En Sıcak Konular

Atatürk Barajı'nda tarihi rekor kırıldı

10 Şubat 2012 11:53 tsi
Etkili olan yağışlar Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı barajlarından biri arasında yer alan Atatürk Barajı'ndaki, su kotu ve doluluk oranını tarihinin en yüksek seviyelerine çıkardı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük barajı olan, dünyada inşa edilmiş barajlar arasında ise 6. sırada yer alan Atatürk Barajı'nda su kotunun geçen yıl bu dönemde 536.08 metre olarak ölçüldüğünü kaydetti.

Yurt genelinde bu yıl yoğun şekilde etkili olan yağışların, Van Gölü ve Tuz Gölü'nün ardından Türkiye'nin üçüncü büyük gölü konumundaki Atatürk Baraj gölünün su seviyesini yükselttiğini ve su kotunun 537,60 metreye çıktığını belirten Umucu, ''Atatürk Barajı'ndaki su seviyesi, bu yıl tarihinin en yüksek seviyesine çıktı'' dedi.

Barajın 20 yıllık işletme tarihinde su kotu ve doluluk rekoru kırdığını bildiren Umucu, şöyle konuştu:

''Atatürk Barajı'nın maksimum su kotu 542 metre. Bu kota ulaşıldığında barajımızda 48.7 milyar metreküp su olacaktır. Ancak 542 kotuna yavaş yavaş çıkılmaktadır. Yağışa bağlı olarak hedefimiz yıl içerisinde 539 metreye ulaşmak. Geçen yıl Mayıs ayında 537.39 metre olan tarihinin en yüksek su kotuna ulaşan barajımızda, kotumuz şu anda 537.60, bu kota göre barajdaki doluluk oranımız yüzde 93.61. Şu an barajımızda ulaşılan su seviyesinde geçen yıla göre 1 milyar metreküp daha fazla su tutulmuştur. 539 metre kotuna ulaşıldığında da baraj doluluğumuz yüzde 95.6 mertebesine ulaşacak.''

-''Doluluk, kritik bir durum oluşturmuyor''

Sait Umucu, Atatürk Barajı'ndaki su yükseltisinin daha önceden planlandığını belirterek, seviyenin herhangi bir tehlike oluşturmadığını vurguladı.

Barajın kapasitesinin daha fazla suyu tutabilecek konumda olduğuna dikkati çeken Umucu, ''Atatürk Barajı'nda herhangi bir sıkıntımız yok. Şu an Atatürk Barajı'nda su tutma programımız, planlamada belirtilen durumda normal bir şekilde devam ediyor. Tehlike arz eden bir durum söz konusu değil'' dedi.

aa





Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs