En Sıcak Konular

Kim kazandı, kim kaybetti?

13 Şubat 2012 09:40 tsi
Kim kazandı, kim kaybetti? "Çoğu kişi olan-biteni ‘hükümete karşı’ ve ‘Tayyip Bey’e karşı’ olarak görüyor; hiç kuşkusuz öyle. Ancak benim baktığım pencereden aynı oranda ‘Cemaat’e de karşı’ bir girişim bu."

”Her krizin sonunda kâr-zarar değerlendirmesi yapılır; henüz süreç devam ediyor ama, eğer bir ara değerlendirme yapılacak olsa, bu olayın kazananı kim, kaybedeni kim?”

Dostumun ‘olay’ dediği, merkezinde MİT’in eski ve yeni müsteşarının bulunduğu, bir özel yetkili savcının ifadeye çağırmasıyla başlayan süreç... İlk günden bu yana neredeyse bir hafta geçti; tarafların nasıl davranacağı anlaşıldı. Gerçekten artık bir ‘ara bilanço’ çıkarılabilir...
...

En önemli tuhaflık da orada. Savcılar ve Emniyet mensuplarının hükümete rağmen girişimde bulunduklarını anladık. Aylarını verdikleri davalarda ellerini zayıflatacak bir girişimi kendiliğinden başlatmış olmaları akla ve mantığa aykırı. “Kim veya kimler namına bu işe girişmiş olabilirler?” sorusuna, hemen herkes, “Bilmiyormuş gibi yapma” cevabını veriyor. Herkesin bildiği bir güç, bir odak olmalı motivasyon kaynağı...

“Cemaat elbette” dedi dostum.

Al sana bir garabet daha. Savcı daveti ne için göndermişti? MİT’in ‘demokratik açılım’ süreci içerisinde terör örgütüyle görüştüğü için değil mi? Buradan da, “Kürt sorununa iki farklı bakış vardı; savaşın devamından yana olanların çıkışı bu” sonucuna vardı bazıları... Oysa Cemaat ‘demokratik açılım’ yanlısı olduğunu defalarca belirtmemiş miydi? Savaşın ilânihaye sürmesine karşı değil miydi?

Karşımda oturan dostumun yüzünde kuşku bulutları belirdiğini fark etmemek imkânsızdı. “Cemaat adına konuşanlar, daha önce hiçbir İslami kişilik ve grubun kendileri kadar Kürt sorununa sıcak yaklaşmadığını bile iddia etmişti; Diyarbakır’da Abant Platformu yaptılar, anadil konusunda en radikal teklif onlardan geldi” dedi dostum.

Eee, bu işi nasıl Cemaat yapmış oluyor? Tam tersine, bu süreçten Cemaat denilen yapı da yara aldı. Siyaset-dışı kaldığı için herkesten ilgi gören, hizmetlerine katkı sağlanan, tavsiyelerine kulak verilen bir yapı iken, bu olayla birlikte gündemin merkezine oturuvermeleri herkesi şaşırttı. Adlarının anılmasından bile ürkülüyor.

“Öyle” dedi dostum. “Ama” diye devam edecekken onu susturdum.

Çoğu kişi olan-biteni ‘hükümete karşı’ ve ‘Tayyip Bey’e karşı’ olarak görüyor; hiç kuşkusuz öyle. Ancak benim baktığım pencereden aynı oranda ‘Cemaat’e de karşı’ bir girişim bu. Onu bunu bilmem; bir hizmet çabasını, çok hassas konumlarda sadık bağlıları olan, onlar eliyle operasyon düzenleyen, medyasıyla olayları yönlendiren bir odak olarak göstermeye çalışan birilerinin oyunu bu.

Taha Kıvanç / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs