En Sıcak Konular

Cumhuriyetçilerde yarış kızıştı

8 Şubat 2012 10:09 tsi
ABD'de Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den Başkan Barack Obama'nın rakibini belirlemek için Cumhuriyetçi Parti'de yapılan ön seçimlerde işler karıştı.

Salı günü üç eyalette birden yapılan ön seçimlerin galibi Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum oldu.

Missouri, Minnesota ile Colorado eyaletlerindeki ön seçimlerinden galip çıkan Santorum, büyük sürpriz yaparak yarışta kendisinin de olduğunu kanıtladı. Bugüne kadar 5 eyalette yapılan ön seçimlerden yalnızca Iowa'yı kazanabilen Santorum, 3 eyaletteki zaferi ile Beyaz Saray umudunu korudu.

New Hampshire, Florida ve ardından da Nevada'da açık ara kazanan Massachusetts eski valisi Mitt Romney'in, rakibinin Temsilciler Meclisi Newt Gingrich değil Santorum olacağı tahminleri artık daha revaçta. Colorado Minnesota ve Missouri'de zafer ile çıkan Santorum ayrıca parti içinde muhafazakarları Gingrich'in değil asıl kendisinin temsil etmiş olduğunu da gösterdi. Eşcinsel evliliğe ve kürtaj karşıtlığı ile politika üreten Santorum, daha liberal çizgide olan Romney'in de bu iki konuda karşısında yer alıyor.

İlk seçim sonuçlarına göre Minnesota'da oyların yüzde 47'sini alarak birinci gelen Santorum'u yine sürpriz bir sonuç alan Teksas milletvekili Ron Paul takip etti. Ron Paul oyların yüzde 27'sini alırken Romney ancak yüzde 17'de kaldı. Gingrich ise kelimenin tam anlamı ile Minnesota'da seçim şoku yaşayarak oyların sadece yüzde 11'ini alabildi.

Missouri'de yoğun bir seçim kampanyası yürüten Santorum, rakiplerinin her birinden 10 gün daha fazla emek verdiği bu eyalette açık ara zafer kazandı. Santorum'un Salı akşamı ikinci zafer yeri olan Missouri'de oyların yüzde 55'ini alarak en yakın rakibine yüzde 30 fark attı. Santorum'un ardından yüzde 25 oy oranıyla Romney ikinci oldu. Paul yüzde 12 oy alırken Gingrich bu eyaletteki seçim oy pusulasında yer almadı. Gingrich'in seçim pusulasında isminin olmaması muhafazakar oyların da bölünmesinin önüne geçerek Santorum'a rahat bir zafer kazandırdı.

Asıl Santorum için günün en büyük zaferi Colorado eyaletinden geldi. İspanyolca'da 'renkli topraklar' anlamına gelen Colorado'da anketler Romney'in buradan zaferle çıkacağını gösteriyordu. Ancak CNN televizyonun geçtiği habere göre eyalette oyların yüzde 40,2'sini alan Santorum yarışın birincisi oldu. En yakın rakibi Romney ise yüzde 34,9'da kaldı.

Üç eyalette birden zafer kazanan Santorum, yaptığı konuşmada muhafazakarların Minnesota ile Missouri'de hayatta olduğunu gösterdiğini söyledi. Destekçilerine yaptığı teşekkür konuşmasında Santorum, ''Burada muhafazakarların Mitt Romney'in alternatifi olduğunu söylemek için bulunmuyorum. Ben burada muhafazakarların Barack Obama'nın alternatifi olduğunu söylemek için bulunuyorum.'' dedi.

SANTORUM KAZANDI AMA DELEGE SEÇİMİ MART'TA

Romney'in Colorado'daki önseçim için fazla zaman ayırmadığı Missouri ön seçimini (primary) kazanan Santorum, bu eyaletin delegesini henüz kazanamadı. Zira Cumhuriyetçi Parti'nin Missouri yönetimi eyaletin delegesini kimin kazanacağını ancak 17 Mart'ta yapacağı parti içi seçim ile (caucuses) belirlenecek. Primary'nin 17 Mart'taki parti içi seçimine etkisi olması bekleniyor ancak o zamana kadar öne çıkan bir başka aday adayı olursa muhtemelen o kimse bu eyalettin delegelerini de kazanmış olacak.

6 Kasım'da yapılacak olan ABD'deki başkanlık seçimlerinde Obama'nın rakibi olacak Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından birisinin 50 eyaletteki seçimlerin sonunda en az bin 144 delegeyi kazanması gerekiyor.

cihan



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs