En Sıcak Konular

Matkap: CHP'nin iktidar olmamasında iç engeller var

10 Şubat 2012 13:59 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, CHP'nin iktidar olamamasında, iç işleyişinden kaynaklanan engeller olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, CHP'nin iktidar olamamasında, iç işleyişinden kaynaklanan engeller olduğunu belirterek, yapacakları çalışma ile bu sorunları ortadan kaldıracaklarına inandığını söyledi.

Matkap, CHP 16. Olağanüstü Kurultayı öncesi oluşturulan Kurultay Hazırlık Komisyonu'nun parti genel merkezindeki toplantısının açılışındaki konuşmasında, komisyon üyelerinin tarihi bir görev üstlendiklerini söyledi.

Tüzüğün, partinin anayasası olduğuna dikkati çeken Matkap, tüzüğün aksayan yanlarını düzeltmek, işlemez hale gelen kimi yanlarını düzeltmek için bir çalışma yapacaklarını bildirdi.

Çalışmaların verimli geçmesi halinde CHP'nin iktidar olmasının önündeki bir çok engelin kaldırılacağına yürekten inandığını ifade eden Matkap, toplantıyı Türkiye'de çok garip olayların yaşandığı bir dönemde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

CHP'nin uzun bir dönemdir enerjisini iç tartışmalara harcadığını ve 33 ilde milletvekili bulunmadığını belirten Matkap, CHP'nin iktidar olamamasında iç işleyişinden kaynaklanan engeller olduğunu söyledi.

Yapacakları bu çalışmanın iç işleyişinden kaynaklanan sorunları ortadan kaldıracağına inandığını belirten Matkap, parti kamuoyunda 2003'ten bu yana tüzükle ilgili tartışmaların devam ettiğini bildirdi.

Tüzükle ilgili beklentileri tespit ettiklerini anlatan Matkap, genelde tüzükle ilgili değişikliklerin 6 bölümde ifade edilebileceğini belirtti.

İlk olarak ''Parti içi demokrasinin güçlendirilmesi'' beklentisi olduğunu belirten Matkap, ikinci olarak ise CHP'nin yerel ve TBMM adaylarının belirlenmesinde demokratik yöntemlerin uygulanma beklentisi olduğunu kaydetti.

Matkap, ''Bir diğer beklenti, kongrelerde il ve ilçe başkanlık adayları, kurultayda da genel başkan adaylığı için yüzde 20'lik imza destek oranının düşürülme beklentisi var, ayrıca kongrelerde yönetim kurullarının, kurultayda da PM'nin seçiminde çarşaf liste yönteminin uygulanma beklentisi var. Bunların üye sayılarının indirilme talepleri var. Bunun dışında MYK'nın oluşumu ve işleyişi ile ilgili tartışmalar var'' dedi.

MYK'nın gözetiminde yaklaşık 9 aydır devam eden çalışmaların bir metninin ve 362 delegenin tüzükte yapılmasını istedikleri değişikliklerin metinlerinin de hazırlık komisyonu üyelerine dağıtıldığını anlatan Matkap, iki öneri hakkında da bilgiler verdi.

MYK'nın yaptığı çalışmada yaklaşık 20 maddede köklü değişiklik önerdiğini dile getiren Matkap, ayrıca 22 maddede de çeşitli düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

Öneride, tüzüğün 8. maddesindeki üyeliklerle ilgili yöntemin adrese dayalı sisteme dönüştürüldüğünü belirten Matkap, 3 ay olan aday üyelik koşulunun kaldırılmasının önerildiğini söyledi.

İl, ilçe ve merkez organlarında görev alabilmek için parti içi eğitim koşulunun getirildiğini ifade eden Matkap, ilçe örgütünün ayrı bir birim olarak tüzükte yer almasının da önerildiğini bildirdi. İlçe yönetim kurullarında genel sekreterlik, ilçe saymanı ve ilçe eğitim sekreterinin seçilmesinin önerildiğini anlatan Matkap, aynı durumun il yönetimleri için de geçerli olduğunu, il yönetim kurullarının üye sayılarının artırılmasının da önerildiğini belirtti.

Matkap, tüzüğün 37. maddesinde şu an 80 olan PM üye sayısının 60'a indirilmesinin önerildiğini de bildirdi.

Kadın kolları ve gençlik kolları için ayrılma önerildiğini dile getiren Matkap, ayrıca 42. maddede daha önce olmayan ''gençlik kotası''nın önerildiğini ifade etti.

Muhtarlık bölgesi kongre delege seçimlerinde, seçilecek üyelerin 3 ay önceki parti kütüğündeki listede yer almasının koşul hale getirildiğini belirten Matkap, il ve ilçe kongrelerinde aday olabilmek için daha önce yüzde 20 olan kongre üye tam sayısının yüzde 10'a indirilmesinin, ayrıca il ve ilçe kongrelerinde çarşaf listenin asıl olmasının önerildiğini söyledi.

Anayasalarda olduğu gibi kimi maddelerin zaman içinde işlevsiz hale gelebileceğinin altını çizen Matkap, ''Şimdi bu yaşadığımız süreçte hem MYK'nın tüzük değişikliği talepleri var, bir yandan da 362 arkadaşımızın talebi var. Bunları birleştiren bir mekanizma düzenlenmemiş tüzükte. Bu ve benzeri taleplerin birleştirilmesine olanak veren bir düzenleme getiriliyor 54. maddede'' dedi.

Söz konusu maddede yapılması öngörülen değişiklikle, birden fazla olağanüstü kongre çağrısı olması halinde bu çağrıların gündemlerinin genel başkan tarafından birleştirilebilmesi için bir yetki önerildiğini anlatan Matkap, olağanüstü kurultay çağrısında ise ''genel başkan kendi gündemi ile bir çağrı yapabilir ve iki gündemi birleştirebilir'' diye bir önerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

-''Onur kurulu'' önerisi-

Kurultay görüşmeleri ve kararları içeren 55. maddede 3 yeni değişiklik öngörüldüğünü belirten Matkap, şöyle devam etti:

''Birincisi, kurultayda genel başkanlığa aday olabilmek için üye tam sayısının en az yüzde 20'si yerine yüzde 10'unun oyunun yeterli olması öngörülüyor. Divanın önünde imza atma koşulu kaldırılıyor. Ayrıca PM seçimleri için çarşaf liste yöntemi öne çıkarılıyor. Blok liste kullanmak için kurultay delegelerinin tam sayısının, salt çoğunluğunun böyle bir önerisi aranıyor. 56. maddede ise yeni bir 'onur kurulu' öneriliyor. Geçmişte parti bünyesinde önemli görevlerde bulunmuş genel başkan, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve diğer görev yapmış arkadaşlarımızın en az yılda bir defa toplanıp, hem parti hem ülke gündemini kendi aralarında tartışması için bir kurul oluşturuluyor.''

Matkap, 58. madde de milletvekilliği aday belirleme yönteminin değişmesinin önerildiğini, CHP'nin 33 ilde milletvekili bulunmadığını, buralardaki toplam milletvekili sayısının ise 128 olduğunu anımsattı.

Matkap, bu tür CHP'nin güçlü olmadığı yerlerde sonuç alınması için ağırlıklı olarak merkez yoklaması yönteminin tercih edilmesi yönündeki önerinin de değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

61/A diye bir maddenin tüzüğe eklendiğini belirten Matkap, orada yüzde 25'lik kadın kotasının sadece yönetimlerde değil, il genel, belediye meclisi, kongre ve kurultay delege seçimlerinde de uygulanmasının önerildiğini bildirdi.

Yüksek Disiplin Kurulu asıl üyelerinin 4 tanesinin hukukçu olmasının zorunlu hale getirildiğini anlatan Matkap, ilde de bunun 2 olmasının önerildiğini söyledi.

Metinde, partinin aldığı hazine yardımına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığını ifade eden Matkap, yardımın, illerdeki seçmen sayısı, alınan oylar ve merkezi bütçe göz önünde bulundurularak il ve ilçe örgütlerine gönderilmesi yönünde öneri olduğunu dile getirdi. Matkap, ayrıca hazine yardımının yüzde 10'unun eğitim için ayrılmasının öngörüldüğünü söyledi.

-''Bilgi depolama ve işleme merkezi'' kurulmasının önerisi-

Tüzüğe yeni bir madde eklendiğini ve bununla partiye ait tüm bilgilerin arşivlenmesi için, ''Bilgi depolama ve işleme merkezi''nin kurulmasının önerildiğini bildirdi.

MYK'nın yaptığı çalışmanın özetinin bu şekilde olduğunu belirten Matkap, farklı öneriler olacağını bunların konuşulup, değerlendirileceğini kaydetti.

''362 kurultay delegemizin önerilerinin bir kısmı, bu önerilerle örtüşüyor'' diyen Matkap, delegelerin önerdiği 9 madde hakkında da bilgiler verdi.

MYK'nın oluşumuna yönelik bir öneri olduğunu ifade eden Matkap, uygulamada MYK'nın, genel başkan tarafından PM üyeleri arasından atadığını anımsattı. Matkap, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu modelin bir dönem daha uygulanması taraftarı olduğunu kaydetti.

İl ve ilçe kongrelerinde başkanlığa aday olabilmek için daha önce yüzde 20 olan imza destek şartının yüzde 10'a indirilmesinin önerildiğini belirten Matkap, MYK'nın önerisi ile bu önerinin örtüştüğünü bildirdi.

Çarşaf listenin asıl olmasının ve genç kotasının önerildiğini anımsatan Matkap, bunların da MYK'nın önerisi ile örtüştüğünü kaydetti.

Uygulamada il ve ilçe olağanüstü kongrelerinin toplanması için toplam delege sayısının salt çoğunluğunun oyunun gerektiğini yapılan öneride ise bunun yüzde 20'ye düşürülmesinin istendiğini anlatan Matkap, bu öneriyi kendisinin desteklemediğini belirtti.

Seçimli olağanüstü kurultay toplanması için şu an varolan salt çoğunluk oranının yüzde 20'ye çekilmesinin önerildiğini dile getiren Matkap, 55. maddede ise MYK'nın önerisi ile örtüşen genel başkanlığa aday olabilmek için kurultay delegelerinin yüzde 10'unun imzası ve çarşaf listenin asıl olmasının önerildiğini kaydetti.

Milletvekili adaylarının belirlenmesinin ön seçim ve aday yoklaması yönetimi ile belirlenmesinin önerildiği ayrıca yerel yöneticilerin de ön seçim ağırlıklı olarak belirlenmesinin öngörüldüğünü bildiren Matkap, hazine yardımının asgari yüzde 40'ının örgütlere dağıtılmasının önerildiğini de ifade etti.

Kendisinin de bir önerisi olduğunu belirten Matkap, mevcut tüzükte ilçe ve il yönetimlerinin üye tam sayısının altına düşmesi halinde o kurulun tamamen düşmüş sayıldığını, görevi başladığı günden buyana ise hemen hemen düşmeyen bir örgüt bulunmadığını kaydetti.

Matkap, nitelikli çoğunluğun 3'te 2 olduğunu ve bunun, mutlaka ilgili maddede uygulanması gerektiğini kaydetti.

-''CHP'nin tarihinde Kurtuluş Savaşı, çağdaş bir bir devlet kurmak var...''-

Matkap, konuşmasında gündemdeki olaylara da değindi.

Irak sınırındaki olaya değinen Matkap, olayın iktidarın 10 yıllık icraatlarının önemli bir fotoğrafı ve yansıması olduğunu ileri sürdü.

Genelkurmay eski başkanının terör örgütü kurmaktan ve yönetmekten dolayı tutuklu olarak yargılanmak üzere cezaevine gönderildiğini belirten Matkap, Başbakan'ın Başbuğ'un tutuksuz yargılanması gerektiği yolundaki önerisinin ise dinlenilmediğini söyledi.

MİT Müsteşarının özel yetkili savcı tarafından sorgulanmak üzere çağrıldığını belirten Matkap, ''Hiç bir dönemde Türkiye'nin böyle zafiyetlerle karşı karşıya kalmadığını'' savundu.

Başbakan'ın dikkatleri başka bir yere çekmek için ''CHP'nin zengin tarihine yöneldiğini'' savunan Matkap, ''CHP'nin tarihinde Kurtuluş Savaşı, çağdaş bir devlet kurmak var...'' değerlendirmesinde bulundu.

Matkap, DİSK Genel Kurulu nedeniyle İstanbul'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da akşam saatlerinde çalışmalara katılacağını bildirdi.

CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Hazırlık Komisyonu'nda 81 İl Başkanı'nın görevlendirdiği temsilcilerin yanı sıra Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun görev verdiği Genel Başkan Yardımcıları, CHP TBMM Grubu'ndan milletvekilleri de yer alıyor.

AA

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs