En Sıcak Konular

Çağlayan: Hedefimiz aynen devam ediyor

8 Şubat 2012 22:03 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'yi dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokma çabalarına hiç kimseden etkilenmeden devam ettiklerini söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ''Fruit Logistica'' fuarının açılışının ardından stantları gezen Bakan Çağlayan, daha sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, Müslümanları eleştiren Thilo Sarrazin'i ima ederek, bazı insanların sadece meyve ve sebze sattığı için Türkleri 2. sınıf vatandaş olarak gördüğünü belirterek, bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine Bakan Çağlayan, ''Yaş meyve ve sebze satmak ikinci sınıfsa, ben de ikinci sınıfım. Bir defa şuna dikkati çekmek isterim ki en fazla ihracatı Almanya'ya yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 46'sı Avrupa'ya yapılıyor. Avrupa'ya yapmış olduğumuz ihracatın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden müteşekkildir. Bugün İngiltere'de evlerde kullanılan buzdolaplarından her sekizde biri Türkiye'de yapılıyor. Avrupa'daki her 3 televizyondan biri Türk malı'' dedi.

Yaş meyve ve sebzeye sahip olmayan ülkelerin, ihtiyaçlarını Türkiye'den karşıladığını ve bu sektörde üretim için milyonlarca insanın ter döktüğünü ifade eden Çağlayan, ''Kem söz sahibine aittir. Biz işimize bakarız. Polemiğe de girmeyiz. Biz gece gündüz, Türkiye'yi dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokma çabalarımıza aynen devam ediyoruz'' diye konuştu.

Çağlayan, 2023 yılının Türkiye'nin en başarılı dönemi olacağını, dünyadaki en büyük 10. ekonomi arasına girme, ihracatı 500 milyar, yaş meyve ve sebze ihracatını ise 10 milyar dolara çıkarmaya dönük çabaları sürdüreceklerini dile getirerek, bu hedefe ulaşacaklarına inandığını söyledi.

İşçinin, çiftçinin emeği ve göz nuru olan ürünlerin sergilendiği bir fuarda Türkiye'nin konuk ülke olmasından büyük mutluluk duyduklarına değinen Çağlayan, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının ulaştığı seviyenin çok iyi olduğunu ifade etti.

Çağlayan, 2010 yılında meyve-sebze ihracatının 2,5 milyar dolara ulaştığını, 2023 yılında bunun 10 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini dile getirerek, ihracatçı birliklerinin Ekonomi Bakanlığıyla çok yakın bir ilişki içinde çalıştığını vurguladı.

Bakan Çağlayan, Almanya Gıda, Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Ilse Aigner ile yaptığı görüşmede de özellikle domates salçası ve karpuza konulan tarife kontenjanıyla ilgili düzenleme yapılmasını istediğini ve balıkçılık alanında işbirliğine gidilebileceğini söylediğini, organik tarımda işbirliği yapma konusunda da mutabakat sağladıklarını ifade etti.

Türkiye'nin şu anda alabalık üretiminde birinci, çipura ve levrekte ise yaklaşık yüzde 25'lik üretim payına sahip olduğunu belirten Çağlayan, kapalı su ürünleri üretimi konusunda da Ilse Aigner ile mutabakata vardıklarını, şimdi bunun çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Mersin'de yılda iki ya da üç kez ürün alındığını söylediğinde Alman Bakanın, bunu sadece hayal edebileceklerini söylediğini de dile getiren Çağlayan ayrıca, Portekiz standında da Portekiz Tarım Bakanıyla görüşme imanı bulduğunu kaydetti.

-Bakan Aigner'den AA'ya açıklama-

Bakan Aigner de, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye ile Almanya'nın uzun yıllardan beri güvenilir ve yakın müttefik ülkeler olduğunu belirterek, Türkiye'nin en fazla ihracatı Almanya ve diğer AB ülkelerine yaptığını ifade etti.

Türkiye ile Almanya'nın bunun yanı sıra tarım sektöründe ortak projeler yaptıklarını vurgulayan, bundan her iki ülkenin de faydalandığını bildirdi.

Aigner, gelecekte de Türkiye ile işbirliğini ve ortak projelerle ilgili çabalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,165 µs