En Sıcak Konular

Putin'in akıbeti Esad'a benzer mi?

7 Şubat 2012 10:36 tsi
Putin'in akıbeti Esad'a benzer mi? Mazin Hammad: En büyük skandal, bizim Moskova’daki iktidar ‘değişimini’ nasıl gördüğümüzle ilgili.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısını ‘skandal’ olarak niteliyor. Ancak en büyük skandal, bizim Moskova’daki iktidar ‘değişimini’ nasıl gördüğümüzle ilgili. Zira Rusya Başbakanı Vladimir Putin, hangi başlık altında devlet başkanlığını Dimitri Medvedev’e teslim edebiliyor ve ardından kendisinden ‘emaneti’ iade etmesini, halktan kendisini yeniden ‘Rusya’nın Çarı’ olarak seçmesini isteyebiliyor?

Denetleme görevi Rusya’ya

Bütün dünya Libya kriziyle meşgulken, Moskova’nın gösterdiği yapıcı işbirliğine karşın Suriye krizindeki katı Rus tutumu münasebetiyle bunları ifade ediyoruz. Rusya, o zaman sivilleri hükümet güçlerinden korumak amacıyla Libya üzerinde uçuşa yasak bölge kurmak için NATO planlarını desteklemekte hızlı davranmıştı.

Bugün ise Ruslar, daha önemli ve çözüme daha fazla ihtiyaç duyan bir krizin gölgesinde, ‘skandal’dan bahsediyorlar! Suriye halkını günlük katliamlardan kurtarmak için çalışmak, Moskova’nın nazarında bir ‘skandal’ mı? Bizler, NATO’dan Rus mevzilerini vurmasını ve Suriyelilere yeniden imar için tek kuruş ödemelerini istemiyoruz. Bizler, akan Suriye kanını durduracak etkin bir plan istiyoruz. Bu da ancak BM Güvenlik Konseyi kanalıyla gerçekleşebilir.

Sözgelimi uçakların ve tankların yerleşim yerlerini bombalamasını engellemek için Suriye’de karadan veya havadan yasak bölge kurulabilir. Suriye rejiminin dayanak noktasını temsil eden Rusya’nın kendisi, yasak bölgeleri denetleme görevini üstlenebilir. Ancak Rus tutumu, Birlemiş Milletler’in gelecekte Putin’in Rusya’nın devlet başkanlığının meşruiyetini yaralamaya başvurma olasılığından şüphe etmekte. Tıpkı NATO ve Batı dünyasının Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın meşruluğundan şüphe ettiği gibi. Yani şu an Esad’ın devrilmesi, uluslararası toplumun yarın Putin’in devrilmesini istemesi için bir örnek teşkil edebilir.

Rusya’da iktidardaki sınıfın düşüncesi, ‘Başkanın Dönüşü’ filmini yönetme şekli etrafında dönüyor. Arap Baharı ise Rus yetkililerin canını sıkıyor; devletin ve Putin’in, bu Arap Baharı’nın sadece Arap dünyası için değil, bütün dünya için çizdiği kırmızıçizgilerin dışına çıktığına işaret ediyor.

Başrolünü iyi oynuyor

Bugünlerde Putin’i takip edenler, televizyon ekranlarındaki görüntüsünün bir nevi mizansen olduğunu gözlemleyebilir. Putin, günler önce Moskova’da ‘Rusya forumuna’ katıldığı sırada olduğu gibi, iyi rol yapıyor. Birkaç dakika kibirli ve kendini beğenmiş bir görüntü çizdi, ancak süratle bir kafa karışıklığı belirtileri gösterdi. Putin’e ne oldu? Yoksa kendisini Beşşar Esad’a benzeyen ve aynı akıbete uğramaktan korkan bir devlet başkanı olarak mı görüyor?

MAZİN HAMMAD / Katar gazetesi Vatan, 5 Şubat 2012

Kaynak: Radikal



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,386 µs