En Sıcak Konular

Uludere ile PKK ve KCK'ya nefes aldırdılar

13 Şubat 2012 08:57 tsi
Uludere ile PKK ve KCK'ya nefes aldırdılar MİT'in hedef seçilmesinin ardında Türkiye'den rahatsız olan komşuların olduğunu söyleyen Mete Yarar 'Uludere ile PKK'nın dağ kadrosuna, bununla KCK'ya nefes aldırıldı. İstihbaratı olmayanlar bölgede yarı kördür' dedi

"Uludere'de Kandil'e MİT olayında KCK'ya nefes aldırdılar"


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ı harcamak isteyen güçlerin, Ortadoğu'da Türkiye'den rahatsız olan ülkeler olduğunu söyleyen Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli güvenlik danışmanı Mete Yarar, Başbakan Erdoğan'ın bu süreçten güçlenerek çıkacağını belirtti. MİT'in KCK'ya sızıp şehir yapılanması çökertilecekken, emniyetin MİT'e yönelik hamlesiyle PKK operasyonuna darbe vurulduğunun altını çizen Yarar, Fidan'ın ifadeye çağrılması ile yaşanan gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi:

SONUCA BAKILMALI

MİT olayında kafama yatmayan bazı şeyler, mantık hataları var. Dünyada bu tür terör örgütleriyle mücadele eden istihbarat birimlerinin çalışma şeklini iyi analiz etmemiz lazım. Bunun hukuki dayanağı, siyasi sorumlulukları nedir? Bunu anladığımızda bu yapılan operasyonun da ne olduğunu çok rahat ortaya koyabiliriz. Dünyada bunu en fazla uygulayan üç ülke var. ABD, İngiltere ve İspanya. Herkesin bildiği ETA, IRA ve El Kaide örgütleri. En son CIA'nin Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili bir operasyonu vardı. Ladin'in ele geçirilmesiyle ilgili içeri sızdırılan bir doktordan bahsedildi. Bu operasyon sonuca kadar getirildi. CIA'nin terör örgütü listesinde yer alan ve şu an çatışma yaşadığı bir Taliban var. Taliban'la CIA'nin görüşmeler yaptığı, hatta İstanbul'da bu görüşmelerin yapılacağını sağır sultan bile biliyor. Ama ABD'de hiç kimse, 'Bizim askerlerimizi öldüren Taliban'la neden görüşülüyor' denilmiyor. Bunu kimse sorgulamıyor. İstihbarat operasyonları planlanırken, başlangıç ile sonuçlar arasında bir fark yoktur. Ama ilk başlangıçta izlenilen yol bir çok kişi için aykırı olabilir. Amaç sona bakmaktır.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR
Devlet içinde koordinasyon bozulduğu zaman büyük sıkıntılar olur. Emniyet, yargı, güvenlik birimleri koordineli çalışmak durumundadır. Hepsinin farklı yöntemleri var. Ancak amaçları ortak. Koordinasyon "eksiklikleri var. Yargının önüne gelen evraklar çok önemli. Bence bu evrakların nasıl geldiğini iyi irdelemek gerekir. Oslo görüşmelerinin nasıl yapıldığını herkes biliyor. MİT görev aldı, Başbakan'ın bilgisi dahilinde yapıldı. MİT, 'Ben bu görüşmeleri yaptım' dedi. Bunu emniyette, yargı da biliyor. Burada ilk yapılması gereken, emniyetin eline gelen belgeleri üstleri olan siyasi erk, yani İçişleri Bakanlığı. Bu bilgiler ilk önce bu erke teslim edilmeliydi. KCK'nın içine sızan bazı MİT görevlileri, 'Biz bu nedenler için sızdık' dediler. Emniyet, İçişleri Bakanı'na, 'Bu görevlilerin başı, sorumlusu kimse bununla konuşmak istiyoruz' demeleri gerekiyordu. MİT yetkilileri iyi dinlenmeliydi. Ona göre evrak savcılığa gönderilirken, 'Bu görüşmeler kapsamında MİT'in ilgili birimleriyle görüşmeler yapıldı. Amaç böyle bir fotoğraftı' dersiniz. Kimse emniyete, 'Bu evrakları yok edin' demiyor. Bütün bunlar tam olarak yapılsaydı Hakan Fidan şüpheli olarak değil, bilgisine başvurulmak için çağrılırdı. Burada emniyetten başlayan bir eksiklik var. Savcı evrak üzerinden hareket etti. Başsavcının haberi yok. Burada bazı eksiklikler, rahatsız edici unsurlar var.

PKK, TAŞERON ÖRGÜT
PKK terör örgütü, Ortadoğu'nun kullanılabileceği tek taşeron örgütü. Bu örgütü İsrail, Irak, İran, Suriye zaman zaman kullandı. Bazı Avrupa ülkeleri de kullandı. Dolayısıyla bu örgütün kaldırılmasını istemiyorlar. Son aylarda başarılı operasyonlar yapıldı. Ele geçirilen militanlar üst düzey. Böyle bir operasyon yapısını güden bir devlet yapısı, KCK'nın içine sızmış bir MİT. Uludere olayı ile Hava Kuvvetleri ile Kara Kuvvetleri'nin ortak operasyon yapma kabiliyetini ortadan kaldırdılar. Hava ve Kara Kuvvetleri'ne darbe vuruldu. Şu an da MİT ile KCK içindeki operasyona darbe vuruldu. Uludere olayı ile PKK'nın dağ kadrosuna nefes aldırıldı. Bununla KCK'ya nefes aldırılıyor. Uludere'de yapılan yönlendirme, manipilasyonla devleti yönlendirdiler. Kendi halkını, 'öldürme' pozisyonuna düşürdüler. Devletin en üst düzey istihbarat örgütü MİT'i devlet aleyhine hareket ediyor noktasına getirdiler. Ancak bu işten hem Başbakan, hem de siyaset güçlenerek çıkacak.



'SİYASET BASKI ALTINDA'
Görüntü, istenmese dahi AK Parti'nin sorgulandığını çağrıştırıyor. Emniyet ve savcılığın böyle bir nihai amacı olmayabilir. Ama çıkan tablo maalesef böyle. MİT'in KCK'nın içine sızmasını akıl okuması olarak yorumladılar. İstenmese dahi çıkan tablo bu. Devlette sistem birbiriyle çekişmek üzerine değil, koordinasyon içinde ortak hareket etmekle gerçekleşmeli. Siyasi otorite Fidan'a 'Gidip Osla'da PKK'nın silah bırakıp, müzakere yapmasını sağlayacaksın' demiş. MİT başkanına şüpheli yaftası yapıştırılması, geri dönülmesi zor bir olay. Bilgi vermesi için çağırırsınız. Memnun kalmazsanız, 'Seni tanık değil, sanık olarak dinleyeceğim' dersiniz. Böyle bir şahsiteyi hırsızlıktan, yolsuzluktan, vatan hainliğinden sorgulamıyorsunuz. Siyasetin emir verdiği konuda soruşturma açtığınızda, siyasetin kararlarını sorguluyorsunuz. En tehlikelisi de bu.

MİT 10 YIL GERİYE GİDER
Bugüne kadar MİT başkanı dış istihbarata yönelmemişti. MİT yapması gereken görevi yapmadığı için hiçbir ülke rahatsızlık duymadı. Hep iç istihbarat yapıldı. Eski Müsteşar Emre Taner ile başlayan dış istihbarat çalışması Fidan'la devam etti. Taner'le başlayan sürece kadar dış istihbarat hiç rahatsız olmamıştı. Taner, 'Ulus devletin yaşaması için Türkiye'nin önleyici istihbarat yapmasının yanında, dış istihbarata da yönelik dönüşümler, çalışmalar yapılmalı' demişti. MİT bir dönüşüm içinde. Bu kararı destekleyen ve arkasında duran bir siyasi otarite var. Ortadoğu'da gelişen olayları takip etmek için güçlü bir istihbarat yapılmalı. Bunu emniyetle, silahlı kuvvetlerle değil MİT'le yapabiliriz. Bu olay MİT'e en az on yıl kaybettirir. Ama doğru yönetirseniz güçlenerek çıkar MİT. Arap dünyasında güçlenen Türkiye istemiyorlar. İstihbaratı olmayanlar, bölgede yarı kördür. Politika üretilmesi için MİT, bölgede en önemli katolizer güçtür. Bize karşı bütün komplo ve eylemleri öğrenmeliyiz. Casusluk faaliyetini önleyecek MİT. Komplo teorilerini, komploları ortadan kaldıracak olan MİT. Türkiye'de manipülasyon engellenirse, siyasete müdahale edilemez. Bu şekilde yapılan olayları yurt dışı kullanmak istiyor. Bunu yaparken siyaseti baskı altına alıyorlar. Şu anda siyaset baskı altına alındı.


Sabah 

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs