En Sıcak Konular

Meriç ve Tunca'da taşkın riski büyüyor

7 Şubat 2012 21:39 tsi
Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi üzerine debileri artarak Edirne'de yer yer taşkınlara neden olan Tunca Nehri'nin debisi düşerken, Meriç Nehri'nde yükseliş devam ediyor.



DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde düşüşe geçen Tunca Nehri'nin debisi tavan yaptığı 213 metreküp/saniye seviyesinden 141 metreküp/saniye seviyesine düştü.

Meriç Nehri'nin ise debisi yükselmeye devam ediyor. İki saat önce yapılan ölçümlerde, Meriç Nehri'nin 1334 metreküp/saniye olan debisinin 1352 metreküp/saniye sevisine yükseldiği görüldü. Meriç Nehri'nin debisindeki artışta, akşam saatlerinde başlayan tipi de etkili oluyor.

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi üzerine debisi artan Tunca Nehri, dün Sarayiçi mevkisinde yatağından çıkarak çevreye yayılmaya başlamıştı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Balkan Şehitliği, Adalet Kasrı'nı su altında bırakmıştı. Bugün sabahta İki Köprüarası mevkisinde dar olan nehir yatağından yayılan Tunca, bölgede yer yer taşkına neden olmuştu.

Tunca Nehri'nin yatağından çıkması nedeniyle Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri trafiğe kapatılırken, Tunca Köprüsü'nün giriş kısmına su dolması ulaşımda güçlük yaşanmasına neden olmuştu.

Meriç Nehri ise Tunca ve Arda nehirlerinin birleştiği Süvari Köprüsü mevkisinde yatağının dar olan kısmından çevreye yayılmaya başlamış Bosnaköy köyü çevresinde tarım arazileri ve kavaklıkları sular altında bırakmıştı. Bölgedeki çiftlikler ve bazı işletmeler taşkından önce tahliye edilmişti.

-Kızılay ekipleri Karaağaç Mahallesi'nde erzak dağıttı

Bu arada, Kızılay Edirne Şubesi ekipleri, muhtar Ağah Korkan'ın talebi üzerine Karaağaç Mahallesi'nde kuru gıda paketleri dağıttı.

Kızılay Edirne Şubesi Genel Sekreteri Fuat Ozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olası taşkın sonrası yolların kapanacak olması nedeniyle dar gelirli 100 aileye içerisinde un, pirinç, bulgur olan kuru gıda paketlerinden dağıttıklarını söyledi.

Karaağaç Mahallesi'nde okulların ve kamu kurum kuruluşların yarın da tatil edildiği bildirildi.

BAKAN EROĞLU'NDAN "TAŞKIN RİSKİNE KARŞI TEDBİR ALIN" TALİMATI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, müsteşar, müsteşar yardımcısı, DSİ, Meteoroloji, Orman ve Doğa Koruma Milli Parklar genel müdürleriyle toplantı yaparak bütün illerde taşkın riskine karşı gereken uyarıların yapılması, mahalli idarecilerle birlikte gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimat verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Türkiye'de meydana gelen aşırı soğuk hava ve yağışlar üzerine Bakan Veysel Eroğlu'nun 1 Şubat'ta basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirdiği anımsatıldı.

Bakan Eroğlu'nun havaların 6 ile 8 derece ısınacağı ve kar erimelerinin meydana geleceği konusunda vatandaşları ve yetkilileri uyardığı belirtilen açıklamada, geçen Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri yurt genelinde sıcaklıklarda beklenen artışların olduğu ve birçok ilde taşkınların meydana geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Bakan Eroğlu'nun bugün müsteşar, müsteşar yardımcısı, DSİ, Meteoroloji, Orman ve Doğa Koruma Milli Parklar genel müdürleriyle toplantı yaparak bütün illerde taşkın riskine karşı gereken uyarıların yapılması, mahalli idarecilerle birlikte gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimat verdiği bildirildi.

Eroğlu'nun meydana gelebilecek taşkınlarla alakalı olarak ek tedbirlerin alınması ve teyakkuz halinde olunması için gelecek hafta Bakanlığa bağlı DSİ, Meteoroloji, Orman ve Doğa Koruma Milli Parklar genel müdürlükleri ve taşra teşkilatlarıyla video konferansla geniş katılımlı toplantı yapılacağı belirtilen açıklamada, ayrıca konuyla ilgili 81 ilin valisine genelge gönderileceğini altı çizildi.

-"RİSK TEŞKİL EDECEK BİR HUSUS BULUNMUYOR"-

Açıklamada, yoğun yağışlar, kar erimeleri ve Bulgaristan'da bulunan küçük bir barajın yıkılmasının Meriç Nehri'nin debisinin yükselmesine ve Edirne'de taşkın yaşanmasına neden olduğu belirtildi.

Daha önce zaman zaman Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinin yükselmesi sonucunda meydana gelen taşkın zararlarının önlenmesi amacıyla, nehir kenarlarına yaz ve kış taşkınlarını önlemek için setler inşa edildiği bilgisi verilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Aşırı yağışlar sonucunda debinin yükselmesinden dolayı yaz ve kış seddeleri arasında bulunan vatandaşlara son taşkınlar üzerine gerekli uyarılar yapılmıştır. Ayrıca DSİ Genel Müdürlüğünce bölgeye araç takviyesi yapılmış, suların kış seddeleri dahilinde çevreye zarar vermeden tahliyesi konusunda çalışmalar devam etmektedir.

Bakan Eroğlu'nun Bakanlığına bağlı bölgedeki kurumlara verdiği talimat doğrultusunda ekipler vardiyalı olarak 24 saat aralıksız çalışmaktadır. Şu an bölgede risk teşkil edecek bir husus bulunmamaktadır."


Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs