En Sıcak Konular

Makyaj zehirliyor!

22 Haziran 2007 21:36 tsi
Makyaj zehirliyor! Birçok kadın iyi görünebilmek için günlük olarak 20'den fazla değişik güzellik ürünü kullanırken, her 10 kişiden 9'u kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanıyor. Kozmetik ve güzellik ürünlerine olan bağımlılık her yıl yaklaşık olarak 500 gram kimyasalın

Kozmetikte kullanılan bazı sentetik ürünler cilt tahrişinden, erken yaşlanmaya veya kansere kadar birçok sağlık problemiyle ilişkilendiriliyor.


3 yıldır geleneksel olarak kullanılan ürünleri inceleyen biyokimyacı Richard Bence, artık cildimize sürdüğümüz bu ürünleri sorgulamamız gerektiğini ve sadece içindeki kimyasalların güvenli olduğunu varsaymamızın yanlış olduğunu açıklıyor. Bu kimyasalların tek başlarına bir zararı olmasa da bir arada bulundukları karışımların nasıl bir etki yapacağını bilmediğimizi belirten Bence, bu maddeleri cilt yoluyla emmenin onları yutmaktan daha zararlı olabileceği konusunda da uyarıyor.


Yanlışlıkla yuttuğumuz bir ruj parçasının içindeki kimyasallar ağızdaki ve midedeki enzimler sayesinde zararsız hale getirilebilirken, bunları dudağınıza sürdüğünüzde bu yolla emilen kimyasallar doğrudan bir koruma olmadan kan akışına karışıyor. Bu ürünlerin zararlı bakteriler için üreme yuvası olduğuna da dikkat çekiliyor.


GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ?

Soil Birliği'nden Clio Turton, kadınların bir günde 20 farklı ürün kullandıklarını ve kendilerini kimyasal bombardımanına tuttuklarını belirtiyor ve kadınların kendilerine şunu sormaları gerektiğini söylüyor: Bu rimel veya saç kremi gerçekten gerekli mi?


Dikkatle incelenen kimyasallardan birisi paraben. Bu madde şampuan, sabun, deodorant ve bebek losyonu gibi ürünlerde koruyucu madde olarak kullanılıyor. Fakat parabenin izi sürüldüğünde her ne kadar kanser gelişimindeki katkısı tartışmalı olsa da göğüs kanseri tümörlerinde parabene rastlanıyor. Sabun, şampuan, diş macunu, traş ve banyo köpüğü gibi ürünlerin köpürmesini sağlayan sodyum sülfat ise cilt tahrişine yol açıyor. 


Kozmetikçiler ne diyor

Kozmetik, Makyaj ve Parfümeri Birliği, endişeye gerek olmadığını bu ürünlerin Avrupa birliği standartlarına uygun olarak üretildiğini ve güvenli olduğunu savunuyor. Birliğin sözcüsü karışımların etkisi hakkındaki iddiaların şehir efsanesi olduğunun altını çizerken ekliyor: "Biz bu kimyasalların tek olarak nasıl tepki verdiğini biliyoruz dolayısıyla bir araya geldiklerinde hangi tepkimelere girebileceklerini de tahmin edebiliyoruz ve bütün bunlar ürünlerin güvenliği düşünülürken göz önünde bulunduruluyor."

birgün



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,973 µs