En Sıcak Konular

İçinden çıkılmaz: MİT Müsteşarı ifade verir mi?

9 Şubat 2012 11:22 tsi
İçinden çıkılmaz: MİT Müsteşarı ifade verir mi?

Kimileri “izin” gerekir kimileri “hiç gerekmez” diyor. Ancak gerekmez biraz daha ağırlıklı gibi. Öte yandan bir de devlet sırrı meselesi var…

Özel Yetkili Savcılık’ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş’i ifadeye çağırması başka bir tartışmayı da yoğun biçimde gündeme taşıdı.

Bunun için Başbakanlık’tan izin alınması gerekiyor muydu, gerekmiyor muydu? Kimi yorumcu ve hukukçular izin alınması gerektiğini kimileri ise örgütlü suçlarda izin almadan doğrudan soruşturma yapılabileceğini ve ifadeye çağrılabileceğini söylüyorlar.

Bu fikre örnek olarak gösterilen vakalar ise Erzincan Savcılığı döneminde CHP Milletvekili İlhan Cihaner ile eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un durumları gösteriliyor.

İzin gerekir diyenlerin tezi basit, iddia edilen suç, görev ile ilgili ise doğrudan soruşturma açılamaz deniyor.

Çünkü MİT Kanunu, ‘MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai tatbikat yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır’ hükmünü içermekte.
Peki izin verilmezse? O durumda da Danıştay’a dava açılır.

Karşıt görüş, Kanunların sadece Cumhurbaşkanı’na tanık olarak ifade vermeme hakkı tanıdığını da savunuyor. Bu durumda savcı istediği her kişiyi yasalar çerçevesinde şüpheli yada tanık olarak ifadeye çağırabilir. Gelmezse de kolluk kuvvetleri eliyle getirdir.

Peki ya devlet sırları? Eğer MİT mensubu “Devlet sırrı” diyerek ifade vermezse, ve savcı ikna olursa durumu dosyada belirtir. Dava açar, açmaz o savcıya kalır.

Ve nihayet o soru: MİT Müsteşarı ifade verecek mi? Ankara’da genel hava bu soruya “hayır” diyor. Öte yandan Müsteşar Hakan Fidan Ankara'da. Ama ifade verip vermeyeceği henüz belli değil.

Tabii bu şu bilgileri de eklemek gerekiyor; İfadeye çağrılma, MİT ile Başbakanlık arasında yoğun bir trafiği neden oldu. Görüşmelerde savcının çağrısının 'usulsüz' olduğu sonucuna varıldı.

Savcılık tarafından gönderilmiş soruşturma izni talebi olmadığı için Başbakanlığın, MİT tarihinde ilk kez şüpheli olarak ifadesi alınmak istenen müsteşarın ifadesinin alınmasına izin vermediği dillendiriliyor.

www.iyibilgi.com

1- MİT-Emniyet çekişmesi nasıl başladı?

2- Ağır, çok ağır suçlamalar

4- Emniyet Müdürleri neden görevden alındı?



Bu haber 1,560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,263 µs