En Sıcak Konular

Meclis'te iç tüzük görüşmeleri donduruldu

9 Şubat 2012 17:09 tsi
TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşmeleri ertelendi.

TBMM İçtüzük Değişikliği Teklifi’nde ara formül bulundu. TBMM Genel Kurulu’nda bugün teklifin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak ve maddelerine geçilmeyecek ve uzlaşma arayışları sürecek.

Buna göre Meclis Genel Kurulu teklifin ilk 9 maddesini kapsayan birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak, ancak maddelere geçilmeden Genel Kurul kapatılacak. Bu süreçte uzlaşma arayışlarının devam edeceği belirtiliyor.

Erteleme kararının ardından AK Parti'nin, Meclis Genel Kurulu'nun hafta sonu da çalışmasına ilişkin grup önerisi geri çekildi.

ANKA’ya konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Bugün birinci bölüm üzerindeki görüşmeler yapılacak, maddelere geçilmeden kapatılacak. Anlaşıldı” diye konuştu.

CHP’Lİ İNCE: TEKLİFİN TÜMÜ GÖRÜŞÜLÜP KAPATILACAK

İçtüzük krizinde bulunan ara formül konusunda ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Teklifin birinci bölümü üzerinde görüşmeler yapılacak ve kapatılacak. Teklif ertelendi” dedi.

AK PARTİ’Lİ ELİTAŞ: UZLAŞMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gelecek hafta yeniden gündeme getirecekleri teklifte uzlaşmak için azami gayreti göstereceklerini söyledi.

Meclis Genel Kurulu verilen aranın ardından yeniden açıldı. Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam İçtüzük Değişiklik teklifi görüşmelerine kalınan yerden devam edileceğini belirterek teklifin birinci bölümü üzerinde görüşmelere başladı. Bölüm üzerinde söz talebinde bulunan olmadı. “Birinci bölüm üzerinde görüşmeler tamamlanmıştır” diyen Sağlam, istek üzerine Grup Başkanvekillerine söz verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Siyasi partiler grup başkanvekilleri ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde TBMM İçtüzüğü Değişiklik Teklifinin görüşmelerinin önümüzdeki hafta, muhtemelen uzlaşmak için azami gayret göstermek üzere, AK Parti grubu olarak, elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirterek, herkese saygılar sunuyorum” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP olarak Meclis İçtüzüğünü halkın Meclis’teki hukukunu belirleyen tali bir anayasa olarak gördüklerini belirterek, “Bu yolla demokratik muhalefet hakkının önünün kapatılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki tavrımızın herkes tarafından anlaşıldığını ve bir duyarlılık zemini oluştuğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada İçtüzük görüşmelerinin ertelenmesi olumludur. Çabaların sonuç vermesini diliyorum” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, “İçtüzük TBMM’nin anayasasıdır. Birlikte çalışma şartlarının belirlendiği bir hukuk metnidir. Uzlaşarak geçirilmesi önemlidir. İçtüzük teklifinin sahipleri AKP grubunun yaklaşımı olumlu olmuştur. Ümit ediyorum uzlaşma sağlanarak görüşmelere başlanır” değerlendirmesinde bulundu.

BDP Grup Başkanvekili Sırrı Sakık ise, “Gönül isterdi ki bu uzlaşma dün gerçekleşse o tablo yaşanmasaydı. Gelinen nokta çok çok olumlu bir nokta. Burada muhalefetin en demokratik hakkı olan konuşma hakkını kısıtlamamak gerekir. AKP’nin gösterdiği duyarlılığı önemsiyor grup olarak katılıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu Salı günü toplanmak üzere kapatıldı.

İÇTÜZÜK'TE ARA FORMÜL MHP'DEN GELDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İçtüzük Teklifi’nin birinci bölümünün görüşmelerinin tamamlanmasının ardından uzlaşma için görüşmelerin devam edeceğini belirterek, “Belki ilk görüşmemizde, belki önümüzdeki hafta bitiririz, uzlaşırız, belki biraz daha uzun sürer, zaman vermemiz mümkün değil. Sonsuza kadar sürmez” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Canikli, “Müzakere ne kadar sürecek” sorusuna, “Bugün birinci bölüm görüşmeleri tamamlanacak. Onu bilemiyorum, belki ilk görüşmemizde, belki önümüzdeki hafta bitiririz, uzlaşırız, belki biraz daha uzun sürer, zaman vermemiz mümkün değil. Sonsuza kadar sürmez. A partisi B partisi demeyelim. Süre konusunda bir şey söyleyemiyorum. Biz iyi niyetle uzlaşmayı zorlayacağız” dedi.

Önerinin Danışma Kurulu’nda geldiğini ifade eden Canikli, “MHP’nin önerisi miydi” sorusuna Canikli, “Şahsileştirmek doğru değil. Böyle bir öneri geldi, değerlendirildi, uygun olarak değerlendirdik” dedi.

-ÖNERİ SABAH SAATLERİNDE DANIŞMA KURULUNDA KONUŞULDU-

Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde toplanan Danışma Kurulu’nda öneri MHP’den geldi. MHP, teklifin birinci bölüm üzerinde görüşmelerin ardından çalışmalara ara verilmesi ve uzlaşma arayışlarının devam etmesini istedi. MHP, uzlaşmanın sağlanmasının ardından teklifin maddelerinin geçilmesini önerdi. Edinilen bilgiye göre AKP bu öneriye sessiz kaldı. CHP ise teklife olumlu yaklaştı. Daha sonra AKP’nin öneriye destek vermesiyle akşam saatlerinde uzlaşma sağlandı.

Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,599 µs