En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi iptal etti

7 Şubat 2012 16:35 tsi
Anayasa Mahkemesi, Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında çalışanlara ek ödeme yapılacağını öngören hükmü iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görevli döner sermaye saymanlarına ek ödeme yapılması istemiyle yapılan başvuruların reddi üzerine açılan iptal davalarında, Trabzon İdare Mahkemesi ve Ankara 8. İdare Mahkemesi, ek ödeme yapılacakların kapsamını belirleyen kanunun ilgili maddesinin anayasaya aykırılığı savını ciddi bularak, iptalleri için başvurdu.

Anayasa Mahkemesi de Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ve sözleşmeli personele maaşlarının dışında ek ödeme yapılmasını öngören hükmü oy birliğiyle iptal etti.

Kararın gerekçesinde, Vergi Usul Kanunu'nun ek 13. maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi ile ek ödeme yapılabilmesi için ek ödeme yapılacak memurlar ile sözleşmeli personelin Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatında çalışma zorunluluğu getirildiği, Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ile sözleşmeli personele en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabildiği hatırlatıldı.

Kuralla, Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ve sözleşmeli personele maaşlarının dışında ek ödeme yapılması konusunda Maliye Bakanına yetki verildiği ancak, kadroları Maliye Bakanlığı'nda olmayan döner sermaye saymanlarına ek ödemede bulunulabilmesi için herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği belirtildi.

Kanunun ek 13. maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendine göre ek ödeme yapılabilmesi için ek ödeme yapılacak memurlar ile sözleşmeli personelin Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatında çalışıyor olması gerektiği belirtilen gerekçede, Anayasa Mahkemesinin 20 Mart 2008 günlü kararına yer verildi. Anayasa Mahkemesinin 2008'de verdiği kararla, ''kadroları Maliye Bakanlığı bünyesinde olan saymanlarla, kadroları bu bakanlık bünyesinde olmayan saymanların, yaptıkları görevlerin nitelikleri, sorumlulukları, personel işlemleri ve Sayıştaya hesap verme konularındaki durumları aynı olduğundan aynı yasa kurallarına tabi tutulmalarının anayasanın eşitlik ilkesi gereği olduğu, bu nedenle kadroları Maliye Bakanlığında bulunmayan ancak, belirtilen personel işlemleri yönünden anılan bakanlıkla ilgisi bulunan saymanların, sadece kadro ölçütünden hareketle kadroları bu bakanlıkta bulunan saymanların yararlandıkları ek ödemeden yararlandırılmamalarının anayasanın 10. maddesine aykırı bulunduğu ve kuralın iptal edildiği'' hatırlatıldı.

Yüksek Mahkemenin ''iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete;de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine'' karar vermesi ve kararın 5 Temmuz 2008 günlü Resmi Gazete'de yayımlanması nedeniyle iptal kararının 5 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilen gerekçede, ''Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kural ile itiraz konusu kural arasında ilk bakışta farklılık varmış gibi görünse de farklılık maddenin önceki halinde bulunan 'kadroları' ibaresinin itiraz konusu kuralda yer almamasından kaynaklanmaktadır. Ancak, anılan ibarenin madde metninden çıkarılması halinde dahi maddenin kapsadığı kişiler değişmemektedir. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kural ile itiraz konusu kural kapsam ve içerik yönünden aynı niteliktedir'' denildi.

Anayasanın 153. maddesinin son fıkrasında, ''Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete'de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar'' denildiği hatırlatılan gerekçede, şöyle denildi:

''Buna göre, Anayasa Mahkemesi kararları yayımlanmakla bağlayıcılık özelliği kazandığından, yasama organı aynı konuda farklı bir yasada düzenleme yapsa bile bu kararları etkisiz veya sonuçsuz bırakacak tutum ve davranışlardan kaçınmak ve iptal edilen kuralları yeniden yasalaştırmamak zorundadır. Anayasa Mahkemesi kararlarının sonuçları kadar gerekçeleri de bağlayıcıdır. Çünkü kararlar gerekçeleri ile bir bütünlük oluştururlar ve bu doğrultuda yasamanın da içinde yer aldığı devletin ve kişilerin etkinliklerinde yönlendirici ve belirleyici olurlar. Bu nedenle yasama organı iptal edilen yasaların yerine yeni düzenleme yaparken kararların gerekçelerini de göz önünde bulundurmakla yükümlüdür. Açıklanan nedenlerle kural anayasanın 153. maddesine aykırıdır. İptali gerekir.''

Heyet, iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. (AA) 

Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,201 µs