En Sıcak Konular

Yeni tür çeteleri tanıma kılavuzu!

22 Haziran 2007 15:00 tsi
Yeni tür çeteleri tanıma kılavuzu! Türkiye, 2006'dan itibaren yeni bir çete türüyle tanıştı. Özellikleri, "ideolojik" eksenleri ve farklı gibi görünseler de bir şekilde birbirlerine uzanan bağlantıları...

Türkiye, 2006'dan itibaren milletvekillerinin bile göremediği Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB), TNT ve el bombalarına sahip, önemli bazı siyasilerin özel bilgilerini elinde bulunduran çok sayıda çeteyle tanıştı. Bazı emekli askerlerin de adının geçtiği operasyonların bir bölümünde çözülemeyen noktalar, aynı isimler üzerinde birleşti. Bazı ideolojik bağlantılarla eski ve görevdeki bazı kamu görevlilerine de uzanan yeni dönem çetelerle ilgili gelişmeler, iddialar ve yargılama süreçleri şöyle:

SAUNA (KÜRE) İLE BAŞLADI

Şubat 2006'da gerçekleştirilen operasyon, Ankara'daki bazı masaj salonu sahiplerine şantaj yapıldığı iddiasıyla başlatıldı.
Gözaltına alınan ve "Emre Köroğlu" olarak tanınan Kasım Zengin'in, görevde olduğu dönemde eski Emniyet Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda (ÖKK) görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır tarafından istihbarat amaçlı kullanıldığı ortaya çıktı. Zengin, Yüzbaşı Bozkır'ın kendisine MİT kimliği ve 68 adet CD verdiğini, Ayaş tünelinde bomba eğitimi gördüğünü söyledi.
 Tünelde C-4 parçaları, TNT ile bomba düzenekleri bulundu. CD'lerde eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yol güzergâhları, 7 AKP, 7 CHP milletvekiline ait bilgiler, "hangi subayın nereden sorumlu olduğunu" gösteren Ankara'nın krokisi, şifrelemeler ve askeri bildirileri andıran metinlerin yer aldığı anlaşıldı. Bozkır'ın MİT'çi Kâşif Kozinoğlu imzalı "gerektiğinde yardımcı olun" yazılı bir kart da verdiği öne sürülen Zengin'in kasasından MGSB çıktığı kamuoyuna yansıdı. Zengin, ifadesinde, Bozkır adına "Türk Mukavemet Teşkilatı için bilgi toplamakla görevli olduğunu" söyledi.
İbrahim Tatlıses'in, Derya Tuna'yı vuran Hüseyin Bozan'ı öldürmeleri için çeteden yardım istediği, çetenin de Tatlıses'e Kuzey Irak konserlerinde koruma tahsis ettiği iddiaları soruşturma dosyasına girdi. Zengin'in bürosuna Savcı Nuh Mete Yüksel'in de gittiği ortaya çıkarken 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Karadeniz, bazı sanıkları tanıdığı için davadan çekildi.
Ankara'da süren yargılamada Zengin, Ertuğrul Çakır ve Bozkır'ın 81 yıl, Tatlıses ve diğer sanıkların 18 yıla kadar hapsi istendi. Casusluk suçlamasıyla askeri mahkemede de yargılanan Bozkır'ın 6 yıl hapsine karar verildi. Askeri Yargıtay bu cezayı esastan bozdu. Yeniden görülecek duruşmalar, yayın yasağı nedeniyle gizli şekilde yapılıyor.
Yargılama aşamasında savcıya ifade veren Zengin, Tatlıses'ten aldıkları 50 bin YTL'nin "Marmara Bölge Paşası" diye anılan "Süleyman Paşa"ya verildiğini söyledi. Sözü edilen kişinin, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de "Ben onu Süleyman diye bilirdim" dediği emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin olduğu anlaşıldı. Tekin'in 1957'de Kıbrıs'ta TMT'de görev yaptığı öne sürülmüştü. Kasım Zengin'in TMT ilgili sözleri Zengin-Tekin bağlantısı konusunda kuşku yarattı, ancak iddialar doğrulanamadı.

 CUMHURİYET'E 3 BOMBA

2006'da, 5-11 Mayıs günleri arasındaki 6 gün içinde Cumhuriyet gazetesinin İstanbul'daki merkez binasına 3 kez bombalı saldırı düzenlendi. Silahlı oldukları belirlenen saldırganlar kaçtı. Faillerin yakalanmasına ilişkin açıklamalar havada kaldı ve saldırganlar yakalanamadı.

DANIŞTAY'A BASKIN GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların faillerinin bulunamaması, tarihe geçen bir saldırıya neden oldu. Anaokulunda türbanı sınırlayan türban kararı nedeniyle hedef gösterilen Danıştay 2. Daire, 17 Mayıs 2006'da müzakere sırasında saldırıya uğradı. Avukat Alparslan Arslan, üyelere kurşun yağdırdı. Danıştay üyesi Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği saldırıdan sonra yakalanan Arslan'ın üzerinden Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGB) kimlik kartı, arabasından Vakit gazetesi çıktı.
Arslan'ın Ankara'ya, sonradan Cumhuriyet'e bomba atan kişiler olduğu açığa çıkan Erhan Timuroğlu, Osman Yıldırım, İsmail Sağır gibi adli suçlardan sabıkalı isimlerle geldiği anlaşıldı.
Türkiye, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'i bu soruşturmada tanıdı. Azmettirici olduğu öne sürülen ve Arslan'ı VKGB'den tanıdığı söylenen Tekin'in, Susurluk skandalıyla tanınan isimlerden emekli Tuğgeneral Veli Küçük'le saldırıdan bir süre önce görüştüğü saptandı.
 Beykoz'da bir villada saklanan Tekin, birkaç gün sonra bir hastanenin önüne yaralı olarak bırakılmasıyla yakalandı. Emekli askerler Oktay Yıldırım, Zekeriya Öztürk ve Mahmut Öztürk'ün hastaneye getirdiği Tekin, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.
Arslan'ın çevresine yönelen soruşturmada arkadaşı Süleyman Esen ile "Salih Hoca" olarak tanınan Salih Kurter yakalandı. Arslan, Kurter, Esen, Sağır, Yıldırım, Timuroğlu ve Tekin Irşi hakkında dava açılırken Cumhuriyet'in bombalanmasına ilişkin dosya da davaya dahil edildi.




Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs