En Sıcak Konular

TL'ye Anadolu kokan simge

13 Şubat 2012 08:39 tsi
Dolar ve euro gibi dünya ölçeğinde simgeleriyle tanınan para birimlerine TL de ekleniyor.

Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak

Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor. Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak.

İki ay gecikti

Türk Lirası'na anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere yola çıkan Merkez Bankası, simge için büyük bir yarışma açmış ve başvuruları en son Ekim ayı sonunda toplamıştı. İlk duyuruda sonuçların en geç 19 Aralık 2011 tarihinde açıklanacağı belirtilmişti. Ancak, yaklaşık 2 aylık gecikmeye rağmen simge henüz kamuoyu ile paylaşılamadı.

Yoğun başvuru geldi

BUGÜN'ün edindiği bilgilere göre, 25 bin lira ödüllü yarışmaya adeta başvuru yağdı. Katılımın beklenenin çok üzerinde olması Merkez Bankası ve seçici kurulun işini zorlaştırdı. Çizimi zor, akılda kalması mümkün olmayan ve TL'yi kolayca ifade etmeyen simgelerin tümü daha baştan elendi. Geri kalan simgeler ortak özellikleri dikkate alınarak gruplandırıldı. Seçim gruplar arasında yapıldı. Merkez Bankası, başvuru yoğunluğu nedeniyle bu işe görevlendirdiği destek personel sayısını artırmak zorunda kaldı.

Finale 10 simge kaldı

Yaklaşık 8 bin simgenin rekabet ettiği yarışmada seçici kurul titiz bir çalışmayla elemeyi tamamladı. Bazı simgeler arasında seçim yapmakta zorlanan juri üyeleri, son yaptıkları bir oylamayla finale kalan 10 simge belirleyip bunları Merkez Bankası yönetimine sundu. Bu 10 simge arasından birinciyi Merkez Bankası Banka Meclisi seçecek. Ancak TL simgesinin Türkiye'yi temsil edecek olması nedeniyle finale kalan 10 simgenin görüş almak üzere Hükümet'e de sunulduğu ifade ediliyor.

Simgedeki 4 kriter

Edinilen bilgilere göre TL'yi temsil edecek simgelerin seçimi sırasında dünyada halen çeşitli ülkelerin paralarını temsil eden tüm simgeler ayrıntılarıyla incelendi. Seçici kurul, simgenin belirlenmesi konusunda şu 4 esası belirledi:

1-TL simgesi Türk kültürünü ve özellikle Anadolu'yu yansıtan motifler içermeli.

2-Hızlı algılanabilmeli. Anlaşılması çok kolay olmalı.

3-Hızlı ve kolay yazılabilmeli. Sokaktaki vatandaşın dahi kolayca yazabileceği bir simge olmalı.

4- Estetik olmalı.

Edinilen bilgilere göre, seçici kurul yarışmaya katılan 8 bin simge arasından bu 4 şartı taşıyan simgeleri belirledi ve final oylamasını da bunlar arasından yaptı. Kurul'un kendi içinde birinciyi de belirlediği, ancak yetkinin Merkez Bankası'nda olması nedeniyle finaldeki 10 simgenin herhangi bir şekilde sıralamaya tabi tutulmadığı öğrenildi.

bugün


Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs