En Sıcak Konular

Türkiye'yi uçuracak proje

8 Şubat 2012 09:48 tsi
Türkiye'yi uçuracak proje
Türkiye, 2015 yılında dünyanın gıda üssü olacak...

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2013 yılının sulama yılı, 2015 yılının ise GAP’ın dünyanın gıda üssü haline geleceği bir yıl olacağını söyledi.

GAP İdaresi tuzluluğa dikkat çekmek için ‘Harran Ovası'nda tuzluluğa karşı farkındalık’ kampanyası düzenledi. Kampanyayı Koruklu Tarım Meslek Lisesi'nde verdiği eğitim toplantısı ile başlatan GAP idaresi, çiftçiyi aşırı sulama ve tuzluluk alanında bilinçlendiriyor.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP’ta Eğitim Yayım Projesi ile Türkiye için yeni model oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. GAP bölgesini hazine olarak değerlendiren Vali Güvenç, “Çok ciddi bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Bu hazinenin yönetiminden hepimiz sorumluyuz. Bu bize sorumsuzca kullanmak üzere devredilen bir hazine değil. Bu bir emanettir. Çocuklarımızın, torunlarımızın bize verdiği bir emanettir. Kutsal bir nimettir. Asırlar boyu bu topraklarda susuzluktan çektik, yüreklerimiz yandı. Susuzluk, fakirliği ve yokluğu getirdi. Yokluk, kavgayı ve gürültüyü, ümitsizliği getirdi. Çünkü su yoksa hayat yoktur.” dedi. Kentte tek sorunun tuzluluk olmadığını belirten Güvenç, aşırı sulamaya da dikkat çekti. Güvenç, “10 metre küp su Suriye’ye akıyor vahşi sulamadan, kanalların kırılmasından dolayı. Aşırı sulamada verim kalitesi düşüyor, emekler ziyan oluyor.” şeklinde konuştu.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise GAP bölgesinde bir milyon 800 bin hektarı sulamak istediklerini belirtti. Sulama projelerinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Karahocagil, yürütülen projelerin büyük bir kısmının 2013 yılına yetiştirileceğini müjdeledi. GAP’ın potansiyelinin 2013 yılında ortaya çıkacağını dile getiren Karahocagil, “2013 sulama dönemi diyoruz ama belki 2015'te, 2016'da gerçekten bölgenin dünyanın gıda üssü olduğunu, gıda potansiyelinin ciddi bir kısmını karşıladığını göreceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da açılış konuşmalarının ardından “Harran'da tuzluluk” konulu bir sunum yaparak, toprak ve suyun iyi kullanılması halinde araziden yeterli verimin alınabileceğini bildirdi.

Toplantıda ayrıca 'Suyun etkin kullanımı', 'Harran'da sulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri' ile 'Enerji kullanımında tasarruf imkânları'yla ilgili alanında uzman kişilerce çiftçiler ile sulama birlik başkanlarına bilgilendirme yapıldı.

İki oturum halinde yapılan toplantının ardından çiftçilerle sohbet eden Vali Güvenç, Tarım Lisesi'nde okuyan öğrencilerle de görüştü. Daha sonra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve beraberindekiler Koruklu yakınlarında bulunan GAP TAGEM’e ait, Talat Demirören Araştırma İstasyonu'na geçti. Burada TÜBİTAK’ın 1001 proje kapsamında desteklediği Seyyar Güneş Pilini (kendi enerjisini üreten sulama sistemi) ve sırta ekim ile işlemesiz tarım uygulamaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Projeleri hayata geçiren ekibi tebrik eden Vali Güvenç, güneşten elektrik enerjisi üreten panelin sadece sulamada değil evlerde de kullanılabileceğini söyledi.

cihan

Bu haber 1,650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs