En Sıcak Konular

PKK uzmanından İstanbul uyarısı!

9 Şubat 2012 12:36 tsi
Meclis’te milletvekillerine bilgi veren terör uzmanı Nihat Ali Özcan, PKK’ya en fazla katılımın Diyarbakır, Mardin, Van ve Hakkari’den olduğunu söyledi. Özcan İstanbul için ise “Dağa asker alma dairesi gibi” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında İnsan Hakkı İhlallerini İnceleme Alt Komisyonu, TEPAV'dan terör uzmanı Nihat Ali Özcan'ı dinledi. Komisyona 2001'den 26 Eylül 2011'e kadar çeşitli nedenlerle ölen bin 362 PKK'lıya ilişkin istatistiki bilgi sunan Özcan, örgüte en fazla katılımın Diyarbakır, Mardin, Van, Hakkâri ile yoğun göçe sahne olan İstanbul'dan gerçekleştiğini, örgütün İstanbul'u "Dağa Asker Alma Dairesi" gibi kullandığını söyledi. Özcan, örgüttekilerin yüzde 88'inin erkek, yüzde 12'sinin kadın olduğunu, katılımın 9 yaşa kadar düştüğünü belirtti.

Özcan'ın komisyona sunduğu kapsamlı PKK araştırmasındaki çarpıcı bilgiler şöyle:

* Örgütün dağ kadrosuna katılma 1996'ya kadar her yıl artarak sürüyor. 1995'te bu sayı 30 bin civarına ulaşıyor. 2000'li yıllarda bu sayı 6 bin 500 civarına düşüyor.

9 yaşında çocuk bile var

- 1990'lı yıllarda dağda 19 bin civarında PKK'lı bulunurken bu sayı bugün 6 bin, 6 bin 500 civarında.
- Dağdaki PKK'lıların yüzde 88'i erkek, yüzde 12'si kadınlardan oluşuyor.
- Örgüte en genç katılım yaşı 9, en yaşlı katılım yaşı 42. En genç ölen 14, en yaşlı ölen 48. En fazla örgütte bulunma süresi 28 yıl. PKK'lıların örgütte ortalama ömrü 6-7 yıl.
- Dağdaki PKK'lıların yüzde 43.68'i 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Yüzde 33.4'ü 16-18 yaş arasında, yüzde 9.25'i 15 yaşın altında. 19 yaş ve üstünün oranı ise yüzde 57.3. PKK'lıların ortalama yaşı 19.4, erkeklerin ortalaması 19.6, kadınların ortalaması 17.7.

En fazla Diyarbakır'dan gidiyor

- Doğdukları ülkeye göre dağılımına bakıldığında PKK'lıların yüzde 73.3'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Yüzde 12.4'ü Suriyeli, yüzde 9.8'i İranlı, yüzde 3.7'si Iraklı, yüzde 0.37'si Avrupa, yüzde 0.22'si ise Avrupa ülkelerinin de içinde yer aldığı diğer ülke vatandaşı.
- PKK'lıların doğum yerlerinin tespitinde Diyarbakır ilk sırada yer alıyor. Bu ili Mardin, Van ve Hakkâri izliyor.
- Örgüte "Avrupa"dan yüksek katılım dikkati çekiyor. Türkiye'den katılanların oranı yüzde 57.1 olarak belirlenirken Suriye'den katılanların oranı yüzde 12.2, Irak'tan katılanların oranı yüzde 12.7, Avrupa'dan katılanların oranı yüzde 8.9, İran'dan katılanların oranı yüzde 7.7, diğer ülkelerden ise yüzde 1.2.
- İllere göre, örgüte katılım oranlarına bakıldığında; ilk sırada yine yüzde 17.6 ile Diyarbakır yer alıyor. Bunu yüzde 15.7 ile İstanbul, yüzde 10.8 ile Mardin ve yüzde 9.8 ile Van izliyor.
- Örgüte Öcalan'ın yakalandığı 1999 ve 2001'de yoğun katılım olduğu görülüyor.

6-7 yıl yaşıyorlar

- Dağdaki PKK'lıların yüzde 79.4'ü Türkiye sınırları içinde, yüzde 17.6'sı Irak'ta, yüzde 2.6'sı İran'da, yüzde 0.3'ü Suriye'de öldü. PKK'lıların ölüm yılı açısından bakıldığında ise en fazla ölüm 2007 ve 2008'de yaşandı. PKK'lıların en fazla öldüğü mevsim ise yaz. Yüzde 35'i yaz, yüzde 29.2 ilkbahar, yüzde 24.1 sonbahar, yüzde 11.6'sı ise kışın ölüyor.
- PKK'lıların örgütte bulunma ve hayatta kalma süreleri 6-7 yıl. Ortalama ölüm yaşı 26-27, ortalama hayatta kalma yaşı ise 26.4. Kadınların örgütte kalma yaşı erkeklerden fazla. Kadınlar ortalama yüzde 8.3 yıl örgütte kalırken, erkeklerin kalma oranı yüzde 6.7.
- Şu anda PKK'nın elinde tuttuğu militan sayısı 6 bin-6 bin 500. PKK'nın her yıl örgüte 150 kişiyi kazandırması gerekiyor. Siz 150 kişinin dağa gitmemesi için nasıl bir yöntem izlersiniz?
- Örgüt militanları en çok Şırnak ve Tunceli'de hayatlarını kaybediyor. En çok ölüm 2007'de.

İstanbul'daki göç durumu

İstanbul'dan örgüte katılıma dikkati çeken Özcan, örgütün İstanbul'u "Dağa Askere Alma Dairesi" gibi kullandığını söyledi. Örgüte katılanlardan İstanbul'da doğanların oranının yüzde 2 civarında olduğunu ifade eden Özcan, buna rağmen, örgüte katılım açısından İstanbul''un yüzde 15.7 ile ikinci sırada olduğunu, bunun bölgeden yoğun göç almasından kaynaklandığını söyledi.

Çok adama ihtiyacı yok

Milliyet'in haberine göre; PKK'nın her yıl 130-150 civarında militan kaybettiğine dikkati çeken Özcan, "PKK'nın çok adama ihtiyacı yok, kuru kalabalık işlevsiz hale getirir" dedi. PKK'nın dağda fazla paraya ihtiyacı olmadığını da ifade eden Özcan, kız çocuklarının erken evlilik, aile içi şiddet gibi baskılar nedeniyle kendisine özgürlük vaat eden örgüte katıldığını, çocukların ise kahraman olmak, macera yaşamak, kolay ikna edilebilmek gibi özellikleri nedeniyle dağa çıktığını anlattı. Özcan, PKK'nın uyuşturucu ticareti yaptığına yönelik bir soruyu, "PKK akıllı bir örgüt. Kendi adına uyuşturucu ticareti yapmamıştır ama dolaylı olarak sponsor biçimde uyuşturucu ticaretinden yararlanmıştır" diye yanıtladı.

İnsan hakları ihlali

Özcan, "PKK Terör Örgütü Üyeleri Araştırması"nda, örgütteki "Çocuk askerler"in durumuna da dikkati çekerek, "Bu durum dünyada çocuk askerler sorunlarını da birlikte getiriyor. Türkiye açısından da dramatik bir konu. Çocuk yaşta insanları silahlandırmak, çatışmalara sokmak çok ciddi bir insan hakkı ihlali sorunudur" dedi.

A haber



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,152 µs