En Sıcak Konular

Kazakistan ile Almanya arasında dev imza

8 Şubat 2012 19:00 tsi
Almanya'ya iki günlük resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Federal Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi.

Merkel ve Nazarbaev, stratejik işbirliği anlaşmasına imza atarken, iki ülke arasında 50'ye yakın değişik alanları kapsayan toplam 2 milyar Euro'luk bir dizi anlaşmaya imza atıldı. Nazarbayev, Alman işadamlarını Kazakistan'a yatırım yapmaya çağırdı.

Kazakistan, dokunulmamış ve nadir bulunan yer altı zenginliklerin işletilmesinde Almanya'nın bilgi ve tecrübesinden yararlanacak. Moğolistan'dan sonra Kazakistan ile stratejik işbirliği anlaşması imzalayan Almanya, dünya üzerinde giderek azalan hammaddelere bu yolla ulaşmak istiyor. Almanya'nın başkenti Berlin'e bakanlar ve işadamlarından oluşan kalabalık bir heyetle gelen Nazarbayev, Federal Başbakan Merkel ile hammaddelerin işletilmesi konusunda stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu ana anlaşmanın yanı sıra, 50'ye yakın alanı kapsayan 2 milyar Euro'luk anlaşmalar da yapıldı. Başkent Berlin'deki Federal Başbakanlıkta ikili görüşme sonrası Merkel, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha ileri düzeye taşıyacaklarını belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ise iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlatılmasının 20. yılında bulunduklarına dikkat çekti. Nazarbayev, Almanya'daki temasları sırasında, “Avrupa ile Asya'nın entegrasyonu zamanla gerçekleşecek.” diyerek Avrupa ile Orta Asya'nın giderek artan işbirliğini dile getirdi.

Kazak lider, Almanya ziyareti sırasında ayrıca Berlin Avrasya Kulübü'nün ve ülkesinin Berlin Büyükelçiliği'nin yeni binasının açılışını yaptı.

Dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi Kazakistan, dokunulmamış hammadde zenginlikleriyle sanayileşmiş ülkelerin iştahını kabartıyor. 2011 yılında ithalat rekoru kıran Almanya'nın hammadde ihtiyacı çok yüksek. Almanya Hammadde Dairesi'nin verilerine göre, 2010 yılında ülkede 17,7 milyar Euro değerinde kömür ve doğal gaz başta olmak üzere çakıl, kil ve alçı gibi hammadde işletilirken, diğer taraftan aynı yıl 109 milyar Euro'luk yer hammadde ithal edildi.

Alman Sanayiciler Birliği, giderek azalan yer altı zenginliklere ulaşmak amacıyla Bayer, BASF, BMW, Daimler, Evonik, Thyssen-Krupp ve Wacker Chemie gibi 12 holdingden bir birlik (ARS) oluşturdu. Bu açıdan bakıldığında dokunulmamış hammadde zenginliklerine sahip Kazakistan, Almanya için önemli hale geliyor. Bu çerçevede Almanya Kazakistan ile 50 değişik alanda anlaşmalar imzaladı. Bunların içinde Siemens, Linde, Thyssen-Krupp ve Leipzig Takraf gibi şirketlerin Kazakistan'da yer altı zenginliklerin işletilmesi ile ilgili anlaşmalar yer alıyor.

Diğer taraftan Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kazakistan gibi hızlı kalkınan ülkelerle işbirliklerin daha iyi düzeye getirilmesi gerektiğini belirtti. Federal Meclis'te Alman dış politikasının yeni konseptini tanıtan Westerwelle, dünyanın değiştiğini ve bundan dolayı Almanya'nın dış politikasını dünyada giderek öne çıkan ve uluslararası politikayı şekillendiren ülkelerle işbirliğini geliştirmeye yönelik olarak yeniden yapılandırmak zorunda olduğunu ifade etti.

Ekonomisi hızla gelişen ve bölgede etkin rol oynamaya başlayan Türkiye'yi de örnek veren Westerwelle, Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerin yanı sıra Endonezya, Meksika, Kolombiya, Vietnam ve Kazakistan gibi ülkelerin de gelişen ekonomisiyle uluslararası arenadaki ağırlığının arttığına dikkat çekti.

cihan



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs