En Sıcak Konular

İfade vermeye gidecekler mi?

9 Şubat 2012 08:14 tsi
İfade vermeye gidecekler mi? Müsteşar Hakan Fidan ile MİT görevlilerinin KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılması, MİT ile Başbakanlık arasında yoğun bir diplomasi trafiğine neden oldu.

Görüşmelerde savcının çağrısının 'usulsüz' olduğu sonucuna varıldı.

KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın şüpheli sıfatıyla ifade vermeye çağırdığı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşar Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifade vermeye gitmeyecekleri bildirildi. Sabah Özel İstihbarat Bölümü'nün güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın talebi üzerine Beşiktaş'taki İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade vermesi istenen MİT yöneticileri, MİT Kanunu'nun 26. maddesine dayanarak çağrıya uymayacak. MİT Kanunu'nun 26. maddesi, en düşük dereceli MİT mensubunun yargılanmasını dahi Başbakanlığın iznine bağlıyor. 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 26. maddesinde şöyle deniliyor: "MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan ve görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında takibat yapılması Başbakan'ın iznine bağlıdır."

BAŞBAKANLIK VE MİT'TE YOĞUN TRAFİK

Savcılık tarafından gönderilmiş soruşturma izni talebi olmadığı için Başbakanlığın, MİT tarihinde ilk kez şüpheli olarak ifadesi alınmak istenen müsteşarın ifadesinin alınmasına izin vermediği öğrenildi. Müsteşar Fidan'ın yanı sıra, eski Müsteşar Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in de şüpheli sıfatı ile ifade vermesine izin verilmeyeceği belirtildi. Oslo görüşmeleri ve KCK ile ilgili tartışmalar gibi soruşturma konusu olan olayları MİT'in görevleri kapsamında değerlendiren Başbakanlık, bu doğrultuda MİT yöneticileri hakkında işlem yapılamayacağına karar verdi. Dün gün boyunca MİT karargâhında çok sayıda toplantı yapıldı, Başbakanlık'la yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. Görüşmeler sonucunda MİT yöneticilerinin ilgili kanun maddesi uyarınca ifade vermeye gitmemesi kararı alındığı öğrenildi. Fidan, gelişmeleri hukuk başmüşaviri ve kurmaylarıyla değerlendirirken söz konusu iddiaların suç unsuru içermediği ve savcılığın işleminin 'usulsüz' olduğu kanaatine varıldı. Ayrıca ismi açıklanmayan iki MİT yöneticisinin daha KCK kapsamında ifade vermeye çağrıldığı öğrenilirken, söz konusu iki MİT'çinin de ifade vermeyeceği kaydedildi.

POLİS ŞEFLERİ VE SAVCI BAŞBAŞA

Bu arada dün görevden alınan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan'ın önceki gün saat 11.00 sularında İstanbul Adliyesi'ne geldikleri bildirildi. KCK operasyonlarını yürüten iki polis şefinin, adliyede MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MİT yöneticilerinin şüpheli olarak ifadesine başvurmak isteyen Savcı Sadrettin Sarıkaya ile özel bir görüşme yaptığı öğrenildi. Ayrıca MİT İstanbul Bölge Başkanı İsmail Nişancı'nın da geçtiğimiz hafta iki kez adliyeye gelerek çeşitli görüşmeler yaptığı belirtildi.

sabah

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,484 µs