrıs’tan Ermeni soykırımı iddiaları ve insan hakları ihlallerine kadar bir çok konuda Türkiye’ye kök söktüren Kongre’yi ele alalım....

Ağır topları ziyaret etti

Ahmet Davutoğlu, Perşembe günü Amerikan Kongresi’nde önemli komisyonları, azınlık ve çoğunluk liderleri, dış ilişkiler komitesini ve John McCain, Joe Lieberman, John Kerry gibi Amerikan siyasetinin ‘ağır toplarını’ ziyaret etti.

Gülücüklerin eksilmediği bir günden söz ediyoruz...
Geçen yıl Mavi Marmara nedeniyle neredeyse ‘kavgalı’ ayrıldığı dış ilişkiler komitesinde, bu yıl Suriye ve Arap Baharı konuşuldu. Email üzerinde görüş aldığım bir Kongre yetkilisi, bakanın ‘felsefi derinliğinden’ söz etti. Bir başka Amerikalı yetkili toplantıdaki övgü dolu sözlerini, ‘Sayın Bakan siz biz Arap dünyası için model değiliz diyorsunuz ama biz sizi model olarak görüyoruz’ diye tamamlamış. Kongre’nin ağır toplarından McCain, Lieberman, Lynsey Graham, geçen hafta Münih’te görüşmüş olmalarına karşın Davutoğlu’yla yeniden bir saat oturmakta ısrar ettiler. Ardından ısrarla Senato’yu gezdirdiler.
Oysa Davutoğlu’nun geçen yıl ABD Kongresi’ni ziyaret ettiğinde, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’yle adeta kanlı bıçaklı olmuş, Mavi Marmara sonrası yaşanan toplantıda Amerikalı vekiller Türkiye’yi yoğun bir biçimde eleştirmişlerdi. O kadar ki, Davutoğlu Kaliforniyalı bir vekilin İsrail uyarılarını sert çıkarak ‘Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanına böyle konuşamazsınız’ demiş ve odadan çıkmıştı.

Eleştiriler gündeme gelmedi

Bu kez aynı komitede ne oldu derseniz, hem Türk hem de Amerikalı kaynaklar, bırakın eleştiriyi, Kıbrıs, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve İsrail’le ilişkilerin gündeme bile gelmediğini söyledi!

Daha önce İsrail konusunda  Türkiye’yi eleştiren Dışişleri Komitesi Başkanı Ileana Ros Lehtinen, bu kez hızını alamayıp toplantı sonrasında Ahmet Davutoğlu’na sarılıverdi.

Dedim ya, kırk yıldır Washington’a gelirim, ben böyle muhabbet görmedim.

Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi ‘Biz de şaşırıyoruz. Ama bu hava Arap Baharı ve füze kalkanı nedeniyle konjonktürel. Gün gelir tersine de dönebilir’ diyor.

Ama o zamana kadar, hükümet açısından Brüksel’de bulamadığı dostluk, Washington’da var.



Bu haber 1,749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,282 µs