En Sıcak Konular

Atina'da kritik oylama

12 Şubat 2012 10:25 tsi
Atina'da kritik oylama İflasın eşiğindeki Yunanistan'da 130 milyar avroluk ikinci kredi anlaşması ile ilgili kanun tasarısının akşam saatlerinde parlamentoda oya sunulması bekleniyor.

Tasarı, ülkenin borcunun 100 milyar avro kadar silinmesini sağlayacak "PSI tahvil takası anlaşması", sert tasarruf tedbirlerini içeren "İkinci kredi anlaşmasını imzalamak üzere Başbakan ve Maliye Bakanına yetki verilmesi" ve "bankaların yeniden sermayelendirilmeleri" şeklinde üç madde halinde milletvekillerinin onayına sunulacak.

Önce daimi komitede tartışılacak olan tasarı, akşam saatlerinde 10 saat sürmesi beklenen meclis genel kurul toplantısında masaya yatırılacak ve oylanacak.

Tasarının 300 sandalyeli Yunan parlamentosundan geçmesi ve yasalaşması için 120 milletvekilinin oyu yeterli olacak.

Oylama öncesinde Başbakan Lukas Papadimos başkanlığındaki geçici işbirliği hükümetini oluşturan üç siyasi parti içinde tepkiler sürerken, PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi (ND) milletvekillerinin tasarıya ''evet'' oyu vermesinin, paketin onaylanması için yeterli olacağı belirtiliyor.

-Oylama öncesi siyasi durum-

PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu ve ND Genel Başkanı Andonis Samaras, dünkü parti meclis grubu toplantılarında milletvekillerini parti disiplinine uyarak ilgili yasayı onaylamaları çağrısında bulundu.

Papandreu ve Samaras, söz konusu yasanın onaylanmasının "milli bir konu" olduğunu belirterek, milletvekillerini "aksi şekilde hareket edecek olanların partilerinden ihraç edilecekleri" yönünde uyardı.

Tüm bu uyarılara rağmen Yeni Demokrasi Partisi'nden 13 milletvekili, karşı oy kullanmasalar da yeni kurtarma planına karşı olduklarını bildirdi.

Sosyalist PASOK'tan ise 9 kadar milletvekili istifa etti ya da karşı oy kullanacağını duyurdu.

Hükümetin küçük ortağı, parlamentoda 16 milletvekiline sahip sağ eğilimli Ortodoks Halk Partisi'nde (LAOS) ise desteğin yarı yarıya olduğu bildirildi. LAOS lideri Yorgo Karacaferis, tasarruf paketine onay vermeyeceklerini bildirmişti.

Parlamentoda sandalyesi bulunan diğer partiler Sol Koalisyon (SYRIZA) ve Yunanistan Komünist Partisi milletvekilleri ise anlaşmaya onay vermeyeceklerini kaydetti.

-"Avro bölgesindeki yerimizi savunacağız"

İkinci kredi anlaşması ve PSI anlaşmasını başarıya ulaştırmak üzere, Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcılığından Yunanistan'daki geçici işbirliği hükümetinin başına atanan Lukas Papadimos dün akşam ulusa sesleniş konuşmasında, oylama ile ülkenin Avrupa'da ve avro bölgesindeki yerini savunacağını bildirdi.

Ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en kötü ekonomik krizi yaşadığını ifade eden Papadimos, kalkanları indirmenin değil, birlik olup zor bir karar alarak ülkenin kurtuluşunu sağlamanın vatansever bir davranış olacağını kaydetti.

-Kabinede değişiklik yapılacak-

Taslağın kabineden geçmesi öncesinde LAOS üyesi Altyapı Ulaştırma ve Ağlar Bakanı Makis Voridis, Savunma Bakan Yardımcısı Yorgos Georgiu, Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakan Yardımcısı Adonis Georgiadis ile Tarım ve Gıda Bakanı Yardımcısı Asterios Rondulis istifa etmişti.

PASOK üyesi Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariliza Ksenoyanakopulu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Yannis Kuçukos'un da istifa ettiği kabinede değişikliğin parlamentodaki oylama sonrası yapılması bekleniyor.

-Kemer sıkmaya karşı olan halk, Atina'ya geliyor-

Bu arada, hükümetin AB ve IMF'den yeni yardımı almak için uygulamak istediği kemer sıkma politikalarına itiraz eden işçi ve memur sendikaları bugün parlamento önünde büyük protesto gösterileri düzenleyecek.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), yardım anlaşmasıyla ilgili yasa tasarısının Parlamentoda oylanacağı sırada Sintagma meydanında gösteri düzenleyeceğini açıklamıştı.

Gösteriye katılmak üzere, ülkenin birçok yerinden çok sayıda kişi Atina'ya gelirken, olası taşkınlıklara karşı 5 binin üzerinde polisin görevlendirildiği öğrenildi.

aa

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,302 µs