En Sıcak Konular

Bitlis'in ölümündeki sır perdesi aralanıyor

12 Şubat 2012 09:42 tsi
Bitlis'in ölümündeki sır perdesi aralanıyor
Orgeneral Eşref Bitlis ile birlikte hayatını kaybeden Uçağın İkinci Pilotu Tuğrul Sezginler’in ablası Saime Sezginler çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Eşref Bitlis kazasında ölen Tuğrul pilotun ablası: “Uçağa sabotaj yapıldığı 19 yıl sonra kesinlik kazandı! Artık birçok belge var. Soruşturma açılması da bunun belgesidir”

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ile birlikte hayatını kaybeden Uçağın İkinci Pilotu Tuğrul Sezginler’in ablası Saime Sezginler çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kazanın yıl dönümü olan 17 Şubat’ta kardeşini anmaya hazırlanan Sezginler, yıllar sonra sabotaj olayının kesinlik kazandığını belirtti. Sezginler, eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in daha sonra yalanladığı “uçak firmasından çekindiğimiz için buzlanma diye bir ara formül bulduk” itirafı için “Bir şekilde olayın üstünü örtmekle suçladığımız kişi sabotajı kabul etmiş oldu” dedi.

Sezginler, “Bizim yıllardır savunduğumuz sabotaj olayı nihayet 19 sene sonra kesinlik kazandı. Birçok belge var artık. Ceza soruşturmasının yeniden açılması bunun bir göstergesidir. Bu soruşturmanın davaya dönüşmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

SIR PERDESİ YAVAŞ YAVAŞ ARALANIYOR

17 Şubat 1993’te Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ve emir subayı P. Albay Fahir Işık’ı, Diyarbakır’a götürmek üzere Güvercinlik Hava Meydanı’ndan saat 12.19’da havalanan VIP uçağı, yaklaşık 7 dakika sonra Ankara Posta İşletme Merkezi bahçesine düşmüş, uçakta bulunan Bitlis, Işık, I. Pilot Binbaşı Yaşar Erian, II. Pilot Yüzbaşı Tuğrul Sezginler ve uçak makinisti Astsubay Başçavuş Emin Öner hayatını kaybetmişti.

YANLARINA KÂR KALACAK

“Yıllar sonra soruşturmanın tekrar açılması bizi umutlandırdı” diyen Sezginler, şöyle konuştu: “Bundan sonraki süreçte ‘olayın üstünü örtmekten’ davanın açılması gerekir. Eğer Doğan Güreş’in ifadesi doğruysa sırf bu sebepten dava açılması lazım. O bakımdan umutluyum. Ama dava açılsa dahi zaman aşımı riski var. 19 sene bitiyor 20. senesine giriyor olay. Yani bir şekilde ne yazık ki yapanların yanına kâr kalacak.”

Olayın “sabotaj” olmasına rağmen ilk günden beri Genelkurmay tarafından “buzlanma” diye kapatılmaya çalışıldığını anlatan Sezginler, “Bütün senaryolar buna göre hazırlandı. Askerlerden oluşan heyetler henüz enkazı araştırmadan yarım saat içinde rapor hazırlayarak uçağın buzlanmadan düştüğünü iddia ettiler. Olaydan birkaç saat sonra Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada da şüpheli kaza için buzlanma denildi. Ama İTÜ ve ODTÜ bilirkişi raporları kazanın buzlanmadan kaynaklanmadığını teyit etti. Uçak firması da hazırladığı raporda kazanın buzlanmadan olmadığını, başka nedenlerin araştırılması gerektiğini bildirmişti. Bütün bilgi, belge ve teknik raporlar, olayın kaza değil sabotaj olduğunu teyit ediyordu” diye konuştu.

ASKERLERDEN DE DESTEK GELDİ

Olaydan sonra hadisenin “kaza” değil “sabotaj” olduğunu düşünen askerlerden destek aldığını anlatan Saime Sezginler, bir askeri savcının kendisine “tahkikat doğru yapılmadı, üzerine git” dediğini söyledi. Sezginler, askerlerden gayri resmi yollardan aldığı desteği şöyle anlattı: “Genelkurmay en başında buzlanma diye bir açıklama yaptı. Daha sonra hazırlanan bütün raporlarda buzlanma şeklinde bir senaryo yazıldı. Ta ki İTÜ ve ODTÜ bilirkişi heyetlerinin raporlarına kadar. Zaten bu raporlar çıktıktan sonra o güne kadar konuşmayanlar konuşmaya başladılar. Öyle ki çok üst düzey Genelkurmay’ın içinden askerler doğru bildiğim yoldan devam etmemi istediler. Bir başka şey daha dikkatimi çekti. Mesela ben dilekçe yazıp belge ve fotoğraf istiyordum. Ben iki tane istiyordum, onlar beş belge gönderiyorlardı. Yani askeri kesimde de bana resmi olmasa da gayri resmi olarak bu işin üstüne gitmem gerektiği hep söylendi. Ayrıca bana ilk yol gösteren Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir askeri hâkim albaydı. Bu albay tahkikatın doğru yapılmadığını ve üzerine gitmemin doğru olacağını söylemişti. Zor durumda kalmasın diye ismini gizledim.”

Yıllar sonra Özel Yetkili Savcılık tarafından açılan soruşturma kapsamında henüz ifadesinin alınmadığını anlatan Sezginler, kendisinde olan bütün dosyaları talep üzerine savcılığa teslim ettiğini belirtti.

“İLAÇ GÜCÜYLE AYAKTA KALDIM”

Hayatını kardeşinden önce ve sonra diye ikiye ayırdığını söyleyen Saime Sezginler, yaşadığı zor günler için şunları söyledi: “Senelerce ilaç gücüyle ayakta durabildim. Bu işin peşini bırakmadıkça rahat ettim. Çünkü kardeşime olan görevimi yerine getirme çabası beni rahatlattı. Gidenler geri gelmez ama olayın peşini bırakmadım. Acılarımız tarif edilmeyecek kadar büyük. Arkadaşlarından biri, ‘en son ben gördüm. Sedyenin üzerinde parçaları vardı’ demişti. Ondan sonra ben hastanede çalışamadım. Çünkü bütün sedyeler üzerime geliyordu. Sedye görmeye tahammülüm kalmamıştı. Erken zamanda da emekliliğimi istedim. Biz çok zor günler geçirdik. Kardeşim geri gelmeyecek ama hakkaniyet önemli. Bu olayın artık ismi konulmalı. Varsa suçluların bulunması ama benim bu konuda pek ümidim yok. Hatta suçluların öldürüldüğü iddia edilmişti. Ama soruşturmanın açılması çok memnuniyet verici. Çünkü senelerdir soruşturmanın yeniden açılması için uğraştık.”

1981 Harp Okulu mezunu olan Yüzbaşı Tuğrul Sezginler, ikinci pilot olarak uçağa binmişti. 1554 saat uçuşu olan Sezginler, Hava Kuvvetleri’nin genç ve gelecek vadeden pilotlarındandı.

Türkiye

Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,089 µs