En Sıcak Konular

Fareler Yatağan'ı neden bastı?

22 Haziran 2007 10:05 tsi
Fareler Yatağan'ı neden bastı? Yatağan ve Bergama’daki fare istilasını yorumlayan uzmanlar, bunun sadece küresel ısınmadan kaynaklanmadığını, insanların kendi elleriyle bu sonu hazırladıklarını söylüyor. İşte insanların yaptığı o büyük hata!

Yılan, fare yer. Yılanları öldürdük, farelerin sayısı arttı.

Muğla’nın Yatağan ve İzmir’in Bergama ilçelerinde onbinlerce farenin tarım arazilerini istila etmesi küresel ısınmaya bağlanıyor. NTVMSNBC’nin konuştuğu uzmanlar ise, farelerin artışı, öldürücü keneler, arıların toplu ölümü gibi olayların tek suçlusunun küresel ısınma olmadığını, ondan önce insanların kendi elleriyle bu sonu hazırladıklarını söylediler. 

SİVRİSİNEK, HAMAMBÖCEĞİ DE ARTIYOR
Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Bülent Alten’e göre kenelerin artışı, arıların toplu ölümü ve fare istilası başta olmak üzere her şeyi küresel ısınmaya bağlamak bilimsellikten uzak bir yaklaşım. “Bu olaylarda küresel ısınmanın gerçekten etkisi var mı yok mu diye ciddi bir araştırma gerekiyor” diyen Alten, artık insan etkisinin ciddiye alınmadığını ve bütün sorumluluğun küresel ısınmaya yıkıldığını söyledi. Alten, “Yılanla fare arasında önemli bir denge var. Tarım alanı açma ve ürünü artırma uğruna yılanları öldürürsen, yılanlar kaçmış, fareler artmış olabilir” dedi.

Doç. Alten, sivrisinek ve hamamböceği gibi haşerelerin sayısında da artış olduğu yönündeki iddiaları, “Sivrisinek sayısından çok sivrisineğin yayıldığı alan genişliyor, bunların taşıdığı parazitler de dış çevre sıcaklığından çok etkileniyor. Sivrisinek ve kene gibi canlıların bu kadar çok yayılması, küresel ısınmanın dolaylı etkileridir, ancak direkt hava ısındı, bunlar arttı, diyemeyiz” sözleriyle değerlendirdi.

ARILAR ÇOK SAĞLAM CANLILAR
Dünyanın jeolojik evriminde geldiği aşamayı insanların hızlandırdığını belirten Doç. Alten, şöyle devam etti: “Geçenlerde toplu arı ölümleri oldu ve bunun nedenini de küresel ısınmaya bağladılar. Oysa arılar termo regülasyonu olan canlılardır ve 15 santigrat artı sıcaklık konulsa bile bunu nötrleştirebilir, arılar bu kadar sağlam canlılardır. Yani fareleri, keneleri ya da arıların ölümünün sadece küresel ısınmaya bağlanması doğru değil. İnsan davranışları, kullanılan kimyasallar ya da ilaçlar gibi insan etkisini de hesaba katmak gerekir.”

SÜNEYİ ÖLDÜREN İLAÇ, YILANLARI DA ÖLDÜRDÜ
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, sıcaklık ve nem oranının canlıların dağılımını etkilediğini, ancak herşeyi küresel ısınmaya bağlamanın alışkanlık olduğunu söyledi. Günaydın şöyle dedi: “Havaların erken ısınması doğum oranını artırma, çabuk irileşme gibi etkiler yapabilir, ama bu aşağı yukarı tüm canlılar üzerinde aynı etkiyi yapar. Ancak bazı türler, diğerleri üzerinde belirleyicidir. Örneğin yılan fareleri yer, yılan varlığındaki azalma fareleri artırabilir. Bir dönem Trakya’da süne mücadelesi nedeniyle hatalı ilaç kullanıldı, bu da yılan varlığını azalttı, fare varlığında ciddi bir artış oldu ve yazlıkları fare bastı. Sonuçta insanların yaptığı yanlışlıklar ve müdahaleler nedeniyle denge bozuluyor ve doğanın bize geri dönüşü de bu şekilde oluyor.”

KIZILDENİZ’DE YAŞAYAN BALIKLAR TÜRKİYE KIYILARINDA
Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Yunus Arıkan’a göre, küresel ısınma hem eko sistemleri, hem de sosyo ekonomik durumu etkileyecek bir yapılanmaya doğru gidiyor. Arıkan, “Bütün alanlarda etkilenme ve biyolojik çeşitliliğin kimi yerlerde azalması, bazı alanlarda da yeni türlerle karşılaşma söz konusu. Özellikle deniz eko sisteminde ciddi değişiklikler var. Kızıldeniz’de yaşayan bazı yosun ve balık türlerinin Türkiye’ye gelmesi gibi. Bu düzensizlik kenelerde, kuş gribinde ya da farelerde de olabilir” dedi.

Sıcaklık artışının canlıların yaşam alanlarını da, alışkanlıklarını da değiştirdiğini, insanların yeni canlı türleriyle karşılaşmaya hazır olması gerektiğini vurgulayan Arıkan, şöyle devam etti: “Aşırı bir sıcak yaşıyoruz ama bu aşırı sıcağın sonunda yağış geliyor. Çok garip bir mevsim yaşıyoruz ve iklimler değişime doğru gidiyor. Kış boyunca yağmur almadık, ama Haziran’da yağmur yağdı. Eskiden yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı derdik, şimdi bir olağanüstülük var. Türkiye ve dünya coğrafyasında iklimler yeni bir dengeye oturmaya başladı, bir geçiş süreci yaşanıyor ve bu geçiş sürecinde kargaşa ve karmaşa oluyor.”

NTV



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs