En Sıcak Konular

Atina'da göstericiler Almanya bayrağı yaktı

7 Şubat 2012 17:51 tsi
Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir günlük genel grev kapsamında yapılan protesto gösterilerinde halk ile polis arasında arbede yaşandı.

Göstericilerin polis barikatını aşarak parlamentoyu işgal girişimini çevik kuvvet, kimyasal gaz kullanarak engelledi.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu'nun (ADEDİ) çağrısı üzerine ilan edilen genel grevde çalışanlar, Atina'da Sintagma Meydanı'nda hükümetin Troyka ile hayata geçirmeyi planladığı yeni kemer sıkma önlemlerini ve memorandumu protesto etti.

Yağmura rağmen binlerce kişi öğlen saatlerinde Yunan parlamentosunun önünde toplandı. Daha sonra Meçhul Asker Anıtı'nın bulunduğu 2 farklı girişe yüklenen göstericiler, polisin engellemesi ile karşılaştı. Uzun süre göstericiler ile polis arasında itiş kakış yaşandı. Göstericiler çevik kuvvete taş, şemsiye, portakal ve sopalarla saldırarak barikatı aşmaya çalıştı. Çok sayıda kişinin meclis bahçesine girmek için yüklenmesi üzerine polis, göz yaşartıcı gaz kullandı. Burada yaşanan gerginlik üzerine geleneksel kıyafetli Evzon askerleri nöbet kulübelerini terk etti.

Bu sırada iki büyük Yunan bayrağı açılırken, Almanya ve Hitler bayrağı yakıldı. Polis, bir göstericiyi gözaltına aldı.

Atılan sloganlarla bu akşam Troyka (IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu) ile anlaşmaya varması beklenen Yunan hükümetinin istifa etmesi istendi. Hükümete destek veren 3 koalisyon liderinin yeni kemer sıkma önlemlerine yeşil ışık yakan anlaşmayı reddetmesi talep edildi. Bu arada gösteriler boyunca etkili olan yağmur, protestoların erken bitmesine neden oldu.

Yunanistan'ın diğer şehirlerinde de protesto gösterileri düzenlenirken, grev kapsamında, çalışanlar, öğretmenler, üniversite çalışanları, hastane çalışanları, vapur ve gemi çalışanları ile hakimler işbaşı yapmadı. Toplu taşıma araçları ise sabah ve akşam saatlerinde greve gitti.

130 MİLYARLIK ANLAŞMA BU AKŞAM NETLEŞECEK

Öte yandan Yunanistan'a 130 milyar Euro'luk yeni kredi verilmesi karşılığında Troyka'nın yapılmasını şart koştuğu önlemler, bu akşam saatlerinde PASOK, Yeni Demokrasi ve LAOS partilerinin genel başkanlarının katılacağı toplantıda netlik kazanacak. Başbakan Lukas Papadimos'un başkanlık yapacağı görüşmenin saat 21:00'da başlaması bekleniyor. Ardından bakanlar kurulu nihai anlaşmanın ayrıntıları konusunda bilgilendirilecek.

Yunanistan'a sert şekilde baskı yapmayı sürdüren Troyka, Atina'dan asgari ücretin 751 Euro'dan 601 Euro'ya indirilmesini istiyor. Özel sektörde 13 ve 14. maaş olarak tanımlanan ikramiyelerin ise kesintiye uğraması beklenmiyor. Ek emeklilik maaşlarında da yüzde 15-30'luk kesinti hedefleniyor. Bir diğer önleme göre 2012 yılında 15 bin kamu çalışanının önce yedeğe ardından ise işten çıkarılması planlanıyor. 2015 yılına kadar bu sayının 150 olması öngörülüyor. Bu arada özel maaş uygulamasından yararlananlardan ise kesinti yapılması beklenmiyor.

Pakette ayrıca GSMH'nın 1,5'ine denk gelen 3,3 milyar Euro'luk tasarruf öngörülüyor. Kısılacak harcamalar ilaç, sağlık, savunma ve yerel yönetimlerden yapılacak kesintilerle sağlanacak. Yunanistan'ın temerrüde düşmemesi için 20 Mart'ta vadesi dolan 14,5 milyar Euro'yu bulması gerekiyor. Bu bağlamda Troyka ile anlaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anlaşmanın ayrıntıları açıklandığında Yunan halkının ödemesi gereken fatura ortaya da çıkmış olacak.

Bugün yaptığı açıklamada AB Komisyonu Başkanı Barroso, "AB'nin Yunanistan'ı Euro bölgesinde istediğini" söyledi.

Yunanistan'a daha önce verilen 110 milyar Euro'dan ağzı yanan AB, bu defa işi sıkı tutuyor. 130 milyar Euro'luk kredinin taksitleri Atina'ya verilmeyecek. Avrupa Merkez Bankası ya da Euro bölgesi üyesi ülkelerden birinin bankasında Yunanistan için açılan özel bir hesaba yatırılacak. İçte ve dışta yapılacak ödemeler buradan gerçekleşecek.

(CİHAN)

Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs