En Sıcak Konular

Davutoğlu:'Gorbaçov olsun istedik Miloseviç oldu'

10 Şubat 2012 11:11 tsi
Washington'da üniversite öğrencileriyle biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'de yaşananlara sessiz kalmayacağını söyedi. Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı için, 'Esad'ın Suriye'nin Gorbaçov'u olmasını istedik ama o Sur

ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da George Washington Üniversitesi'nde konuştu. Suriye'de yaşananlara ilişkin öğrencilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, krizin öncesinde Esad yönetimini reformları yapmaya teşvik ettiklerini ancak bir süre sonra umutlarının azaldığını anlattı.

Seyirci kalmayacağız

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, anlaşmaya vardıkları yol haritasına bağlı kalmadığını belirten Davutoğlu, krizin çözümü için uluslararası bir platform oluşturmak istediklerini ve şu anda bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. Davutoğlu, "Suriye'de olanlara sessiz kalıp, 'Rusya ve Çin veto etti, biz elimizden geleni yaptık ne yapalım, bekleyip göreceğiz' mi diyeceğiz? Hayır, asla. Biz Türkiye olarak, herkes sessiz dursa, herkes seyirci kalsa bile, bölgemizdeki bir katliama biz seyirci kalmayacağız. Şu anda da bunu yapıyoruz. Yeni bir uluslararası farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

Davutoğlu, Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la da bu konuyu ele alacağını bildirdi.

Uluslararası platform oluşturulacak

Uluslararası bir platforma sahip olmak istediklerini ifade eden Davutoğlu, "Eğer BM bu doğrultuda bir işleyiş gösteremiyorsa, Suriye halkını destekleyecek ve bu kanlı katliama karşı onlarla dayanışma gösterecek bir uluslararası platformun" oluşturulacağını söyledi. Davutoğlu, "Bölgemizdeki bir katliama biz seyirci kalmayacağız. Şu anda da bunu yapıyoruz. Yeni bir uluslararası farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kürtlere dönük baskı 1990'lardaydı, şimdi yok

İzleyicilerin "Türkiye'de Kürtlerin baskı altında olduğu" yönündeki yorum ve sorularını da yanıtlayan Bakan Davutoğlu, Kürt vatandaşların da diğer tüm vatandaşlarla aynı haklara sahip olduğunu, görüşlerini serbestçe dile getirebildiklerini söyledi. Davutoğlu, "TBMM'de de her tür fikirler dile getiriliyor. Sosyal hayatta da her şey tartışılıyor. Bugünkü Türkiye'ye dair tanımlamanız, 1990'lı yıllardaki güvenlik odaklı Türkiye'yi yansıtıyor" şeklinde konuştu.

PKK, Soğuk Savaş'ın arkaik yapısı

Tüm fikirlere hoşgörü gösterdiklerini ancak terör saldırılarına müsamaha göstermediklerini ifade eden Davutoğlu, "Bölgedeki diktatoryal rejimler gibi terör örgütü PKK da Soğuk Savaş'ın arkaik bir yapısı" dedi.

"Yargılananlar darbeye girişenler ve teröristler"

Türkiye'deki tutuklamalara ilişkin de soruların yöneltildiği Bakan Davutoğlu, Türkiye'de hiç kimsenin Kürt olduğu için cezaevinde bulunmadığını anlattı ve şunları söyledi:

"Türkiye, evrensel adil yargı sisteminin bir parçası. Türkiye'de Avrupa Konseyi'nin değerleri, ilkeleri ve mekanizmalarıyla tutarsız hiçbir şey yok. Türkiye'yi hukukun üstünlüğünün, ifade özgürlüğünün olmadığı diktatoryal rejimlerle karşılaştıramazsınız. Eğer bazı insanlar askeri darbe düzenlemeye çalışıyorsa ya da bazı terör eylemlerini destekliyorsa; bu bir iddia, bunun haklı ya da haksız olduğuna dair söylemiyorum; bunlar yargı sürecine giren konular. Eğer benim fikrimi sorarsanız, ben bu yargı süreçlerinin mümkün olduğu kadar erken tamamlanmasını, uzamamasını ümit ederim."

Esad, Gorbaçov yerine Miloseviç olmayı tercih etti

Ortadoğu'da bugün yaşanan sorunun Soğuk Savaş yapısıyla toplumun yeni dinamikleri arasında olduğunu söyleyen Davutoğlu, Hüsnü Mübarek, Beşar Essad, Bin Ali ve Muammer Kaddafi'nin Soğuk Savaş ideolojisinin devamı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "bölgesel uyanış" olarak tanımladığı Arap Baharı'nı da herkesin desteklemesi gerektiğini anlattı.

Soğuk Savaş yapılarının Ortadoğu bölgesinden silinmesi gerektiğini savunan Davutoğlu, "Biz geçen yıl Esad'ın Suriye'nin Gorbaçov'u olmasını istedik ama o Suriye'nin Miloşeviç'i olmayı tercih etti" dedi.

Türkiye AB'de olsaydı...

Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendiren Davutoğlu, Avrupa'da yaşanan krize işaret etti ve "Eğer Türkiye AB'ye 2004 yılından sonra üye olsaydı, eğer biz AB içinde olsaydık, AB siyasette stratejik olarak çok daha fazla etkili ve jeopolitik olarak çok daha önemli bir güç olacaktı, çok daha güçlü ve dinamik bir ekonomiye sahip olacaktı" diye konuştu.

Cnntürk

Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs