En Sıcak Konular

İran, Türk işadamlarını yatırıma davet etti

7 Şubat 2012 17:41 tsi
İran'ın Tebriz Ticaret Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Rahim Sadeghian, beraberindeki heyetle, MÜSİAD Erzurum Şubesi'nin davetlisi olarak Erzurum'a geldi.

MÜSİAD Erzurum Şubesi'nin davetlisi olarak kente gelen İran heyeti, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu Yönetim Kurulu üyeleriyle daha sonra akşam yemeğinde bir araya geldi. Konuk heyet, MÜSİAD üyesi işadamlarını ticari ilişkiler kurmaları amacıyla Tebriz'e davet etti

MÜSİAD Erzurum Şubesi'nde yapılan durum değerlendirme toplantısında konuşan Başkan A. Mustafa Güvenli, Türkiye ile İran arasında her geçen gün gelişen ilişkilerin memnuniyet verici düzeyde olduğunu söyledi. Süreç içerisinde Erzurum ve Tebriz arasında ticari bağlar kurulması ve karşılıklı işbirliklerinin oluşturulmasını arzu ettiklerini belirten Güvenli, bu amaç doğrultusunda çeşitli temas ve girişimlerde bulunduklarını hatırlattı.

Tebriz'e, Erzurum bağlantılı uçak seferleri düzenlenmesi yönünde attıkları adımın, Erzurum'un kapılarının sınırlar ötesine açılması istikametindeki en önemli çalışma olduğuna vurgu yapan Güvenli, "MÜSİAD olarak Erzurum'da sınır ticaretinin önemine her fırsatta vurgu yapıyor, bununla ilgili olarak altyapı noktasında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Sınır kapılarıyla ilgili olarak attığımız adımlardan olumlu sonuçlar almaya başladık. Yine geçtiğimiz yıl Tebriz'e giderek, Erzurum ve Tebriz arasında kurulmasını arzu ettiğimiz ticari köprü için önemli temaslar gerçekleştirdik. Bu süreci olumlu yönde etkileyecek ve mutlak başarıyı beraberinde getirecek olansa, kuşkusuz Erzurum bağlantılı uçak seferleri olacak. Çünkü Erzurum için Tebriz'de, Tebriz için de Erzurum'da değerlendirilmeyi bekleyen büyük ticari potansiyeller var. Amacımız, bu potansiyelleri harekete geçirmek ve ticari bir hareketlilik meydana getirmektir." diye konuştu.

SADEGHİAN: ERZURUM'LA BİRLİKTE GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ

Aynı zamanda İran ile Türkiye Karma Ticaret Komisyonu Başkanı olan Tebriz Ticaret Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Rahim Sadeghian ise Erzurum'la Tebriz arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğine ve birlikte güzel işler yapılabileceğine inandığına işaret etti.

Tebriz'de küçük, orta ve büyük ölçekli tam 8 bin 500 fabrika bulunduğunun altını çizen Sadeghian, İran'ın hiçbir kentinin, Tebriz kadar üretime ve ticarete yoğunlaşmadığını dile getirdi.

Tebriz'deki bu durumun, Erzurum ve Erzurumlu işadamları için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Sadeghian, "Serbest bölgemizde yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar için 10 yıl boyunca vergi muafiyeti ve çeşitli teşvikler uygulanıyor. Erzurumlu işadamları yatırımlarını Tebriz'e yönlendirebilecekleri gibi, Tebriz'deki işadamlarımız da Erzurum'da üretime ve ticarete yönelik yatırımlar yapabilirler. Ticaretin özünde zaten bu var." şeklinde konuştu.

Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin en az 30 milyar dolar olmasını hedeflediklerinin altını çizen Sadeghian, "Bu hedefi belirlemiş olmamız bile Türkiye ile aramızdaki ticari münasebetin boyutunu göstermeye yetiyor. Bu hedef istikametinde Erzurum ve Tebriz arasında da ticaret köprüleri rahatlıkla kurulabilir." dedi.

MÜSİAD'ın Erzurum bağlantılı uçak seferleri başlatılması yönündeki girişimlerini de değerlendiren Rahim Sadeghian, bu adımın çok önemli olduğunu kaydetti.

Sadeghian, "İstanbul ve Tebriz arasında uçak seferleri yapılıyor ve çoğu zaman uçaklarda yer bulmak bile mümkün olmuyor. İlk başlarda elbette böyle değildi, ama ticari ilişkiler kuruldukça potansiyel arttı, karşılıklı ilgi arttı. Erzurum için de aynı durum geçerli olacak. Bu çalışmanın bir an önce sonuçlandırılmasını arzu ediyoruz. Çünkü bu hamle Tebriz'deki iş dünyası için de çok önemli." ifadelerini kullandı.

Değerlendirme toplantısında daha sonra MÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin sorularını cevaplayan Sadeghian, işadamlarını Tebriz'e davet etti.

MÜSİAD'a üye işadamlarını heyetler halinde Tebriz'e davet eden Sadeghian, bu tür ziyaretlerin ikili görüşmeler ve yeni iş anlaşmaları yapma noktasında büyük faydalar sağlayacağını ifade etti.

Değerlendirme toplantısının sonunda Sadeghian, Başkan Güvenli'ye nazar ayetleriyle süslenmiş el işi bir tablo hediye ederken, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli de, konuk heyet adına Sadeghian'a şilt verdi.

(CİHAN)

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs