En Sıcak Konular

Westerwelle: Türkiye ile görüşeceğiz

12 Şubat 2012 17:41 tsi
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye topraklarında mülteciler için bir tampon bölge oluşturulması konusunda Türkiye ile konuşacaklarını belirterek, en fazla Suriye'li mülteciyi Türkiye'nin kabul ettiğini söyledi.



Bakan Westerwelle, "Der Spiegel" dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Suriye topraklarında mülteciler için tampon bölge oluşturulması yönünde düşüncesi olduğunun ifade edilmesi üzerine, mülteciler için insani yardım yaptıklarını ve bu yardımı daha da artırmayı istediklerini belirterek, "Bu konuda Türkiye ile görüşeceğiz, çünkü en fazla mülteciyi bu ülke alıyor" şeklinde konuştu.

Olası bir tampon bölgenin korunması için bölgeye Alman askeri gönderilmesinin düşünülüp düşünülmediği şeklindeki bir soruya karşılık da Westerwelle, böyle bir şeyi somut planlar olması durumunda görüşeceklerini, şimdilik yapmaları gereken şeyin, bölgedeki rolünü çok ciddiye alan Arap Birliği ile sıkı bir işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

Suriye'ye yönelik baskıları artırdıklarını, şimdilik Şam'a bir büyükelçi göndermeyi düşünmediklerini ve Almanya'dan da 4 Suriye'li diplomatın sınır dışı edildiğini ifade eden Westerwelle, Suriye'ye karşı neden İran'a olduğu gibi çok daha kararlı bir şekilde davranılmadığı şeklindeki bir soru üzerine de, İran konusunda nükleer silah üretiminin de söz konusu olduğunu, böyle bir şeyin, İsrail dahil bölgedeki tüm ülkeleri tehdit etmekle kalmayacağını, dünyadaki güvenlik mimarisini de büyük ölçüde tehlikeye sokacağını kaydetti.

Westerwelle, İran'a yönelik olası bir askeri müdahale konusunda tartışılmasının ise tüm diplomatik çabalara zarar vereceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Şam'daki temaslarında da başarılı olamadığını ve orada Suriye yönetimine ümit ettikleri mesajları vermediğini belirten Westerwelle, Rus tarafının, birçok kez, Suriye'deki şiddetin sadece hükümet birlikleri değil, aynı zamanda muhalefetten de kaynaklandığını söylediğini, kendisinin ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da böyle bir bakış açısını kabul edemeyeceğini söyledi.

Daha fazla özgürlük için yapılan barışçı gösterilere şiddetle karşılık verenin Esad yönetimi olduğunu ifade eden Westerwelle, kendi görüşüne göre Rusya'nın, bölgesinde etkisini kaybedeceğinden endişe duyduğunu, bu ülkeye, doğru tarafta bulunduğu takdirde stratejik çıkarlarına aykırı hareket etmemiş olacağını anlatmak durumunda olduklarını kaydetti.

Hamas ile El Fetih örgütlerinin ortak bir hükümet kurma konusunda uzlaşmaya vardığının hatırlatılması ve Almanya'nın bu hükümetle görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine de Westerwelle, "Hamas, şiddetten vazgeçtiğini, İsrail'in mevcudiyetini ve şu ana kadar imzalanmış sözleşmeleri tanıdığını açıklayana kadar bizim için görüşme muhatabı olamaz" dedi.

Filistinli güçlerin uzlaşmasının olumlu olduğunu, ancak hangi konular üzerinde uzlaşma sağladıklarının önemli olduğunu belirten Westerwelle, kendilerinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı Selam Feyyad ile sıkı ilişki içinde olacaklarını söyledi.

-"Yunanistan'ın geleceği Yunanların elinde"-

Bakan Westerwelle, Yunanistan'daki ekonomik krize de değinerek, "Yunanistan'ın geleceği Yunanların elinde. Konuyu ciddiye aldıkları göstermek durumundalar. Sadece reform programlarının kararlaştırılması yeterli değil, reformların bir an önce uygulamaya konulması da önemli. Hem de herhangi bir zamanda değil, şimdi" diye konuştu.

Yunanistan için gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini ifade eden Westerwelle, şimdi doğru kararları alması durumunda bu ülkeyi destekleyeceklerini, ancak artık açıklamaları uygulamaların izlemesi gerektiğini kaydetti.

Westerwelle ayrıca, Almanların tek başlarına her zaman Avrupa'nın en güçlü ülkesi olarak kalacaklarına inanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs