En Sıcak Konular

Falkland Adaları gerginliği BM'ye taşındı

11 Şubat 2012 11:25 tsi
Falkland Adaları gerginliği BM'ye taşındı Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, ''İngiltere, Vanguard isimli denizaltıyı nükleer silahlarla Falkland Adaları civarında konuşlandırdı'' dedi.



Timerman ülkesi ile İngiltere arasında devam eden Falkland Adaları gerginliğiyle ilgili olarak İngiltere hakkında şikayetlerini iletmek üzere geldiği BM'de görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İngiltere'yi Falkland Adaları'nın durumu hakkında Arjantin'le diyalog kurmaya çağıran Timerman, ''BM Genel Sekreterine İngiltere ile aramızda arabulucuk yapmasını istedim. Biz İngiltere ile sorunlarımızı konuşmaya, diyaloğa hazırız. Umarız İngiltere de silahlanma yerine bizimle konuşmayı seçer'' dedi.

Timerman basın toplantısında İngiltere'nin Falkland Adaları civarına en son teknolojiye sahip, içinde nükleer başlık taşıyan füze bulunan Vanguard isimli denizaltıyı gönderdiğini, bunun dışında HMS Dauntless adlı destroyeri ve savaş uçağı gönderdiğini belirterek, İngiltere'nin bölgede silahlanmaya gittiğini savundu.

Falkland Adaları'na ''Malvinas Adaları'' diyen Timerman, İngiltere ile sorunlarını diyalog yoluyla çözmek istediklerini yineledi.

Timerman adadakilerin ''self determinasyon'' hakkıyla ilgili bir soru üzerine ise ''Ülkelerin toprak bütünlüğü önce gelir, biz oraya sonradan yerleştirilenlerin tercihi başka türlü diye egemenlik yönündeki iddiamızdan vazgeçmeyeceğiz'' dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un Arjantin'i sömürgeci olmakla suçladığını da anımsatan Timerman, ''Bu bizden çok kendilerini aşağılamak demek, burada sömürgeci biri varsa o da İngiltere'dir. İngiltere tarihinde 4 kez Arjantin'i işgal etti'' dedi.

Timerman BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un yanı sıra Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Togo'nun BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kodjo Menan ile de görüştüğünü bildirdi.

Bu arada Arjantin Dışişleri Bakanının basın toplantısına başta Brezilya olmak üzere bazı Güney Amerika ülkelerinin büyükelçileri de katılarak Arjantin'e destek verdi.

-İngiltere Büyükelçisi-

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman'ın ardından düzenlediği basın toplantısında, Arjantin'in suçlamalarını reddederek Falkland Adaları'nı koruyan İngiltere donanmasına ait eski destroyerın yerine yenisini gönderdiklerini belirtti. Grant, ilke olarak donanmaya ait denizaltıların yerleriyle ilgili olarak yorum yapmadıklarını da söyledi.

Grant, Arjantin'in ''İngiltere'nin bölgeyi silahlandırmaya yöneldiğine'' ilişkin suçlamalarının kesinlikle doğru olmadığını belirterek Falkland civarındaki askeri varlıklarının, 1982'de Arjantin'in Falkland'a saldırmasının ardından tamamen savunma ve caydırı amaçlı olduğunu vurguladı.

Arjantin ile ikili görüşmeye hazır olduklarını ancak üçüncü tarafların arabuluculuğuna gerek olmadığını savunan Grant, ''Geçmişte Arjantin'le masaya oturduk ama onlar masayı bıraktı ve anayasalarına Falkland Adaları'nda egemenlik arama maddesini eklediler. Biz adadaki egemenliğimizi tartışacak değiliz. Self determinasyon hakkı var ve adada bulunanların dediği olur. Onlar 9 kuşaktır adada yaşıyorlar'' dedi.

Grant şöyle devam etti: ''Gerginliği tırmandırma ya da savaş söylemi kullanma amacında değiliz. Ama Arjantin, Falkland Adaları Savaşı'nın 30. yıl dönümünden bir şekilde faydalanmaya kalkarsa biz de elbette kendi pozisyonumuzu güçlü bir şekilde koruruz. Size hatırlatırım 30 yıl önce Arjantin adalara girdi ve çıkan savaşta 900'dan fazla insan öldü, bu çok da eski bir olay değil.''

BM kulislerinde adada ve civarında zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarının varlığının ortaya çıkmasıyla birlikte iki ülke arasında eskiye dayalı anlaşmazlığın yeniden alevlendiği konuşuluyor. 

Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,156 µs