En Sıcak Konular

Ekmek sofraya el değmeden gelecek

12 Şubat 2012 12:36 tsi
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin nasıl taşınması gerektiğini de kapsayan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğine göre, ekmeklerin satış yerlerinde vatandaşların elleyemeyeceği yerlerde muhafaza edilece

Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay yürürlüğe giren, bir çok hükmü 4 Şubat'tan itibaren uygulamaya konulan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğiyle halk sağlığı açısından önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Belediyeler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ekiplerinin tebliğle birlikte ekmek satış noktalarında kaldırımda ekmek satış dolaplarının bulunmamasını temin edeceğine işaret eden Balcı, ''Ekmek satış yerlerinde de ekmekler vatandaşların elleyemeyeceği yerde muhafaza edilecek. Biz fırıncılar ne kadar sağlıklı ortamda ekmek üretirsek üretelim, ekmeği elle ulaşılamayacak yere koymadığımız takdirde vatandaşın sofrasına sağlıklı sunamayız'' diye konuştu.

Söz konusu tebliğin dağıtım aşamasına gelen ekmeğin nasıl taşınmasını da kapsadığını belirten Balcı, halkın temel gıdası olan ekmek konusunda vatandaşın sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda çok önemli uygulamaları kapsadığını kaydetti.

Halkın sağlıklı ekmek tüketmesi açısından az tuzlu, daha kepekli, iyi pişmiş, randımanlı undan yapılan ve kül oranı 65 olan ekmek yapılacağına dikkati çeken Balcı, şöyle konuştu:

''Fırıncı esnafının tebliği uygulamasından memnunuz. Halkımıza sağlıklı ve hijyenik ortamda üretimini gerçekleştirdiğimiz ekmeği, kaliteli şekilde sunmak birinci önceliğimizdir. Bu tebliğ, fırında çalışan ustalarımızın, tezgahtarlarımızın ve dağıtım elemanlarımızın Bakanlık ve federasyonumuzun işbirliği ile düzenleyeceği hijyen eğitim kurslarından belge alma zorunluluğu içermektedir.''

Ekmek fiyatında değişiklik

Halil İbrahim Balcı, fırıncılar olarak en son gündeme aldıkları konunun fiyat olduğunu savunarak, çok zor durumda kalmadıkları takdirde ekmek fiyatlarını değiştirmediklerini dile getirdi.

Ekmeğin 250 grama düşmesi ile birlikte kamuoyunda ''fiyat sabit kalacak'' diye yanlış bir algılamanın oluştuğunu vurgulayan Balcı, şöyle devam etti:

''Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruş ile 3 lira arasında değişiyor. Gramın düşmesiyle fiyat aynı kalacaktır. Bu tebliğ gizli bir zammı içermemektedir. Ama demek değildir ki, bu tebliğden sonra ekmeğin fiyatı değişmeyecektir. Ülke genelinde yaklaşık 20 aydır ekmeğin fiyatı değişmedi. Ekmeğin fiyatına ilerideki aylarda zam belki olabilir ama bugün gündemimizde ekmeğin kilogram fiyatının 3 liranın üzerinde olması yoktur.''

Türkiye'de üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyonunun tüketildiğine, her gün 5 milyon ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Balcı, söz konusu durumun Türkiye ekonomisi için büyük kayıp olduğunu söyledi.

Balcı, israfın temel gıda olan ekmekte yaşanmasını büyük bir sorun olarak gördüklerini vurgulayarak, ''Dünyada birçok insan açlıktan ölürken ülkemizde bu kadar israf olması düşürücüdür'' dedi.

İsrafı önleme konusunda da bazı çalışmalar yaptıklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ekmeğin israf edilmemesi konusunda kampanyalar düzenleyeceklerini ifade eden Balcı, ''Her zaman tüketeceğimiz kadar ekmek alalım. Aldığımız ekmeği tüketelim. Bir gün sonraya kalan ekmeği 'bayatladı' diye israf etmeyelim, onu bir şekilde değerlendirelim. Geçmiş yıllardan gelen fazla ekmek alma alışkanlığımızı devam ettirmeyi bırakalım. Artık 24 saat açık ekmek satış yerlerimiz var. Tüketici tüketebileceği kadar ekmek almalı'' diye konuştu.

aa



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,564 µs