En Sıcak Konular

Kuzey Irak: Nasıl bir tuzak?

22 Haziran 2007 10:11 tsi
Kuzey Irak: Nasıl bir tuzak? Dün Ankara'da yaşanan hareketlilik "Kuzey Irak'a girmeye ramak kaldı" şeklinde yorumlandı. Ancak Kuzey Irak'a olası bir operasyon ile ilgili sorular da yok değil. İşte önemli uzmanların Kuzey Irak operasyonu ile ilgili çekinceleri.

Hasan Cemal'in yazısı:

Kuzey Irak tuzağı!

Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri müdahalesi birçok açıdan tuzak niteliği taşıyor. Bu görüşümü bu köşede kim bilir kaç kez anlatmaya çalıştım.
Bugün de konuyla yakından ilgili iki kişinin görüşlerini köşeme alıyorum.
Biri, emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'ndan sonra Washington Büyükelçiliği görevinde bulundu. Halen düşünce kuruluşu ASAM'ın Başkanlığını yapıyor.
Görüşleri şöyle:

"Kuzey Irak'a yönelik olarak geçmişte yapılan sınırlı hava operasyonları ve geniş kapsamlı kara destekli operasyonlarda gördük ki, bu operasyonlar yarar sağlıyor ama bu yararlar sınırlı ve geçici oluyor. Bugün yapıldığı takdirde yine sınırlı bir yarar sağlar ama zararları, olumsuz sonuçları fazla olur.
Böyle bir operasyon yapıldığında, oradaki teröristler zaten büyük ölçüde başka yerlere gitmiş olacaklar. Terörizmle mücadele böyle büyük operasyonlarla olmuyor.
Tampon bölge fikrine gelince...

Geçmişte de telaffuz edildi bu. Olabilme şansı sıfırdır. Tampon bölgeye Irak hükümeti, kuzeydeki Kürt gruplar karşı çıkacaktır. ABD de muhtemelen hayır diyecektir.
Barzani'yle görüşülmemesi yapılan yanlışlardan sadece bir tanesi...
Hükümetin terörizmle mücadele stratejisi yok. Biz sahadaki 500 teröristi ikiye indirebiliriz. Ama o iki terörist iki gün sonra dört oluyor, altı oluyor. PKK terörü bitmiyor. Dolayısıyla bunun kurutulma yeri askeri mücadele değil. Soruna siyasi, ekonomik, sosyal bütünlük içinde bakmak lazım. En sonunda da temel çare demokrasi zaten.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a bir operasyonuna Kuzey Irak'taki Kürtler, Bağdat hükümeti, AB ve ABD olumlu bakmadıklarını birçok vesilelerle beyan ettiler. Arap ülkeleri de bu operasyona olumlu bakmaz." (Neşe Düzel röportajından, Radikal, 18 Haziran 07)
Loğoğlu'nun görüşleri böyle.

Öte yandan, kısa adı USAK olan Stratejik Araştırmalar Kuruluşu'nun Başkanı Doçent Sedat Laçiner de PKK ile mücadele ve Kuzey Irak'a müdahale konusunda şunları söylüyor:
"Türkiye'de bir darbe olsa... Sıkıyönetim ilan edilse... PKK çok mutlu olur. Çünkü PKK'nın büyüdüğü zeminlerdir bunlar... PKK, Kürtlere hak verildikçe zemin kaybeder. PKK terör eylemleriyle ülkede sivil siyaseti boğmak istiyor. Türkiye'nin AB ve demokratikleşme sürecini tersine çevirmek istiyor. PKK, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.

Zaten şu açık ki, Türkiye'de zıt uçlar birbirini besliyor. Kürt ulusalcılarla Türk ulusalcılar birbirini destekliyor. Türkiye'de askeri bir yönetimin olmasını PKK çok istiyor. Radikal milliyetçi yaklaşımın artması, PKK'nın çok işine yarar. Bu sayede istismar ettiği her konuyu sürdürebilir.
Sıkıyönetimin ilan edilmesi, Türkiye'nin çok uzun süre demokratik dünyadan ve AB'den tamamen kopması anlamına gelir ki... İşe o zaman Sarkozy'nin ve Merkel'in Türkiye'yi AB dışında tutmak için hiçbir şey yapmalarına gerek kalmaz.
Kuzey Irak'a müdahale deyince...

Türkiye'nin karşısında AB, ABD, Barzani, Talabani, Bağdat var, tüm dünya var. Siz bir devletle, hem ülkenizde terörü desteklediğini söyleyip hem müttefik olamazsınız. Eğer bu kadar açık meydan okuyarak, ABD'nin ve AB'nin terörü desteklediğini söylerseniz karşılığını alırsınız.
PKK'nın eline öylesine etkili bir silah verirler ki, öyle bilgiler aktarırlar ki, siz Irak'ın kuzeyine girdiğiniz anda 300 askerinizi kaybedersiniz. Hatta Barzani'nin adamları ve İsrail'in oradaki istihbarat görevlileri, size PKK kılığında öyle zararlar verirler ki, şaşkınlığa uğrarsınız.
Terörist sivrisinek gibidir.
Ordu ise dev bir balyoz.

Türkiye elinde dev bir balyozla sivrisineğin peşinde koşturuyor. Siz sivrisinek olsanız, balyozdan korkar mısınız?
Askeri sorunların, askeri konuların konuşulmasına izin verilmiyor. Türkiye'de 'Asker eleştirilemez!' diye bir gelenek, bir adap var. Eleştirdiğiniz zaman asker düşmanı etiketi alıyorsunuz. Toplumda askerlere bu kadar destek varken, insanlara bu kadar şüpheyle yaklaşmak, artık paranoya seviyesine geldi." (Neşe Düzel röportajından, Radikal, 11 Haziran 07)
USAK Başkanı Doç. Laçiner'in görüşleri de böyle.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Milliyet



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs