iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Çin-Rusya: Mecburuz...

13 Şubat 2012 09:54 tsi
Çin-Rusya: Mecburuz... Şam korkusu: Moskova ve Beijing'in dahili mekanikleri...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Çin ve Rusya’nın Suriye’ye yönelik Batı girişimlerinin önünü kesen vetosu, bu zamana kadar sıklıkla yazıldığı gibi, her iki ülkenin stratejik ve jeo-politik hesaplamalarından besleniyor.

Örneğin, Rusya’nın “sıcak denize” açılan Tartus limanı, Suriye’nin Moskova’ya yakın duran ve Ortadoğu’da ayakta kalan neredeyse tek ülke olması, İran dengesinin anahtarı olması vb…

Çin içinse çok önceden alınan bir tedbir gibi Şam’ın desteklenmesi. Ortadoğu’da çekildiği alanda boşluk oluşturarak Pasifik üzerinden Çin üzerine yürüyeceği anlaşılan ABD’ye karşı bir arkadan dolanma hattı, enerji yollarının kontrolü, boşluk doldurma vb…

Ancak!.. Her iki ülke için en az bu sayılanlar kadar hayati, hatta 2012 yılının özelinden bakıldığında belki daha önemli kilit taşı durumu da var Suriye’nin. O da Çin ve Rusya’nın dahili mekaniklerinden kaynaklanıyor!

Elbette bu noktadaki ilk madde her iki ülkenin seçim yılında olması! Seçim yılı demek, ülke içi tüm dinamikleri hareketlenmesi/ısınması demek. İki ülkenin potansiyel muhalefetleri düşünüldüğünde ve geçmiş tecrübeler anımsandığında ağrıyan bölgeler hemen ele gelebilir.

Ama bu korkutan muhalefet eylemleri dışında örneğin Çin’in iki yarası var: Sincan ve Tibet! Üstelik Beijing bu bölgelerdeki her türlü itiraza askeri müdehalede bulunuyor. Bu bölgelerden gelen her türlü demokrasi ve değişim taleplerine-ki şu sıralarda bunların karşılığı Arap Baharı olarak tercüme ediliyor-yanıt vermiyor.

Bu durumda Suriye’nin aynı yönde eğilimlerine yanıt vermesi düşünülemez!

Rusya’nın bu bağlamdaki korkuları Çin’den daha yüksek değilse de daha çeşitli. İşte Çeçenistan. Rusya, Çeçenlere yıllardır vermediklerini dünyanın gözününün içine bakarak Suriye’ye verebilir mi?

Kafkaslar’da böyle çok öykü var ama Gürcistan meselesi de-dışarıdan sık kaşınan-açık bir yara değil mi? Aslında isim zikretmeye de gerek yok. Rusya kendi sınırları veya güvenlik kaygısı taşıdığı yakın yörelerde demokratik itirazlara yanıt verir mi? Ki, Suriye’de versin?

Yani mesele basit; Suriye her iki ülkenin kendi dahili mekanikleri açısından nasıl bir numune teşkil eder?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs