En Sıcak Konular

ABD'den Esad'a kritik mesaj

8 Şubat 2012 09:35 tsi
ABD'den Esad'a kritik mesaj ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, aylardır siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'ye yönelik kritik açıklamalarda bulundu...

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ''günlerinin sayılı'' olduğunu ifade ederek Esad'ın görevini barışçıl şekilde devretmesinin vaktinin geldiğini söyledi.

Büyükelçi Rice, CNN televizyon kanalında ünlü gazeteci Wolf Blitzer'e verdiği mülakatta, ''Suriye Devlet Başkanı Esad'ın şu an karşısında olsanız yüzüne neler söylerdiniz?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''ABD'nin, barış, demokrasi ve daha iyi bir gelecek isteyen Suriye halkının tamamen ve net bir şekilde yanında olduğunu söylerdim. Ona, 'Günlerin sayılı, görevini barışçıl şekilde devretmenin vakti geldi de geçiyor, daha fazla iktidarda kaldıkça kendine, ailene ve ülkene daha çok zarar vereceksin' derdim.''

Rice, BM Güvenlik Konseyi'nde sadece iki üye ülkenin, yani Rusya ve Çin'in, ''kendi kişisel dar çıkarları'' yüzünden Arap Birliği'nin arabuluculuğunda, Suriye'deki krizin barışçıl şekilde çözümlenmesi yolunda umut veren son derece önemli bir karar tasarısının kabul edilmesini engellemelerinden dolayı herkesin büyük hayalkırıklığı ve kızgınlık duyduğunu belirtti.

Sorunun halen siyasi yollarla çözülebileceğine inandıklarını ifade eden Rice, ''Bölgedeki dostlarımızla ve ortaklarımızla beraber, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un 'Suriye'nin Demokratik Dostları'' olarak tanımladığı bir çeşit temas grubu üzerinde aktif olarak duruyoruz. Ekonomik baskıyı hisseden Esad'ın üzerindeki bu baskıyı daha da artırma yollarına bakıyoruz. Bu kapsamda Suriye'nin komşuları olan ortaklarımızla, Arap ülkeleriyle, Avrupa ve diğer bölgelerdeki ortaklarımızla bundan sonraki uygun adımların neler olacağı konusunda danışmalarda bulunacağız'' dedi.

Rice, ''Biz bu sorunun siyasi ve ekonomik baskı yoluyla çözülebileceğine ve çözülmesi gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Suriye'de muhalefetin silahlandırılması fikrini destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine ise, Rice, pek çok seçenek üzerinde duracaklarını, ama Suriye'de tam anlamıyla bir iç savaşın çıkmasına yol açacak bir seçeneği tercih etmediklerini belirterek ''Burada amaç sorunu barışçıl şekilde çözmek'' dedi.

Esad'ın Rusya ve belki de başka ülkeler tarafından desteklendiğini ve silahlandırıldığını söyleyen Rice, Suriye'deki silahlı muhalefetin de -sivil muhalefetten farklı olarak- giderek daha fazla kendini savunma amacıyla şiddete başvurduğunu vurguladı. Rice, ''Bu durum Suriye halkının ve bölgenin çıkarına değil. Askeri seçenekleri konuşmaya başlamadan önce elimizdeki tüm siyasi, ekonomik ve diplomatik yöntemleri kullandığımızdan emin olmak istiyoruz'' dedi.

Cuma gecesi düzenlenen saldırılarda AFP için çalışan bir gazeteci de öldürüldü

Suriye'nin Humus kentinde Cuma gecesi düzenlenen saldırılarda Fransız haber ajansı AFP için çalışan bir serbest gazetecinin de öldürüldüğü bildirildi.

"Suriyeli Ömer" adı altında çalışan Mazhar Tayyara'nın bir arkadaşı, aktivist Tayyara'nın Cuma gecesi düzenlenen saldırılarda hayatını kaybettiğini belirtti.

24 yaşındaki gazetecinin Humus'un Celidiye mahallesinde yaralılara yardım ederken vurulduğu kaydedildi.

aa


Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs