En Sıcak Konular

Karzai: Taleban tehdit değil

22 Haziran 2007 21:26 tsi
Karzai: Taleban tehdit değil Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, "Taleban ülkemiz için uzun vadeli bir tehdit değil" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanına göre Taleban'ın yapabildiği tek şey bomba patlatmak

Taleban sözcüsü dün BBC'ye yaptığı açıklamalarda, artık saldırılarını başkent Kabil üzerinde yoğunlaştıracaklarını söylemişti.

Karzai, BBC'ye verdiği mülakatta, Taleban ve El Kaide konusunda kaygı duymalarının tek nedeninin, şiddet olayları nedeniyle Afgan halkının çektiği acılar olduğunu söyledi.

"Halkımıza, sivillerimize, okullardaki çocuklarımıza karşı uygulanan şiddet olayları nedeniyle tabii ki kaygılıyım." diyen Afganistan Cumhurbaşkanı, "Taleban'ı bir tehdit olarak görüp kaygılanıyor muyum? Hayır. Yapabildikleri tek şey bomba patlatmak. Karşımıza çıkacak yürekleri bile yok." şeklinde konuştu.

Sorular ve yanıtları

BBC'nin Afganistan'daki gelişmelere ilişkin sorularına Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai şu yanıtları verdi:

BBC : Irak'taki isyancıların da aynı taktikleri kullanıyor ve amaçladıkları sonuçları alıyor. Taleban da şimdi bu taktikleri örnek alıyor kendine. Bu saldırıların çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini düşünmüyor musunuz?

Karzai : Irak ve Afganistan'ın hikayeleri bambaşka. Afganistan'ın 30 yıllık acı bir geçmişi var. Sovyetler'e karşı verilen savaşın, aşırılık yanlılarına verilen desteğin, Sovyetler'e karşı Afgan direnişini destekleyenlerin radikalleşmesinin, komşu ülkelerin Afganistan'daki radikalleşmeyi kendi amaçları için kullanmalarının, El Kaide'nin burada üslenmesini sağlamalarının ve Afgan halkının kendisini bu rolden kurtarmaya çalışmasının öyküsü bu.

Afgan halkı, özgürlüğüne kavuşmak için Batı'dan hep yardım istedi. Batı ise yardıma gelmedi. Ancak, 11 Eylül'den sonra bu büyük trajediye uyandıklarında, Afgan halkı ve Batı dünyasının karşı karşıya kaldığı bu büyük tehlikeyi farkettiklerinde geldiler. Koalisyon kuvvetlerinin yaptıkları yanlışlıklar yüzünden ve sivillerin hayatlarını kaybetmelerine rağmen, Afganların 'teröre karşı savaş'ı desteklemeye devam etmelerinin nedeni, bunu, kurtuluş için tek çare olarak görmeleri.

BBC : Afganistan'da halkın büyük bir bölümü Taleban rejiminin geri gelmesini istemiyor. Ancak aynı şekilde, NATO kuvvetlerinin çok sayıda sivilin ölümüne yol açmasına da tepkili. Sadece bu yıl ölen sivillerin sayısı 230'u buldu. Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Öfke duyuyor musunuz?

Karzai : Çok, çok öfkeliyim. Çok kaygılıyım. Bu kesinlikle Afgan halkına açıklaması yapılamayacak bir durum. Teröre karşı savaşta çok fedakarlıklarda bulunduk. Afgan halkı uluslararası topluma buraya geldikleri, bizi aşırılık yanlılarının yönetiminden kurtardıkları için, son derece minnettar. Buna kuşku yok. Ancak sivil kayıplarından büyük kaygı duyuyoruz. Bu kayıpların tekrarlanmaması için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız.

BBC : Ama hep bu tür sivil kayıplar oluyor. Sadece geçtiğimiz hafta bu tür 4-5 olay yaşandı. Sizce neden oluyor bunlar? Yeterince dikkatli mi değil koalisyon askerleri?

Karzai: Bu pek söylenemez sanırım. Ben, dikkatli olduklarını düşünüyorum. Bazen bu tür şeyler oluyor. Bazen kendi askerlerini bile öldürüyorlar. Ama bunu anlayamıyoruz. Bu olayların durması gerek. Durması için her tür çabanın sarfedilmesi gerek. Bu artık bizim anlayabileceğimiz ya da kabullenebileceğimiz bir şey olmaktan çıktı.



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,272 µs