En Sıcak Konular

Seçimlere 1 ay kaldı

22 Haziran 2007 13:02 tsi
Seçimlere 1 ay kaldı Milletvekili genel seçimine bir ay kaldı. 22Temmuz 2007'de yapılacak seçime 14 siyasi parti katılacak. İşte seçimle ilgili herşey...

Milletvekili genel seçimine bir ay kaldı. 22Temmuz 2007'de yapılacak seçime 14 siyasi parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 726'sı bağımsız, toplam 7395 aday yarışacak. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen milletvekili kesin aday listelerinde 726'sı bağımsız, toplam 7395 aday bulunuyor. Kesinleşmiş milletvekili aday listelerine göre, adayların 4 bin 86'sı üniversite/yüksekokul, 2 bin 369'u ortaokul/lise ve 940'ı da ilkokulmezunu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul 1. bölgeden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Antalya'dan, DP Genel BaşkanıMehmet Ağar Elazığ'dan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Osmaniye'denaday oldu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan İstanbul 1. bölge, Genç PartiGenel Başkanı Cem Uzan ise İzmir 1. bölgeden adaylığını koydu.

Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk İstanbul 3. bölgeden, Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı Oktay Öztürk İstanbul1. bölgeden, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek İstanbul 2. bölgeden, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler Mersin'den, BTP Genel BaşkanıHaydar Baş Trabzon'dan, LDP Genel Başkanı Cem Toker İzmir 2. bölgeden aday oldu.

Bağımsız adaylarla seçime girme kararı alan BBP'nin genel başkanı MuhsinYazıcıoğlu, yasa gereği genel başkanlıktan ayrılarak Sivas'tan bağımsızaday olurken, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da partisinin seçime girmesine rağmen genel başkanlıktan ayrılarak İstanbul 1. bölgeden bağımsız olarak adaylığını koydu. Seçime bağımsız adaylarla girme kararı alan bir diğerparti olan DTP'nin genel başkanı Ahmet Türk de genel başkanlıktan ayrılarak, Mardin'den bağımsız aday oldu.

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel de partisinin seçime girmesinerağmen genel başkanlıktan ayrılarak İzmir 1. bölgeden bağımsız adayolurken, genel başkanlıktan ayrılan Güçlü Türkiye Partisi Genel BaşkanıTuna Bekleviç de Edirne'den bağımsız aday olarak seçime girecek.

OY PUSULASINDA BAĞIMSIZLAR

Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlendi.

Buna göre, pusuladaki siyasi partiler sırasıyla, Aydınlık TürkiyePartisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi,Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve DayanışmaPartisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve TürkiyeKomünist Partisi.

Seçimde bağımsız adayların adlarının da yazılacak olması nedeniyle oypusulalarının alta doğru genişletilmesine karar verildi. Oypusulalarının üst bölümünde siyasi partilere, alt bölümünde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek. Bağımsız adayların sayısının teksıraya sığmaması halinde pusula, alta doğru bir sıra daha genişletilecek.

KAYITLI SEÇMEN SAYISI

Seçimde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.

Kayıtlı seçmen sayısı bakımından ilk üç sırada yer alan iller İstanbul,Ankara ve İzmir olurken, Kilis 63 bin 132 seçmenle son sırada yer aldı.

22 Temmuz'da yapılacak seçimde illerin çıkaracakları milletvekillerisayıları da şöyle:

"Adana: 14, Adıyaman: 5, Afyonkarahisar: 7, Ağrı: 5, Amasya: 3,Ankara:29, Antalya: 13, Artvin: 2, Aydın: 8, Balıkesir: 8, Bilecik: 2, Bingöl:3, Bitlis: 4, Bolu: 3, Burdur: 3, Bursa: 16, Çanakkale: 4, Çankırı: 3,Çorum: 5, Denizli: 7, Diyarbakır: 10, Edirne: 4, Elazığ: 5, Erzincan: 3,Erzurum: 7, Eskişehir: 6, Gaziantep: 10, Giresun: 5, Gümüşhane 2,Hakkari: 3, Hatay 10, Isparta: 5, Mersin: 12, İstanbul: 70, İzmir: 24,Kars: 3, Kastamonu: 4, Kayseri: 8, Kırklareli: 3, Kırşehir: 3, Kocaeli:9, Konya: 16, Kütahya: 6, Malatya: 7, Manisa: 10, Kahramanmaraş: 8,Mardin: 6, Muğla: 6, Muş: 4, Nevşehir: 3, Niğde: 3, Ordu: 7, Rize: 3,Sakarya: 6, Samsun: 9, Siirt: 3, Sinop: 3, Sivas: 6, Tekirdağ 5, Tokat:7, Trabzon: 8, Tunceli: 2, Şanlıurfa: 11, Uşak: 3, Van: 7, Yozgat: 6,Zonguldak: 5, Aksaray: 4, Bayburt: 2, Karaman: 3, Kırıkkale: 4, Batman:4, Şırnak: 3, Bartın: 2, Ardahan: 2, Iğdır: 2, Yalova: 2, Karabük: 3,Kilis: 2, Osmaniye: 4, Düzce: 3.

RADYO-TV PROPAGANDASI

Seçime girecek siyasi partilerin radyo ve televizyon propagandakonuşmaları 15 Temmuz'da başlayacak. Seçim propaganda dönemi 21 Temmuzsaat 18. 00'de sona erecek.

İktidar partisi AK Parti'nin toplam 50 dakika, anamuhalefet CHP'nin isetoplam 40 dakika propaganda süresi olacak. Seçime giren diğer partiler,Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçiPartisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, GençParti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi HareketPartisi, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi'ne ise toplam 20'şerdakikalık propaganda hakkı tanınacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞITLARI DAĞITILIYOR

Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşların 30 Mayıs'tabaşlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı işlemi, 12 Temmuz Perşembegünü tamamlanacak.

Alınmayan seçmen bilgi kağıtları, oy verme gününde sahipleri tarafındanistenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edeceklerikimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devletteşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet,evlenme cüzdanı) oy kullanabilecekler.

Seçmenler, YSK'nın "www. ysk. gov. tr" internet sitesinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

OY VERME GÜNÜ

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilecek.

Yüksek Seçim Kurulunca başka süre belirlenmezse saat 08. 00'den 17. 00'yekadar oy kullanılabilecek. Ancak saat 17. 00'ye veya Yüksek SeçimKurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandıkbaşında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulubaşkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izinverecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08. 00'de başlayacak veYüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17. 00'desona erecek.

PARMAKLAR YİNE BOYANACAK

Oy verme işlemi tamamlanıp seçmenin imzası alındıktan sonra ve seçmeninsol el işaret parmağının tırnağı ile etinin birleştiği yer çıkmayan boyaile boyanacak.

Görme özürlüler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeniaksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksadiğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.

Hamileler, hastalar ve özürlüler sıra bekletilmeden oylarını verecek.

yenişafak



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,902 µs